ételrecept Blog: 2012. február

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2012. február

Hozzávalók:

  • fél kg sárga hüvelyű bab (fagyasztott)
  • 1 db vöröshagyma
  • olaj
  • 1 púpozott kávéskanál pirospaprika
  • víz
  • só, bors
  • 3 dl tejföl
  • liszt
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Erre rátesszük a fagyott állapotú sárga hüvelyű babot, felöntjük vízzel, sózzuk és puhára főzzük. Amíg a bab megfő, a tejföl a liszttel alaposan összekeverjük, csomómentesre, majd adunk hozzá levet a főzelékből.

Tovább 

2 szuper farsangi fánk recept

http://www.fincsi.hu/recept_cikkek/64/2_szuper_farsangi_fank_recept

A csöröge fánk mellett farsang idején rózsafánkot is szokás sütni. Előnyük, hogy egyféle tésztából készülnek, így két legyet üthetünk egy csapásra.

2 szuper farsangi fánk recept

Forgácsfánk (Csörögefánk)

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
5 tojássárgája
8 dkg vaj
csipet
0,5 dl rum
1 dl tejföl

Sütéshez: olaj

Szórni: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor

Tálaláshoz:
30 dkg sárgabaracklekvár
0,5 dl rum

Elkészítés:
1.

Tovább 

 

Hozzávalók:

  • 12 db-hoz:
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg krumplipehely
  • 10 dkg reszelt sajt
  • fél teáskanál só
  • 1 tojás
  • 5 g szárított sütőélesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • fél teáskanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • A töltelékhez:
  • 4 szelet füstölt tarja
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál ketchup
  • kb. 1 evőkanál tejföl
  • fél evőkanál vaj
  • 1 pici vöröshagymának a negyede
  • pici só
  • bors
Elkészítés:

A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, félretesszük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 3-4 db közepes alma
  • 5 dkg mazsola (ez el is maradhat, ha valaki nem szereti)
  • 16 dkg cukor
  • pici fahéj
  • 20 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 0,8 dl olaj
  • 1 pohár joghurt
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 3 evőkanál mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinsütőt kivajazzuk.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a citrom levével leöntjük. Összekeverjük a lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot és a fahéjat.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10 dkg csoki (én a maradék karácsonyi, húsvéti csokikat használom fel, de lehet étcsoki is)
  • 3 tojás
  • 15-20 dkg cukor (8-10 evőkanál)
  • 4-5 evőkanál púpozott evőkanál liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor (lehet vaníliaaroma is)
  • fél csomag sütőpor
  • szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 25 dkg túró
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citrom
Elkészítés:

A csokit darabosra vágom vágódeszkán, és elkeverem a liszttel, sütőporral, szódabikarbonával.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 8 dkg rizs
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg parmezán jellegű sajt
  • 1 húsleveskocka
  • 2 dkg Rama margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
Elkészítés:

A rizst 8 dl vízben feltesszük főni. Belemorzsoljuk a húsleveskockát. Megforrósított margarinon megpirítjuk a lisztet és a levest berántjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és a levesbe keverjük,majd azonnal lehúzzuk a tűzről és tovább keverjük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 30 dkg zöldpaprika
  • 15 dkg paradicsom
  • 4+2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 25 dkg közepes szemű rizs
  • 4-5 szál petrezselyem
Elkészítés:

A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítunk 4 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg kerekszemű rizs
  • 1 liter 3,5 %-os tej
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola (el lehet hagyni)
  • 5 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 15-20 dkg cukor
  • kevés zsír
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

Egy vízzel öblített rozsdamentes vastagabb aljú edényben a tejet tűzre tesszük. Amikor már majdnem forr, beleöntjük az előzetesen jól megmosott rizst (én nem szoktam előre duzzasztani a rizst vízben, csak annyi víz kerül bele, ami a mosás során rajta marad - így is megfő), pici sót és a vajat.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, húsát kis darabokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, összevagdaljuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb. 2 nagy evőkanál vaj vagy 10 dkg Rama margarin
  • bors
Elkészítés:

A csirkemájat tisztítás után nagyon apróra felaprítjuk (szinte pépesre). A vajat vagy margarint felolvasztjuk, beletesszük a májat és az apróra vágott fokhagymát. Állandó kevergetés mellett megpároljuk (kb. 10 perc). Botmixerrel pépesítjük, végül sózzuk és jól megborsozzuk.
Jó étvágyat mindenkinek!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg csirkemell filé (helyettesíthetjük cukkínivel, vagy gombával)
  • 1 db paprika (sárga vagy piros)
  • 1 póréhagyma
  • 2 kis répa
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1,5 deci tejszín
  • curry
  • cayenne-bors
  • 25 dkg basmati rizs
  • 4 dkg vaj vagy Rama margarin
Elkészítés:

A szószhoz megpucoljuk a zöldségeket, és apróra daraboljuk őket. Egy edényben, vagy egy magasabb falú serpenyőben felhevítünk egy kis vajat, és megdinszteljük benne a curryvel jó alaposan megfűszerezett zöldséget, 5 perc után felöntjük a zöldséglével, felforraljuk, majd kb.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 0,75-1 kg csirkemell nagyobb kockákra vágva
  • A tikka páchoz:
  • 2 pohár natúr joghurt
  • fél zöldcitrom leve
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál tikka fűszerkeverék
  • 1 púpozott kávéskanál currypor
  • A masala szószhoz:
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 1 db 140 gr-os paradicsompüré
  • 4 dl tejszín
  • 2 felaprított chili vagy 1 kávéskanál chilipehely
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 teáskanál kömény
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál currypor
  • 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
Elkészítés:

A tikka pác hozzávalóit jól összekeverjük, a csirkefalatokkal összeforgatjuk, és mehet 1 éjszakára a hűtőbe.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg feles zöldborsó vagy sárgaborsó
  • 2 babérlevél
  • 2 fej finomra vágott hagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • 1/2 kávéskanál római kömény
  • 1/2 kávéskanál koriandermag
  • 25 dkg vegyes zöldség (fagyasztott zöldségkeverék - borsó, brokkoli, karfiol, sárgarépa, zöldbab, paradicsom, paprika)
  • chili
  • olívaolaj
  • citromlé
  • ételízesítő
  • bors
  • húsleves alaplé
Elkészítés:

Beáztatom a borsót 3-4 órára, majd vízben felforralom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütnivaló kolbász (vagy házilag készített kolbászhús)
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg túró
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 nagy burgonya hámozva, puhára főzve
  • 1 tojás
  • köménymag
Elkészítés:

A lisztből, az áttört túróból, az áttört burgonyából, a margarinból és a tojásból közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük, majd 3 mm vastag tésztát nyújtunk belőle. Először 12 cm széles csíkokra, majd ezeket egyenlő oldalú háromszögekre vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 32 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg Rama margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • kevés só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió (lehet mák is)
  • 1,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • 1 citrom héja
  • 1-2 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, közben a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd ha felfutott az élesztő, a margarinos liszthez adjuk a többi hozzávalókkal együtt.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl olaj
  • olvasztott vaj
  • A tetejére:
  • szezámmag
  • köménymag
  • sajt
Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk.

Tovább 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csésze csíra (bármilyen bioboltban kapható csíra jó, de otthonis csíráztathatunk vegyszermentes magból)
  • 1 répa vagy cékla vékonyan szeletelve
  • fél kígyóuborka felkarikázva
  • negyed vöröskáposzta reszelve vagy hajszálvékonyra szeletelve
  • A szószhoz:
  • 2-3 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés friss gyömbér
  • 1 kávéskanál méz
  • bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:

Egy citrom héját reszeljük le (a fehér rész ne kerüljön bele!), majd nyomjuk ki a citromok levét.

Tovább 

Hozzávalók: Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A sárgarépát lereszeljük. A hagymát megdinszteljük az olajon, a reszelt répát és a rizst megpirítjuk. Felöntjük vizzel, és ha forr, beletesszük a leveskockát. 30-40 percig főzzük a barnarizs miatt. Ha készen van, felforraljuk még egyszer a tejföllel is.

Hozzávalók:

  • A zöldségtortához:
  • 1 kisebb kínai kel
  • 1 db kisebb karfiol
  • 1 db brokkoli
  • 1 db karalábé
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • szerecsendió
  • bors
  • A gombafasírthoz (9 db lesz belőle):
  • 25 dkg gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoranna
  • pirospaprika
  • 1,5 evőkanál rizsliszt
  • 1 db tojás
  • 1 marék zellerzöld
  • olaj
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

A zöldségeket a tortához sós vízben megfőzzük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

A kisebb kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján pedig üvegesre pirítjuk a felszeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott
paprikát – ha szeretjük, akkor az erős paprikát is –, majd sózzuk, megszórjuk pirospaprikával és pár percig
pároljuk.

Tovább 


Hozzávalók 4 személyre:


Hamburgerpogácsa
- őrölt bors
-
- 1 tojás
- 25 dkg darált sertéshús
- 25 dkg darált marhahús

Hamburgerzsemle
- szezámmag
- 1 tojás
- 12 gramm élesztő
- 1 evőkanál
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 csésze langyos tej
- 1 csésze víz
- 4 csésze finom liszt

Hamburgerpogácsa
Összekeverjük a hozzávalókat, négy nagy pogácsát lapogatunk a masszából, majd grillserpenyőben vagy grill alatt megsütjük mindkét oldalukat.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Marcipános fánk sütőben sütve
- 50 dkg finom liszt
- 2 dkg élesztő
- 3,8 dl langyos tej
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet
- 10 dkg vaj
- 20 dkg marcipánmassza
- 1 tojásfehérje

Díszítéshez
- cukorgyöngy
- étcsokoládé
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál forró víz
- 25 dkg porcukor

Marcipános fánk sütőben sütve
Az élesztőt langyos tejben pici cukorral megfuttatjuk.

Tovább 

Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 1 db fácán, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csomó tavaszi hagyma, 1 db nagyobb piros húsú paprika, 2-3 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt, 5 dkg pisztácia, 4 dkg zselatin, 1 dl száraz Tokaji szamorodni, kakukkfű, babérlevél, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: 5 dkg felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a kicsontozott és kisebb darabokra vágott fácánhúst, majd babérlevéllel, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.

Tovább 

Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg vaj.

Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az összes hozzávalót mély tálban összekeverem.

Tovább 

Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cherry, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só.

A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a sherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük.

Tovább 

Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter zöldségleves, 15 dkg kifejtett friss zöldborsó, 3 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaliszt, 4 tojás, egy csipet gyömbérpor, ízlés szerint ecet, őrölt bors.

A levesből 1 litert felforralunk, és attól függően, hogy mennyire zsenge, 5-10 percig főzzük benne a zöldborsót. A kukoricalisztet és a szójaszószt kikeverjük a maradék hideg levessel, és mérsékelt lángon behabarjuk vele a zöldborsós zöldséglevest.

Tovább 

Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin, 1 db nagyobb jégcsapretek, 5 dkg besamelmártás, 10 dkg trappista sajt, 1 db paradicsompaprika, egy csokor petrezselyemzöld, szerecsendió, őrölt fehérbors, só.

Elkészítés: A jégcsapretket – két végét eltávolítva – 4 egyforma darabra vágjuk. A belsejét karalábévájóval kiemeljük, majd félretesszük. A margarint besamelmártással elkeverjük, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sajtot, paradicsompaprikát, az apróra vágott retek-belsőt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet.

Tovább 

Hozzávalók :3 ek. tejföl 1 csipet piros paprika 1 kk. só 2 db tojássárgája 20 dkg trappista sajt reszelve 1 dkg élesztő 25 dkg margarin 40 dkg liszt .

A töltelékhez: 10 dkg vaj 4 db natúr Medve kockasajt pici só
Leírás : Elkészítése: A tejfölt,a sót,a pirospaprikát,2 tojássárgáját és 5 dkg reszelt sajtot összekeverünk. Az élesztőt kevés tejben megkelesztjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Mindezt összedolgozzuk és 1 órán át pihenni hagyjuk.

Tovább 

Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 2 evőkanál sherry, 5 evőkanál szójaszósz, 1 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, 15 dkg konzerv bambuszrügy, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 csomó újhagyma.

A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal meg a tojásfehérjével összekeverve, legalább fél órán át, érleljük. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt, és nagy lángon 8-10 percig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott friss menta, őrölt fehérbors, só

Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockákra vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.

Tovább 

Ez a finom sós sajtos muffin akár főételnek is kitűnő, gyorsan elkészíthető étel.

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, szerecsendió, só, bors

A lisztet a reszelt sajttal és a sütőporral összekeverjük. A tojásokat 2 dl vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztes keveréket. És ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, és szerecsendióval.

Az így elkészült tésztát muffin formákba töltjük és előmelegített sütőbe 180 fokon kb.

Tovább 

Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors.

A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk, és legalább fél órán át, állni hagyjuk.

Tovább 

Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 12 szelet pulykasonka, 20 dkg cukkíni, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál finomra vágott friss zsálya, őrölt fehér bors, só.

Elkészítés: Kevés felhevített margarinon megfuttatjuk a sóval, borssal ízesített cukkínit, mikor a cukkíni megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd tejszínnel felöntve állandóan kevergetve addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától.


A tűzről levéve kihűtjük, margarinnal és zsályával habosra keverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A pórét tisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A vajat az olajjal fazékban hevítjük, beleszórjuk a pórét, fonnyasztjuk. Belereszeljük a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a húsleveskockát, és belekockázzuk a burgonyát.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 db közepes fehér (kásás) burgonya
  • 5 dl tej
  • 2 kanál tejföl
  • 1 kanál vaj
  • bors
  • petrezselyem
  • + sajt, pirított zsemlekocka
Elkészítés:

A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, hideg sós vízben odatesszük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megvan (a villával beleszúrva széthasadnak a burgonya kockák), leszűrjük, de a levet nem dobjuk el. A püréhez hasonló módon elkészítjük, vajat, tejfölt keverünk hozzá, majd miután csomómentesre kevertük, hozzátöltjük a levet és a tejet, elkavarjuk, majd kevergetve felforraljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 1 kupaknyi rum
  • 1 citrom héjának reszeléke
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, és a többi anyaggal együtt összedolgozzuk, hólyagosra, kb. 10-15 percig dagasztjuk. A tésztájába rumot, citromhéjat, vaníliás cukrot is teszünk.

45 percig kelesztjük meleg helyen.

Tovább 

Hozzávalók:

  • kb. 35 db-hoz:
  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 3 tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál tejföl
  • A sütéshez:
  • bőven olaj
  • A tálaláshoz:
  • Porcukor
  • tetszőleges lekvár
Elkészítés:

A lisztet alaposan összegyúrjuk a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejföllel.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm vékonyra kinyújtjuk, és a körszaggatóval kiszúrjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dl olaj
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrom, két cipót formálok, és fél óráig pihentetem. Lisztezett deszkán késhegy vékonyságúra nyújtom, majd felcsíkozom, keresztbe 45 fokban csíkot vágok, közepét hosszanti irányba bevágom. Ezen a résen átfordítom az egyik sarkát.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A céklát megmosva, egészben vagy félbevágva megfőzöm, majd hagyom a lében lehűlni. A héja könnyen leválik, megpucolom, lereszelem (durvább reszelőn). Ízlés szerint kb. 5-10 gerezd fokhagymát belereszelek, beletöröm a diót mozsárban, de nem darálom!!!, ugyanis az túl apró, nem élvezhető. Ezután beleadagolom a majonézt, szintén ízlés szerint, de túlzás nélkül. Összekeverem, hidegre teszem, hogy összeérjen.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg disznó- vagy marhahús
  • 6 db csiperkegomba felszeletelve
  • 4 db csemege uborka kockára vágva
  • 1 db paradicsom kockára vágva
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 pohár tejszín
  • kevés liszt
  • olaj
  • bors

Elkészítés:

A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 kanál cukor
  • liszt (annyi, hogy formálható legyen a massza)
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

A túrót szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a lisztet (kb. 5-6 kanállal). Majd jól összekeverjük, és kicsi, kb. 5 cm átmérőjű köröket formázunk, olajon aranybarnára sütjük.

Édes sűrített tejjel a legfinomabb, de lehet enni lekvárral vagy akár tejföllel is. Nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemell
  • kb. 20 dkg reszelt sajt
  • 3-4 db paradicsom
  • 2 db hagyma
  • jalapeno paprika (vagy bármilyen savanyított erős paprika, ízlés szerint)
  • csípős szósz (Tabasco, Erős Pista vagy bármi más, csak csípős legyen)
  • fajita fűszerkeverék
  • 4-6 db tortillalap
  • bors
  • friss korianderlevél
  • olívaolaj

Elkészítés:

Előző este a csirkemellet bepácolom a fajita fűszerkeverékkel és egy kis olívaolajjal, majd beteszem a hütőbe.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre dinszteljük kevés olajon, levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a darált marhahúst, 1 kiskanál mustárt, sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan összegyúrjuk.

Tetszőleges nagyságú pogácsákat formázunk, teflon edényben a bacon szeleteket és a gombákat kisütjük, kiszedjük, a maradék zsiradékon a húspogácsák mindkét oldalát megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1-2 saláta cukkíni
  • 1 padlizsán
  • 1-1 sárga és piros paprika
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 nagyobb papradicsom
  • 4 db készen vett pita

Elkészítés:

A zöldségeket összevágjuk nagyobb (kb. 2x2 cm) kockákra, és teflon grillező edényben kevés olívaolajon grillezzük együtt a zöldségeket. Megszórjuk zöldég fűszerkeverékkel, és egy kis füst ízű sóval, és rázogatva grillezzük, amíg egy kicsit átsülnek a finom zöldek. Ha kész, félretesszük, és a pitákat átsütjük a grillezőben, hogy egy kicsit mindkét oldyalukon színt kapjanak.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 35 dkg brokkoli
  • 4 dkg sajt
  • 1 db húsleveskocka
  • 2 evőkanál rozspehelyliszt
  • 1 dl zsírszegény tej

Elkészítés:

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük. A sajtot lereszeljük.
Felforralunk 1 liter vizet a húsleveskockával, és megfőzzük benne a brokkolit. Sóval, borssal ízesítjük. A lisztet elkeverjük a tejben, a leveshez öntjük, és kissé besűrítjük. A levest a reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tészta
  • 25-30 dkg brokkoli
  • 1 csomag sajtszósz
  • 1 dl tejszín
  • bors

Elkészítés:

A tésztát kifőzöm, közben a brokkolit kisebb darabokra vágom és lobogó, sós vízben megfőzöm (körülbelül 10 perc alatt). Elkészítem a sajtszószt a csomagolás alapján, majd hozzáöntök 1 dl tejszínt, sózom és frissen őrölt borssal fűszerezem. Beledarabolom a brokkolit.
Miután a tészta megfőtt, nem öblítem le hideg vízzel, hanem ezzel a brokkolis-sajtszószos mártással öntöm le.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 közepes brokkoli (kb. 50 dkg)
  • 10 dkg durvára őrölt dió
  • 1 teáskanál szárított, aprított zsályalevél
  • 1 jókora csipet só
  • kb. 10 dkg emmentáli sajt (ízléstől függően bármely jól olvadó sajttal helyettesíthető)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis gerezd átpréselt fokhagyma

Elkészítés:

A brokkolit alaposan megtisztítom, nagyobb rózsákra szedem, amiket aztán félbevágok, mert a sima vágási felületre jobban tapad a diós-olajos keverék.

Tovább 

Hozzávalók:
3 ek. zabpehelyliszt
2 ek. zabkorpa
1 csipet só
víz

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Zabpehelylisztes deszkán kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra.
tetszés szerinti formákra vágjuk (kocka, csík, rombusz) majd lobogó vízben kifőzzük.

Hozzávalók:
25 dkg spagetti
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
kb. 15 dkg-nyi fejes káposzta - volt itthon egy kis fej fele, annak a negyedét használtam fel.
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes doboz tonhal konzerv
1 kis zacskó zöld olajbogyó
2-3 evőkanál étolaj
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál worchestershire szósz
bors

bazsalikom (megszórni)

Elkészítés:
A zöldségeket (hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, vékony szeletekre vágtam

Tovább 

Hozzávalók:
tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg
porcukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szalalkáli,
1 kávéskanál sütőpor, 1/2 pohár tejföl.

krém: 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 1 pohár

tejföl, 1 citrom reszelt héja és leve,
1 nagy csomag zselatin (Lucullus), 3 dl
víz, 4-5 dl növényi alapú tejszín
(Perfecto vagy Hulala).

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítünk, majd kettévesszük és két lapot sütünk belőle.

Tovább 

Hozzávalók:
1 cs. (15-20 dkg) szálkamentes füstölt hal
4 db közepes burgonya
1 db vöröshagyma
4 evőkanál reszelt tészta
1 cs. zöldpetrezselyem
1 késhegynyi őrölt bors
3 evőkanál étolaj
csipet só
3 evőkanál tejföl
2 db tojássárga
1 kocka húsvarázs ételízesítő

Elkészítés:
A hagymát felkockázva csipet sóval olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, reszelt tésztát, őrölt borsot, ételízesítőt. Állandó keverés mellett pár percig együtt sütjük, majd l,5 liter vízzel felengedve a tészta és a burgonya puhulásáig főzzük, ekkor beleadjuk a 2x2 cm kockákra vágott halat, apróra vagdalt zöld petrezselymet és az újra forrástól számítva csak 2 percig forraljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
1 fej karfiol
2,5 dl sör
15 dkg liszt
2 tojás
étolaj a sütéshez.

Elkészítés:
A sörből lisztből és a tojások sárgájából sűrű palacsintatésztát keverünk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk óvatosan keverve a palacsintatésztához,sóval borssal ízesítjük.A karfiolt rózsáira szedjük sós vízben előfőzzük.A rózsákategyenként a sörtésztába mártjuk és bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Tartár mártással tálaljuk.Hal ételek körete is lehet.

Tovább 

Hozzávalók:
1 tojás,
5 dkg reszelt sajt
csipet só,
2 ek. búzadara

Elkészítés:
Az egész tojást kevés sóval kikeverem beleteszem a búzadarát, majd a reszelt sajtot, s ha lehet hagyom pihenni 20 percet.
Levesbetétként teáskanállal a levesbe főzőm ki.
Ahogy a galuska a forrásban lévő leves tetejére feljött 1-2 perc alatt kész.

Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt,
- 20 dkg reszelt trappista sajt,
- 1/2 margarin,
- 1 tojás,
- 1 kicsi tejföl,
- 1/2 cs. sütőpor,
- ízlés szerint (kb. 2 teáskanálnyi)
(Óvatosan kell bánni a sóval, mert a sajt is
sós.)

Elkészítés:
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk tésztává. Nehezen áll össze és kemény tészta lesz belőle.
Ha nem akar összeállni, akkor kicsi tejföl vagy margarin hozzáadásával megkönnyíthető a munkafolyamat.
Kis diónyi darabokat csipkedünk le a tésztából, majd golyókat formázunk belőle.

Tovább 

Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl víz
csipetnyi só
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
3-4 tojás
A krémhez:
30 dkg krémsajt
1,5 dl tejföl
5 dkg kockára vágott sonka
petrezselyemzöld vagy metélőhagyma

bors
köménymag

Elkészítés:
A tésztához a vizet, a sót és a vajat felforraljuk, és hozzáadjuk a lisztet. Tűzről levéve addig keverjük, míg el nem válik az edény oldalától, közben egyenként hozzákeverjük a tojásokat.

Töltsük a masszát csillagvégű nyomózsákba, és kikent sütőlapra egymástól kb.

Tovább 

Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
15 dkg épp dióbél

bors
Kb 10 dkg fűszervaj

Fűszervaj:
25 dkg ráma margarin
25 dkg reszelt füstölt sajt

bors

Elkészítés:
Előző nap elkészítem a fűszervajat.
A margarint habosra keverem,hozzáadom a reszelt sajtot sót borsot.Jól kikeverem.
Alufóliára téve hengert formálok belőle felhasználásig hűtőbe teszem.

A csirkemelleket éles késsel felszúrjuk, sózzuk ,borsozzuk.A fűszervajból vékony karikát vágok és a húsba teszem majd megtöltöm a félbevágott dióbéllel.A szokásos módon panírozom(a nyílásnál duplán)majd forró olajban kisütöm.
Kis pihentetés után szeletelve,sült hasáb burgonyával tálalom.

Tovább 

Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 kacsa, 5 liter jóféle száraz vörösbor, szalonna, gyömbér, majoranna, hagyma, gomba, 3 m vékony acél drót, egy jó erős, 1,5 m hosszú nyárs. Kevés konyak, vagy sör. Csípőfogó. 1 doboz fogpiszkáló.

Elkészítés:
A konyhakész állapotú kacsa belső üregét 35% hagymát, 50% gombát és 15% almát tartalmazó keverékkel megtöltjük, melyet előzetesen kevés borssal, sóval, gyömbérrel és majorannával ízesítettünk.Természetesen ügyeljünk az összetevők megfelelő felaprítására is.

Tovább 

Hozzávalók:
a piskótához:8tojás,8ek finomliszt,8ek cukor,1ek kakaopór,2dkg sütőpor,2-3narancs

a krémhez:2 tasak vanílíás puding pot,7dl tej,25dkg margarin,20dkg porcukor,a tepsihez,margarin,2ek.prézli,a tetejére csokoládéreszelék.


Elkészítés:
a tepsit ki kenjük margarinnal megszörjuk a prézlivel,a narancsot meghámozuk karikákra vágjuk és a tepsibe sorba lerakjuk,az összetevőkből a kakaó nélkül pikóta tésztát keverünk,a felét a narancsokra öntjük a másik felébe belekeverjük a kakaóport és a sárga tésztára öntjük,előmelegített sütöben közepes lángon kb.20-25 percig sütjük,közben elkészítjük a krémet,a fele cukorral habosra keverjük a margarint a pudingot meg főzzük a maradék cukorbol tejből és a pudingporbol,lagyonsra hütjük.kanalanként belekeverjük a vajkrémbe a kihült piskótát kiboritjuk hogy a narancsos rész felülre kerüljön,meg kenjük a krémmel és megszorjuk a csokoládéreszelékkel.hütöbe tesszük egy órára.

Tovább 

Hozzávalók:
8 TOJÁS
20 DKG CUKOR
1 NARANCS
20 DKG LISZT
1 SÜTŐPOR
KRÉMHEZ
FÉL LITER TEJ
5 TOJÁSSÁRGÁJA
12 DKG CUKOR
4 DKG LISZT
2 VANILIÁS CUKOR
1 MARGARIN
RESZELT CSOKI

Elkészítés:
A TOJÁSOK SÁRGÁJÁT A CUKORRAL KIKEVERNI.HOZZÁADNI 1 NARANCS HÉJÁT ÉS LEVÉT,20 DKG LISZTET, SÜTŐPORT , ÉS A TOJÁSOK KEMÉNYRE VERT HABJÁT.190 FOKON 30-40 PERCET SÜTNI.KETTŐBE VÁGNI HA KISÜLT.
KRÉM : A FÉL LITER TEJBEN 5 TOJÁSSÁRGÁJÁT 12 DKG CUKORRAL, 4 DKG LISZTTEL, 2 VANILIÁS CUKORRAL SŰRŰRE FŐZNI.HA KIHÜL EGY HABOSRA KEVERT MARGARINT ADUNK HOZZÁ, AMIT ELŐZŐLEG 20 DKG PORCUKORRAL KEVERÜNK KI.A PISKÓTÁRA RÁSIMITANI A KRÉMET,LEHET RÁ NARANCSOT,VAGY AKÁR ZSELÉCUKROT IS TENNI.MAJD A MÁSIK PISKÓTÁT,MAJD KRÉMET.A TETEJÉT CSOKIRESZELÉKKEL MEGSZÓRNI.

Tovább 

Hozzávalók:
50 dkg csiperke gomba
kevés olaj
kicsi fej fehérhagyma
4 db kockasajt
1 dl tejszín
1 db erőleveskocka

gyömbér
szerecsendió
fehérbors
petrezselyem
fokhagymakrém
1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A gombákat viszonylag nagyobb darabokra szeletelem, az apróra vágott hagymával és gyömbérrel, szerecsendióval meghintve megdinsztelem. Megszórom liszttel, és kevés vízzel felengedem. Beleteszem a kockasajtot, az erőleves kockát és felolvadás után felengedem vízzel.

Tovább 

Hozzávalók:

50 dkg pulyka felsőcomb kis kockákra vágva

2 maréknyi zöldborsó
2 dl vörösbor
3 gerezd fokhagyma apróra
1 kiskanál majoranna

bors
olaj vagy zsír

Elkészítés:
A húskockákat feltesszük pirítani kis olajban/zsírban. Hozzászórjuk a borsót, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, a bort, majd lefedve kb. 30 percig kis lángon főzzük. Tálalhatunk hozzá sült krumplit, krumplipürét, rizst, tésztát.

Hozzávalók:
250 g lencse
egy fej hagyma
3-4 babérlevél

bors
pirospaprika
tejföl
1-2 ek. mustár
füstölt kolbász

Elkészítés:
A lencsét átválogatva, jól átmosva bő vízben felteszem, sózom, beleteszem a fej hagymát, a babérlevelet.
Mikor a lencse puha,teszek bele néhány darab kolbászt, és paprikás rántást csinálok, amibe teszek borsot is.
Miután berántottam, keverek bele mustáros tejföl.
Ettől igazán pikáns lesz!

Hozzávalók:
darálthús
savanyúkáposzta
rizs

Elkészítés:
A húst meg kell dinsztelni a hagymával, olajjal, paprikával, borssal.
A savanyúkáposztát fel kell vágni apróra és megfőzni, a rizst is külön. 1 réteg káposzta,
1 réteg hús,
1 réteg rizs,
addig kell rakni amig elfogy, sütöbe felmelegiteni.

Hozzávalók:
2 db egész tojás
1 csupor kristálycukor (20 dg körüli)
1 evőkanál olíva olaj
1 csomag sütőpor
1 csupor víz (200 ml körüli)
finomliszt (amennyit felvesz L! később)
Ízlés szerintiek (fahéj, őrölt szegfűszeg, tört mandula, tört mogyoró, tört dió, reszelt citromhéj)
Mikrohullámú sütő és abba a sütőforma (tál,edény)

Elkészítés:
A kristálycukor felét karamelizáljuk, melegítéssel, állandó kavargatással. Ha megfelelő langyos (inkább szinte forró-) vízzel -az 1 csupornyival- felöntjük.

Tovább 

Hozzávalók:
/maradék tojásfehérje felhasználásával/
nagyon finom!


3 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
10 dkg dió
10 dkg mazsola
pár csepp citromlé

Elkészítés:
A tojások fehérjét a citromlével kemény habbá vertem, majd beleszórtam a lisztet, a durvára tört diót, a lisztbe forgatott - előzőleg megáztatott mazsolát.

20x20 cm-es szilikon sütőformába simítottam a masszát és lassú tűzön inkább szárítottam, mint sütöttem.
Miután teljesen kihűlt, hasáb-formájúra daraboltam.

Lehet sütni őzgerinc formában is, kinek hogy tetszik.

Tovább 

Hozzávalók:
3 személynek:

3 egész csirkecomb (vagy egyéb csirkerészek)

50 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
5 evőkanál étolaj
3 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd (normál méretű) fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
késhegynyi nagyon erős őrölt paprika (el is maradhat)
2 csipet morzsolt majoránna
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
2 mokkáskanál ételízesítő
csipetnyi só
kevés víz

Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.

Tovább 

Hozzávalók:
2 db borjúnyelv
15 dkg gomba
3 dl tejfől
5 dkg vaj
bors,só
petrezselyem

Elkészítés:
A nyelvet sós,boros vízben puhára főzzük, kevés vvízben.

A megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, vajban megpiritjuk, majd meghintjük lisztel,

sózzuk,borsozuk, és hozzáadjuk a petrezselymet felengedjük a nyevlevével,
és jól elkeverjük,felforraljuk.

A nyelvet megtisztitjuk, felszeletejük, és a gombásmártással leöntjük.


Ha szeretjük a citromot esetleg levét a mártásba

tehetünk.

Rízst, vagy makaronit adhatunk hozzá.

Tovább 

Hozzávalók:
1 db. narancs
3 db. kisebb alma
3 dl. tej
néhány csepp édesítő
petrezselyem,
rozmaring
és bazsalikom tetszés szerint

Elkészítés:
Csak össze kell turmixolni és már kész is!

Hozzávalók:
3-4 csirkemell filé
2 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma

Bors
Sajt (trapista, fürtölt)

Elkészítés:
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük - állni hagyjuk. A tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Serpenyőbe kevés olajon hirtelen kisütjük a csirkemelleket. Egy tepsit kivajazunk és belefektetjük a filéket. Ezután ráöntjük a csirkemellekre a fokhagymás tejfölt, hogy mindenhol ellepje. A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, hogy befedje az egészet.

Tovább 

Hozzávalók:
1 l író
2 tojássárgája
2 ek liszt
5 dkg hámozott mandula , lapba vágva
10 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja és leve
1 ek cukor
1 tk őrölt fahéj


Elkészítés:
A megmosott citrom héját lereszeljük, és a fele citrom kifacsart levével együtt félretesszük.
Az írót egy fazékba öntjük, rászórjuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük.
Hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, a citromhéjat és -levet és egy csipte sót.
Kevergetve addig melegítjük, míg egy viszonylag sűrű állagú levest kapunk.
A mandulát zsiradék nélkül egy serpenyőben, közepes lángon, aranybarnára pirítjuk.
A tojássárgákat a cukorral egy tálkában habosra kiverjük, egy-két kanál levessel higítjuk, és az egészet hozzákeverjük a leveshez. (Akinek savanyú, tehet hozzá még egy kis mézet, cukrot.)
A fazekat levesszük a tűzről, és a kész levest mély leveses tálkákba merjük, majd mandulával megszórjuk (tetszés szerint tehető a tetejére felvert tejszínhab is).

Tovább 

Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
4 púpozott evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
csipet só
Töltelék:
0,5 kg túró
400 ml tejszín
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g eper (lehet más gyümölcs is)

Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felverjük, hozzáadjuk a sárgáját, a lisztet és a sütőport. Pitetortaformában megsütjük és félre tesszük hűlni.
A tejszínt felhabosítjuk, hozzáadjuk a túrót, a cukrot és a vaníliás cukrot.

Tovább 

Hozzávalók:
150g cukor
150g liszt/lehet rétesliszt is, akkor omlósabb a muffin
150g vaj/margarin
50g főzős kakaó
csipet só
fél csomag sütőpor
két tojás
a krémhez
vaniliás pudingpor
ízlés szerint 2-3 kanál cukor
3 dl tej

Elkészítés:
Először megfőzöm a pudingot, és hagyom kihűlni.
A cukrot kikeverem a tojásokkal,a puha vajjal, és a csipet sóval egészen addig, amíg egy homogén krémszerű masszát nem kapok. A lisztet jól összekeverem a sütőporral és a kakaóval, majd ezt a tojásos masszához keverem.

Tovább 

Hozzávalók:
- félkész gnocchi (mert lusta vagyok magam elkészíteni:D),
- maradék felvágott, szalámi, ami van otthon,
- cukkini
- kaliforniai paprika
- reszelt sajt
- főzőtejszín
- bazsalikom (friss + morzsolt)
- apróra vágott petrezselyemzöld (a fagyóból)
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- só
- bors
- delikát
- 1 ek liszt

Elkészítés:
1. A cukkinit, paprikát, szalámikat apró kockára vágtam.
2. Kevés olajon megfuttattam az összenyomott fokhagymát, rádobáltam a felvágott szalámikat, kicsit pirítottam, majd hozzáadtam a felvágott zöldségeket, sóztam, borsoztam, delikátoztam és 3-4 percig, gyakran megkeverve sütögettem.

Tovább 

Hozzávalók:
6-8 brokkolirózsa
10 dkg vaj
10 dkg liszt
4 dl tej
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
só bors
szerecsendió

Elkészítés:
A brokkolit néhány percig előfőzzük.A vajból lisztből tejből sűrű besamelmártást készítünk.Sóval borssal reszelt szerecsendióval fűszerezzük.Ha kicsit hűlt belekeverünk 1 tojást.Kivajazott muffinformákat egyharmadig megtöltjük a krémmel,mindegyikbe állítunk egy egy brokkolirózsát,majd rákanalazzuk a maradék mártást.Tetejét megszórjuk reszelt sajttal,vajat morzsolunk rá és sütőben kb 20 percig készre sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé
10 dkg vöröshagyma
10 dkg burgonya
20 dkg tv paprika
20 dkg paradicsom
10 dkg cukkini
15 dkg padlizsán
4 dl paradicsomlé
1 dl olívaolaj
1 fej fokhagyma
5 dkg friss bazsalikom
1 db halászlékocka

bors

Elkészítés:
Olajat hevítünk külön serpenyőben a halnak, és külön a lecsónak.

Kevés harcsafilét felkockázunk, ezek majd a lecsóba kerülnek. A többit sózzuk, borssal ízesítjük, és lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük.


A lecsóhoz felszeleteljük a hagymát, a paprikát, a cukkinit, a padlizsánt, a burgonyát és a héjától megfosztott paradicsomot.

Tovább 

Hozzávalók:
1 tojás
2.5 dl tej
5 dkg vaj
25 dkg cukor
5 dkg kakaó
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A vajat,a tojást és a cukrot habosra keverjük,majd hozzáadjuk a 2.5 dl tej FELÉT,a kakaót és jól összekeverjük.Majd hozzáadjuk a lisztet,benne a sütőporral.Ha szükséges (ha kemény marad a tészta) adjuk hozzá a többi tejet is!Majd tepsibe öntjük és megsütjük,amíg kemény nem lesz.

Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- édesítő ízlés szerint
- 2 tojás
- rumaroma
- fahéj
- kakaópor (cukrozatlan)
- kávé (ez nélkül is csuda fincsi)

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a sárgát összekeverjük a túróval, a rumaromával, a kávéval és az édesítővel. A fehérjét kemény habbá verjük, majd lágyan belekeverjük a túrós masszába. Ezennel kész is, már csak a tálalás a feladat, a kehelybe teszünk egy réteget, megszórjuk fahéjjal és kakaóval, mégegy réteg, még kakaó és fahéj, és így tovább...

Tovább 

Hozzávalók:
4 db libacomb
40 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
2 dl étolaj
80 dkg tarkabab
20 dkg árpagyöngy
20 dkg lecsópaprika
10 dkg paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg paradicsompüré
10 dkg libazsír
Fűszerek (ízlés szerint): kakukkfű, rozmaring, delikát, őrölt bors, babérlevél, Erős Pista, őrölt kömény

Elkészítés:
A libacombokat a fűszerekkel bedörzsöljük. 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és 10 dkg szeletelt vöröshagymát szórunk rá, szorosan lefedjük és 2 napig a hűtőben érleljük.
A babot 1 nappal a főzés előtt beáztatjuk.
A megmaradt hagymát apróra vágjuk, a libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott lecsópaprikát és paradicsomot, a csipetnyi Erős Pistát, a maradék fűszereket, végül a paradicsompürét amivel tovább pirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
2 evőkanál napraforgóolaj
50 dkg sovány sertéshús
8 zellerszár
1 fej vöröshagyma
4,5 dl almabor vagy almalé
1 db babérlevél
30 dkg hosszúszemű rizs
9 dl alaplé
3 kemény, lehetőleg piros héjú alma
10 dkg dióbél

feketebors

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Egy tűzálló edényben felmelegítjük az olajat, és beletesszük a kockára vágott húst. 5 perc alatt barnára pirítjuk

Tovább 

Hozzávalók:
5 tojás
75 dkg óvári sajt
25 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
A sajtokat megreszeljük és hozzáadjuk a tojásokat.Robotgéppel összedolgozzuk úgy hogy tésztakeménységű masszát kapjunk.Gyúrótáblára tesszük-amit azért kissé belisztezünk.4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk,derelyevágóval csíkokra vágjuk.Kés segítségévelóvatosan sütőlemezre tesszük,előmelegített sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók:
40 dkg patisszon
20 dkg paradicsom
15 dkg reszelt trappista sajt
2 kávéskanál margarin
1 dl tejföl
1 cs,kapor

őrölt bors

Elkészítés:
A patisszont lehámozzuk és ujjnyi vastagságúra vágjuk,enyhén sós vízben megfőzzük.A paradicsomot vékonyan felszeleteljük,majd kivajazott jénai tálba a patisszonnal rétegezzük.A tejfölt elkeverjük az apróra vágott kaporral,borsozzuk,ráöntjük a lerakott zöldségekre.Sajttal megszórjuk és forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, só, 10 ek. langyos víz

Elkészítés:
Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 2 ek langyos vízzel elkeverjü, hozzávegyítünk egy púpozott ek. lisztet és fél óráig langyos helyen kelesztjük. A megmaradt lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a megkelt élesztőt és csipet sót, utána vízzel jól összedolgozzuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk. Cipóba formáljuk, letakarjuk, langyos helyen kelesztjük.

Tovább 

Hozzávalók:
2 ek olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, szárított rozmaring, oregano, bazsalikom.

Elkészítés:
Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, és 2x annyi vízzel, mint a püré, felhígítjuk (2 konzerves doboz víz). A fűszerekkel ízesítjü, 3-4 percig forraljuk.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé

1 evőkanál olaj
10 dkg bacon
10-15 dkg gomba szeletelve
1 fej vöröshagyma
2 sárga paprika
2-3 db paradicsom
mexikói zöldségkeverék
őrölt bors
bazsalikom
oregánó
A körethez:
hasábburgonya

Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágtam, a hagymát felkarikáztam, a paradicsomot is felszeleteltem.

A szalonnát apró kockákra vágtam, kevés olajon kissé sütöttem, rátettem a csirkecsíkokat, a hagymát, a gombát (vargányát használtam), fűszereztem, kissé sóztam.

Tovább 

Hozzávalók:
30 dkg kicsontozott csirkecomb
30 dkg sertéscomb

bors
5 dkg liszt
2 dl olaj
csipetnyi ételízesítő
1 dl tejföl
csipetnyi majoránna
főtt zöldborsó
A rizsropogóshoz:
20 dkg rizs
8 dkg húsos szalonna
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg vaj
5 dkg liszt
1 dl tej
2 tojás

bors
5 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csirkecombokat kisebb darabokra, a sertéscombokat szeletekre vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
4 egész tojás
30 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
30 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Liszt és olaj a tepsi kikenéséhez.


Elkészítés:
A tojásokat kikeverem a cukorral olyanra, hogy a cukor már ne ropogjon, apránként hozzáadom az étolajat és a tejet, ezzel is keverem picit és a végén kerül bele a liszt és a szódabikarbóna. (én a kimért lisztbe még a mérlegen beleteszem a szódabikarbónát).

Miután ezek megvannak, kiolajozott, kilisztezett tepsiben szép barnára sütöm.

Tovább 

Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró
20 dkg narancs
1 dl kefír
kevés narancshéj
folyékony poliszett

Elkészítés:
A szitán áttört túrót kikeverjük a kefírrel ,és poliszettel ízlés szerint ízesítjük.A narancs héját megmossuk, és apróra vágva hozzáadjuk a túróhoz.Végül belekeverjük a szintén apró darabokra vágott narancsot.Tálkákba osztva hajszálvékony karikára vágott naranccsal díszítjük.
A krém fogyasztható önálló édességként de palacsinta tölteléke is lehet.

Tovább 

Hozzávalók:
Tészta:
500 g liszt
250 ml tej
80g vaj
3 dkg éleszto
2 tojássárgája
1 vaníliás cukor
citromhéj

Túró toltelék:

300 g túró
70g cukor
2 tojás
1 vaníliáscukor
citromhéj, pici só

Lekvártoltelék

300 g lekvár/szilva a legjobb/
1 kanál rum
cukor, citromhéj

Tetejére a szóráshoz

50 g liszt
30g vaj
1 leveseskanál porcukor

Elkészítés:
Tejben kanálka cukorral felfuttatjuk az élesztot. Átszitált lisztbe beletesszuk a csipetny sót, citromhéjat, vaníliáscukrot és a felfutattott élesztovel jól kidolgozott tésztát készítunk, melyet meleg helyen kelesztunk.Kozben elokészítjuk a tobbi hozzávalot.

Tovább 

Hozzávalók:
2 csirkecomb
25 g vaj
½ tk pirospaprika
½ doboz csemegekukorica konzerv
50 ml csirkealaplé
50 ml tejföl
1 tk liszt
csipet Cayenne bors

bors
1 ek petrzselyemzöld, apróra vágva

Elkészítés:
A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, mossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal fűszerezzük.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és 25 ml vízzel. A csemegekukoricát leszűrjük, a levét felfogjuk.
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
250 g liszt
1 tojássárgája
15 g éleszto
kb. 1,5 dl víz


Elkészítés:
Ělesztot felfuttatjuk a langyos vízben, osszekeverjuk a tobbi hozzávalóval és jól kidolgozzuk kozepesen lágy tésztának. Kb: 3/4 órát kelesztjuk. Két részre osztjuk és goz folott letakarva 25-30 percig fozzuk.A kész knédlit lekenjuk olajjal és szeleteljuk.

Tanácsok:
Sulthússal, párolt káposztával tálaljuk de nagyon finom a gulyásokhoz/nem leves/ is.
Édesen is készíthetjuk, kinyújtjuk a tésztát kockára vágjuk, megtolthetjuk lekvárral, mákkal akár túroval is, vagy toltelék nélkul, és kisebb gombócokat formázunk, goz folott 5-7 perc alatt kész.

Tovább 

Hozzávalók:
100g Csiperkegomba
100g Sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma

100g csirkemell


Elkészítés:
a felsorolt alapanyagokat felaprítjuk, vízzel serpenyőben összepároljuk, sóval, borssal ízesítjük.

Hozzávalók:
egy 25×39 cm méretű tepsihez:
1 kg alma
A mázhoz:
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg margarin
1 db citrom leve
2 evőkanál kakaópor
A tésztához:
8 db tojás
18 dkg cukor
3 evőkanál víz
20 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor

A krémhez:

2 csomag vaníliás puding
5 dl tej
20 dkg margarin
18 dkg porcukor

Elkészítés:
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan kikenjük. Beleszeleteljük a hámozott almát.

A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, hozzáadjuk a fél sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert habját.

Tovább 

Hozzávalók:
3 kukoricakonzerv
1 gombakonzerv
5 dl (főző)tejszín (min 18%-os)
vaj

tbors
fokhagyma
tárkony
petrezselyem
darált csípős paprika ízlés szerint
reszelt sajt
erős zöldpaprika

Elkészítés:
A vajon pár percig pároljuk a kukoricát, a gombát a fűszereket és a tárkony felét, majd felöntjük tejszínnel és vízzel.
Felforraljuk, belerakjuk a csípős paprikát, és a maradék tárkonyt.
Tányérokba reszelt sajtot, 2-3 karika paprikát teszünk, majd rámerjük a forró levest.

Tovább 

Hozzávalók:

16 db békacomb

5 dl sör
2 db tojás
5 dkg vaj
20 dkg liszt
1/2 dl főzőtejszín
1 dl tej (kb.)
1 csokor petrezselyem
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve

bors
cukor
olaj

Elkészítés:
A békacombokat beletesszük a sörbe, és legalább 2 órát pácoljuk, majd az idő leteltével kivesszük a sörből, és lecsepegtetjük. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit állni hagyjuk.

Amíg a sóban áll, elkészíthetjük a sörtésztát. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájából, a 15 dkg lisztből (a maradékra azért van szükség, mert abba forgatjuk a combokat, mielőtt a sörtésztába mártjuk, hogy jobban tapadjon rá a tészta), csipet sóból tésztát készítünk, majd a pácnak használt sörből 1,5 dl-t beleöntünk, hozzáadunk még kb.

Tovább 

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
4 szelet sertés sült(vagy gépsonka)
4 karika ananász
4 szelet lapkasajt
1 paradicsom
vaj
petrezyelyemzöld

Elkészítés:
A kenyereket megpirítjuk,megvajazzuk,majd 1 szelet húst,fél karika ananászt és egy szelet sajtot teszünk rá.Sütőbe téve a sajt olvadásáig sütjük.A szendvicset egy negyed ananásszal és vékonyra karikázott paradicsommal illetve a petrezselyem zölddel díszítjük.

Hozzávalók : 1kg csirkemellfilé,1kis pohár tejföl,2 tojás,4 gerezd fokhagyma,1 ekanál pirospaprika,só, bors, liszt,sütéshez, olaj. A körethez, 1kg burgonya,1 fej vöröshagyma,5dk margarin,10dk füstölt sajt,só, 1 kis pohár tejföl, zsemlemorzsa,
Leírás : Elkészítjük a pácot,a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt,a zúzott fokhagymát, és a fűszereket,a csirkemelleket felszeleteljük,enyhén kiklopfoljuk,és alaposan beleforgatjuk a pácba, és 1 napra a hűtőbe tesszük.Másnap a köretet készítjük el elöször.

Tovább 

8 szelet bárányborda, só, bors, 1 dl joghurt, 1 csomó újhagyma, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 kg burgonya, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg karalábé, 25 dkg gomba, levesalaplé, citromlé, olívaolaj.

Az előkészített bordákat megszórom sóval, borssal, majd felhevített olívaolajban hirtelen megsütöm. A bordákat kiszedem, a visszamaradt zsiradékban megpirítom a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Amikor már láthatóan pirul, annyi leveslét öntök alá, hogy szaftos legyen, de ne lepje el, és fedő alatt puhára párolom.

Tovább 

Hozzávalók:  1 lebőrözött csirke nyolcfelé vágva, 3 dl joghurt, 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma, mogyorónyi friss gyömbér apróra vágva, 2 kávéskanál paradicsompüré, 3 evőkanál citromlé, 1 babérlevél, 1-1 kávéskanál porrá zúzott kurkuma, őrölt kömény és csípős pirospaprika, 1 evőkanál enyhe garam masala, késhegynyi fekete bors, 2 kávéskanál só, 6-8 evőkanál olvasztott vaj.

Elkészítés: A csirkedarabokat tálba tesszük. A joghurtba belekeverjük a fokhagymát, a gyömbért, a paradicsompürét, a citromlét, a babérlevelet, az őrölt fűszereket és a sót.

Tovább 

Joghurtos almaleves hozzávalói:50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor.

1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet.


Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény,

7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.

 

Forró olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig pároljuk.

Tovább 

Almás sütemény hozzávalók: 2 dl olvasztott főzőmargarin, 2 dl méz, 2 dl enyhén összehabart tojás, 1 teáskanál vanília, 4 dl finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 dl joghurt, 4 dl apró kockákra vágott alma.

Keverjük össze a margarint, a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Szitáljuk egybe a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk a tésztához kis adagokban, állandó gyúrás közben, váltakozva a joghurttal.

Tovább 

Ha a sok halon és zöldségen alapuló mediterrán étrendet választjuk, tovább élhetünk - állítják a Göteborgi Egyetemen található Sahlgrenska Akadémia kutatói.

A világszerte végzett kutatások már 1950 óta azt mutatták, hogy a magas hal- és zöldségfogyasztáson és kevés egyéb hús vagy állati eredetű étel - mint a tejtermékek - fogyasztásán alapuló mediterrán étrend kedvező hatással van a szervezetre.

A Sahlgrenska Akadémia kutató egy különleges, úgynevezett "H70" nevű tanulmány során negyven éven keresztül követték nyomon több ezer hetven éves göteborgi lakost.

Tovább 

Azok a kisgyerekek, akiket házi készítésű ételekkel kínálnak, később szívesebben fognak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint azok, akik konzerv bébiételeket kapnak.

 

Az otthon előállított húsételekkel vagy pudingokkal táplált csecsemőknek hét éves korukra határozott ízlésük alakul ki arról, hogy mi a jó nekik. A leicesteri De Montfort, valamint a bristoli és a birminghami egyetem szakemberei 7866 olyan édesanyát figyeltek meg, akiknek 1991 és 1992 között születtek gyerekei.

Tovább 

Minden háztartásban jelen van a vízkőprobléma, amitől ugyan időszakosan megszabadulhatunk, de újra és újra meg fog jelenni.

A vízkő eltávolításának sok módja ismeretes, de nem mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk. A zuhanyzó, a vízforraló, a poharak mind olyan eszközök, amelyeket nap, mint nap használunk, így fontos, hogy úgy tisztítsuk meg a vízkőtől azokat, hogy ne károsítsa az egészséget. A következőkben olyan praktikákat mutatok be, amelyekkel könnyedén, egyszerűen, vegyszer mentesen és nagyon olcsón szabadulhatunk meg ettől a problémától.

Tovább 

A megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk számára, hiszen e vitamin legfontosabb feladata a szem egészségét hivatott megőrizni.

 

Emellett megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása nagyon jótékonyan hat a szervezetünk működésére. Óvja bőrünket, hatékonyan közreműködik a pattanások eltüntetésében. Szerepet játszik a nyálkahártya épségének megőrzésében, a csontozat fejlődésében, az immunrendszer erősítésében.

Tovább 

A csokoládé mindig is egyike volt életünk legélvezetesebb dolgainak. Évszázadokon keresztül kísérte végig az emberek történelmét, melynek során, az ősi civilizációk idejében, az istenek italának tartották, szellemekkel léptek kapcsolatba segítségével, s bódító hatásával nem ismert vágyakat lobbanthattak mások szívében.

Később a középkor merev vallási dogmái idején, a köztudatban maga volt a gonosz megtestesítője, ez, pedig a történetében egy sor kálváriát és meghurcolást vont utóbb maga után.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1-1 szál sárga- és fehérrépa
  • fél karalábé
  • fél zeller
  • egy kisebb kelkáposzta negyede
  • 1 kis cukkini
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 nagyobb krumpli
  • 10 dkg brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • néhány szál zellerzöld
  • 4 tojás
  • 10-15 dkg zab- vagy búzakorpa
  • 10 dkg liszt
  • curry
  • bors
  • szerecsendió
  • só vagy ételízesítő
  • 10 dkg zsemlemorzsa vagy zabpehely
  • 2-3 evőkanál szezámmag
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

A kelképoszta torzsáját kivesszük, eldobjuk, a maradékot nagyon apróra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, megfőzzük, krumplinyomón áttörjük.

A darált húshoz hozzáadjuk a burgonyát, és ízlés szerint a fűszereket. Hosszú rudacskákat formálunk, s betekerjük baconnel. Tepsibe tesszük, és közepesen meleg sütőben, időnként meglocsolva, megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertéshús
  • 10 dkg szeletelt gépsonka
  • 10 dkg szeletelt füstölt sajt
  • 4 db tojás (2 főtt, 2 nyers)
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • 3-4 szelet kenyér beáztatva
  • grill fűszerkeverék (elhagyható)
Elkészítés:

A darált húst összedolgozzuk a 2 yers tojással, a fűszerekkel, az áztatott, majd kinyomkodott kenyérrel. Kikent tepsibe egy réteg fűszeres húst teszünk, ráterítünk sonkát és kirakjuk felkarikázott főtt tojással.

Tovább 

Hozzávalók Hozzávalok 2 személyre:

Elkészítés:

A vöröshagymát felkockázzuk, kis olajon megdinszteljük, belekarikázzuk a zöldségeket. Megpároljuk, felöntjük vízzel, beletesszük a savanyúkáposztát és a fűszereket ízlés szerint, majd megfőzzük, kb. 25-30 perc. Jó benne a friss paradicsom és zöldpaprika is.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg rizs
  • 5 tojás+1 tojássárgája
  • 50 dkg gomba
  • 50 dkg savanyúkáposzta-levél
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A rizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint sós vízben puhára főzzük. Négy tojást keményre főzünk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A savanyúkáposzta-leveleket vastagabb ereit kivágjuk, a leveleket tenyérnyi darabokra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét elfövi.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 60 dkg sertéshús felkockázva
  • 1 szál füstölt kolbász felkarikázva
  • 4 keményre főtt tojás
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • köménymag
  • 20 dkg előfőzött rizs (NEM TASAKOS!)
  • zsíradék
  • tetemes mennyiségű tejföl

Elkészítés:

A kockára aprított vereshagymát a zsiradékon aranyszínűre dinsztelem, meghintem pirospaprikával, elkeverem, és azonnal felöntöm 2 dl hideg vízzel.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A pulykamellet kisebb kockákra vágjuk, és hagymás lecsóalapon készítünk egy gyors pörköltet.

Ha készen van, ebbe belekeverjük a zöldségeket és a megmosott rizst, egy kicsit kevergetjük, pirítgatjuk, majd kb.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt hátsó csülök
  • 50 dkg tarkabab
  • 20 dkg burizs
  • 10 db tojás
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 fej hagyma
  • olaj
  • ételízesítő
  • pirospaprika
  • bors
  • babérlevél
Elkészítés:

A csülköt és a babot előző nap külön-külön edényben vízbe áztatjuk. Szintén beáztatjuk a római tálat is.

Másnap a csülköt és a babot betesszük a kuktába, olyan 1 órát főzzük. Egy másik edényben a burizst is előfőzzük, egy harmadikban pedig, sós vízben a tojásokat keményre főzzük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd elpépesített fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 350 g felszeletelt vegyes gomba
  • 2-3 db meghámozott és püré jellegűre összetört paradicsom
  • frissen darált fekete bors
  • 700 g gnocchi (krumplinudli)
  • 1 evőkanál apróra vágott fodros petrezselyem
  • 1/2 csésze reszelt sajt

Elkészítés:

Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombákat. 5-6 percig együtt pároljuk, aztán a paradicsomot belekeverve, óvatosan felforraljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 6 személyre (12 darab):
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg pulykamellfilé
  • 8 evőkanál szójaszósz
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 erős paprika
  • 1 kis szál póré
  • 1 fejes saláta
  • fél csokor menta
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1 konzerv szemes kukorica
  • 12 db tortilla
  • 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:

A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A húst falatnyi darabokra vágjuk. A szójaszószt elkeverjük a fokhagymával, a húsra öntjük, és egy órát pácoljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A csicseriborsót (ha nem konzerv) egy éjszakára beáztatjuk, áztatólevét leöntjük, és jó alaposan megmossuk. Egy lábosba öntjük, és annyi sós vízben, hogy ellepje, megfőzzük (25-30 perc).

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu