Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2 szuper farsangi fánk recept
http://www.fincsi.hu/recept_cikkek/64/2_szuper_farsangi_fank_recept
A csöröge fánk mellett farsang idején rózsafánkot is szokás sütni. Előnyük, hogy egyféle tésztából készülnek, így két legyet üthetünk egy csapásra.
Forgácsfánk (Csörögefánk)
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 csapott evőkanál kristálycukor
5 tojássárgája
8 dkg vaj
csipet só
0,5 dl rum
1 dl tejföl
Sütéshez: olaj
Szórni: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
Tálaláshoz:
30 dkg sárgabaracklekvár
0,5 dl rum
Elkészítés:
1.
|
|
Hozzávalók:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, félretesszük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinsütőt kivajazzuk.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a citrom levével leöntjük.
Összekeverjük a lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát, a
vaníliás cukrot és a fahéjat.
Hozzávalók:
A csokit darabosra vágom vágódeszkán, és elkeverem a liszttel, sütőporral, szódabikarbonával.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A rizst 8 dl vízben feltesszük főni. Belemorzsoljuk a húsleveskockát. Megforrósított margarinon megpirítjuk a lisztet és a levest berántjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját és a levesbe keverjük,majd azonnal lehúzzuk a tűzről és tovább keverjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A
hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk,
kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk,
apróra vágjuk.
Felforrósítunk 4 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát,
rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.
Hozzávalók:
Egy vízzel öblített rozsdamentes vastagabb aljú edényben a tejet tűzre tesszük. Amikor már majdnem forr, beleöntjük az előzetesen jól megmosott rizst (én nem szoktam előre duzzasztani a rizst vízben, csak annyi víz kerül bele, ami a mosás során rajta marad - így is megfő), pici sót és a vajat.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, húsát kis darabokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, összevagdaljuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A csirkemájat tisztítás után nagyon apróra
felaprítjuk (szinte pépesre). A vajat vagy margarint felolvasztjuk,
beletesszük a májat és az apróra vágott fokhagymát. Állandó kevergetés
mellett megpároljuk (kb. 10 perc). Botmixerrel pépesítjük, végül sózzuk
és jól megborsozzuk.
Jó étvágyat mindenkinek!
Hozzávalók 4 személyre:
A szószhoz megpucoljuk a zöldségeket, és apróra daraboljuk őket. Egy edényben, vagy egy magasabb falú serpenyőben felhevítünk egy kis vajat, és megdinszteljük benne a curryvel jó alaposan megfűszerezett zöldséget, 5 perc után felöntjük a zöldséglével, felforraljuk, majd kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tikka pác hozzávalóit jól összekeverjük, a csirkefalatokkal összeforgatjuk, és mehet 1 éjszakára a hűtőbe.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Beáztatom a borsót 3-4 órára, majd vízben felforralom.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A lisztből, az áttört túróból, az áttört burgonyából, a margarinból és a tojásból közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük, majd 3 mm vastag tésztát nyújtunk belőle. Először 12 cm széles csíkokra, majd ezeket egyenlő oldalú háromszögekre vágjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, közben a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd ha felfutott az élesztő, a margarinos liszthez adjuk a többi hozzávalókkal együtt.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a
tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és
belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat,
jól bedagasztjuk.
Hozzávalók 2 személyre:
Egy citrom héját reszeljük le (a fehér rész ne kerüljön bele!), majd nyomjuk ki a citromok levét.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk. A sárgarépát lereszeljük. A hagymát megdinszteljük az olajon, a reszelt répát és a rizst megpirítjuk. Felöntjük vizzel, és ha forr, beletesszük a leveskockát. 30-40 percig főzzük a barnarizs miatt. Ha készen van, felforraljuk még egyszer a tejföllel is.
Hozzávalók:
A zöldségeket a tortához sós vízben megfőzzük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók
4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 25 dkg RAMA margarin, 1 db fácán, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csomó tavaszi hagyma, 1 db nagyobb piros húsú paprika, 2-3 evőkanál mustár, 3 evőkanál liszt, 5 dkg pisztácia, 4 dkg zselatin, 1 dl száraz Tokaji szamorodni, kakukkfű, babérlevél, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: 5 dkg felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a kicsontozott és kisebb darabokra vágott fácánhúst, majd babérlevéllel, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszín krémsajt, 25 dkg sárgabarack (lehet kevésbé érett is), 15 dkg sárgabaracklekvár, 4 egész tojás, 4 evőkanál búzadara, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, fél citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg mazsola, a forma kenéséhez 2 dkg vaj.
Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, és egy evőkanál búzadarával meghintek. Az összes hozzávalót mély tálban összekeverem.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cherry, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só.
A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a sherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük.
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter zöldségleves, 15 dkg kifejtett friss zöldborsó, 3 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaliszt, 4 tojás, egy csipet gyömbérpor, ízlés szerint ecet, őrölt bors.
A levesből 1 litert felforralunk, és attól függően, hogy mennyire zsenge, 5-10 percig főzzük benne a zöldborsót. A kukoricalisztet és a szójaszószt kikeverjük a maradék hideg levessel, és mérsékelt lángon behabarjuk vele a zöldborsós zöldséglevest.
Hozzávalók: 5 dkg RAMA margarin, 1 db nagyobb jégcsapretek, 5 dkg besamelmártás, 10 dkg trappista sajt, 1 db paradicsompaprika, egy csokor petrezselyemzöld, szerecsendió, őrölt fehérbors, só.
Elkészítés: A jégcsapretket – két végét eltávolítva – 4 egyforma darabra vágjuk. A belsejét karalábévájóval kiemeljük, majd félretesszük. A margarint besamelmártással elkeverjük, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott sajtot, paradicsompaprikát, az apróra vágott retek-belsőt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Hozzávalók :3 ek. tejföl 1 csipet piros paprika 1 kk. só 2 db tojássárgája 20 dkg trappista sajt reszelve 1 dkg élesztő 25 dkg margarin 40 dkg liszt .
A töltelékhez: 10 dkg vaj 4 db natúr Medve kockasajt pici só
Leírás : Elkészítése: A tejfölt,a sót,a pirospaprikát,2 tojássárgáját
és 5 dkg reszelt sajtot összekeverünk. Az élesztőt kevés tejben
megkelesztjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Mindezt
összedolgozzuk és 1 órán át pihenni hagyjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 2 evőkanál sherry, 5 evőkanál szójaszósz, 1 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, 15 dkg konzerv bambuszrügy, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 csomó újhagyma.
A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal meg a tojásfehérjével összekeverve, legalább fél órán át, érleljük. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt, és nagy lángon 8-10 percig sütjük.
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott friss menta, őrölt fehérbors, só
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockákra vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Ez a finom sós sajtos muffin akár főételnek is kitűnő, gyorsan elkészíthető étel.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, szerecsendió, só, bors
A lisztet a reszelt sajttal és a sütőporral összekeverjük. A tojásokat 2 dl vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztes keveréket. És ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, és szerecsendióval.
Az így elkészült tésztát muffin formákba töltjük és előmelegített sütőbe 180 fokon kb.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors.
A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk, és legalább fél órán át, állni hagyjuk.
Hozzávalók: 10 dkg RAMA margarin, 12 szelet pulykasonka, 20 dkg cukkíni, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 evőkanál finomra vágott friss zsálya, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: Kevés felhevített margarinon megfuttatjuk a sóval, borssal ízesített cukkínit, mikor a cukkíni megpuhult, lisztszórással sűrítjük, majd tejszínnel felöntve állandóan kevergetve addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától.
A tűzről levéve kihűtjük, margarinnal és zsályával habosra keverjük.
Elkészítés:
A pórét tisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A vajat az olajjal fazékban hevítjük, beleszórjuk a pórét, fonnyasztjuk. Belereszeljük a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a húsleveskockát, és belekockázzuk a burgonyát.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, hideg sós vízben odatesszük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megvan (a villával beleszúrva széthasadnak a burgonya kockák), leszűrjük, de a levet nem dobjuk el. A püréhez hasonló módon elkészítjük, vajat, tejfölt keverünk hozzá, majd miután csomómentesre kevertük, hozzátöltjük a levet és a tejet, elkavarjuk, majd kevergetve felforraljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az
élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, és a többi anyaggal együtt
összedolgozzuk, hólyagosra, kb. 10-15 percig dagasztjuk. A tésztájába
rumot, citromhéjat, vaníliás cukrot is teszünk.
45 percig kelesztjük meleg helyen.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A lisztet alaposan összegyúrjuk a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a tejföllel.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm vékonyra kinyújtjuk, és a
körszaggatóval kiszúrjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A hozzávalókat összegyúrom, két cipót formálok, és fél óráig pihentetem. Lisztezett deszkán késhegy vékonyságúra nyújtom, majd felcsíkozom, keresztbe 45 fokban csíkot vágok, közepét hosszanti irányba bevágom. Ezen a résen átfordítom az egyik sarkát.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A céklát megmosva, egészben vagy félbevágva megfőzöm, majd hagyom a lében lehűlni. A héja könnyen leválik, megpucolom, lereszelem (durvább reszelőn). Ízlés szerint kb. 5-10 gerezd fokhagymát belereszelek, beletöröm a diót mozsárban, de nem darálom!!!, ugyanis az túl apró, nem élvezhető. Ezután beleadagolom a majonézt, szintén ízlés szerint, de túlzás nélkül. Összekeverem, hidegre teszem, hogy összeérjen.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
A húst vékonyan felcsíkozzuk, majd kissé belisztezzük. Kevés forró olajba tesszük, és addig sütjük, amíg kérget kap a hús. Megsózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük kevés vizet öntve alá, amíg a hús megpuhul, kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A túrót szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot,
a tojást és a lisztet (kb. 5-6 kanállal). Majd jól összekeverjük, és
kicsi, kb. 5 cm átmérőjű köröket formázunk, olajon aranybarnára sütjük.
Édes sűrített tejjel a legfinomabb, de lehet enni lekvárral vagy akár tejföllel is. Nagyon finom!
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
Előző este a csirkemellet bepácolom a fajita fűszerkeverékkel és egy kis olívaolajjal, majd beteszem a hütőbe.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk,
üvegesre dinszteljük kevés olajon, levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a
darált marhahúst, 1 kiskanál mustárt, sózzuk, borsozzuk, és nagyon
alaposan összegyúrjuk.
Tetszőleges nagyságú pogácsákat formázunk, teflon edényben a bacon
szeleteket és a gombákat kisütjük, kiszedjük, a maradék zsiradékon a
húspogácsák mindkét oldalát megsütjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
A zöldségeket összevágjuk nagyobb (kb. 2x2 cm) kockákra, és teflon grillező edényben kevés olívaolajon grillezzük együtt a zöldségeket. Megszórjuk zöldég fűszerkeverékkel, és egy kis füst ízű sóval, és rázogatva grillezzük, amíg egy kicsit átsülnek a finom zöldek. Ha kész, félretesszük, és a pitákat átsütjük a grillezőben, hogy egy kicsit mindkét oldyalukon színt kapjanak.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük. A sajtot lereszeljük.
Felforralunk 1 liter vizet a húsleveskockával, és megfőzzük benne a
brokkolit. Sóval, borssal ízesítjük. A lisztet elkeverjük a tejben, a
leveshez öntjük, és kissé besűrítjük. A levest a reszelt sajttal
meghintve tálaljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
A tésztát kifőzöm, közben a brokkolit kisebb
darabokra vágom és lobogó, sós vízben megfőzöm (körülbelül 10 perc
alatt). Elkészítem a sajtszószt a csomagolás alapján, majd hozzáöntök 1
dl tejszínt, sózom és frissen őrölt borssal fűszerezem. Beledarabolom a
brokkolit.
Miután a tészta megfőtt, nem öblítem le hideg vízzel, hanem ezzel a brokkolis-sajtszószos mártással öntöm le.
Elkészítés:
A brokkolit alaposan megtisztítom, nagyobb rózsákra szedem, amiket aztán félbevágok, mert a sima vágási felületre jobban tapad a diós-olajos keverék.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 ek. zabpehelyliszt
2 ek. zabkorpa
1 csipet só
víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát
kapjunk. Zabpehelylisztes deszkán kinyújtjuk a lehető legvékonyabbra.
tetszés szerinti formákra vágjuk (kocka, csík, rombusz) majd lobogó vízben kifőzzük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
25 dkg spagetti
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
kb. 15 dkg-nyi fejes káposzta - volt itthon egy kis fej fele, annak a negyedét használtam fel.
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes doboz tonhal konzerv
1 kis zacskó zöld olajbogyó
2-3 evőkanál étolaj
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál worchestershire szósz
bors
só
bazsalikom (megszórni)
Elkészítés:
A zöldségeket (hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, vékony szeletekre
vágtam
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg
porcukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szalalkáli,
1 kávéskanál sütőpor, 1/2 pohár tejföl.
krém: 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 1 pohár
tejföl, 1 citrom reszelt héja és leve,
1 nagy csomag zselatin (Lucullus), 3 dl
víz, 4-5 dl növényi alapú tejszín
(Perfecto vagy Hulala).
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítünk, majd kettévesszük és két lapot sütünk
belőle.
Hozzávalók:
1 cs. (15-20 dkg) szálkamentes füstölt hal
4 db közepes burgonya
1 db vöröshagyma
4 evőkanál reszelt tészta
1 cs. zöldpetrezselyem
1 késhegynyi őrölt bors
3 evőkanál étolaj
csipet só
3 evőkanál tejföl
2 db tojássárga
1 kocka húsvarázs ételízesítő
Elkészítés:
A hagymát felkockázva csipet sóval olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a
kis kockákra vágott burgonyát, reszelt tésztát, őrölt borsot,
ételízesítőt. Állandó keverés mellett pár percig együtt sütjük, majd l,5
liter vízzel felengedve a tészta és a burgonya puhulásáig főzzük, ekkor
beleadjuk a 2x2 cm kockákra vágott halat, apróra vagdalt zöld
petrezselymet és az újra forrástól számítva csak 2 percig forraljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2,5 dl sör
15 dkg liszt
2 tojás
étolaj a sütéshez.
Elkészítés:
A sörből lisztből és a tojások sárgájából sűrű palacsintatésztát
keverünk.A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk óvatosan
keverve a palacsintatésztához,sóval borssal ízesítjük.A karfiolt
rózsáira szedjük sós vízben előfőzzük.A rózsákategyenként a sörtésztába
mártjuk és bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Tartár mártással tálaljuk.Hal ételek körete is lehet.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 tojás,
5 dkg reszelt sajt
csipet só,
2 ek. búzadara
Elkészítés:
Az egész tojást kevés sóval kikeverem beleteszem a búzadarát, majd a reszelt sajtot, s ha lehet hagyom pihenni 20 percet.
Levesbetétként teáskanállal a levesbe főzőm ki.
Ahogy a galuska a forrásban lévő leves tetejére feljött 1-2 perc alatt kész.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt,
- 20 dkg reszelt trappista sajt,
- 1/2 margarin,
- 1 tojás,
- 1 kicsi tejföl,
- 1/2 cs. sütőpor,
- ízlés szerint (kb. 2 teáskanálnyi)
(Óvatosan kell bánni a sóval, mert a sajt is
sós.)
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat összedolgozzuk tésztává. Nehezen áll össze és kemény tészta lesz belőle.
Ha nem akar összeállni, akkor kicsi tejföl vagy margarin hozzáadásával megkönnyíthető a munkafolyamat.
Kis diónyi darabokat csipkedünk le a tésztából, majd golyókat formázunk belőle.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tésztához:
2,5 dl víz
csipetnyi só
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
3-4 tojás
A krémhez:
30 dkg krémsajt
1,5 dl tejföl
5 dkg kockára vágott sonka
petrezselyemzöld vagy metélőhagyma
só
bors
köménymag
Elkészítés:
A tésztához a vizet, a sót és a vajat felforraljuk, és hozzáadjuk a
lisztet. Tűzről levéve addig keverjük, míg el nem válik az edény
oldalától, közben egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Töltsük a masszát csillagvégű nyomózsákba, és kikent sütőlapra
egymástól kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
15 dkg épp dióbél
só
bors
Kb 10 dkg fűszervaj
Fűszervaj:
25 dkg ráma margarin
25 dkg reszelt füstölt sajt
só
bors
Elkészítés:
Előző nap elkészítem a fűszervajat.
A margarint habosra keverem,hozzáadom a reszelt sajtot sót borsot.Jól kikeverem.
Alufóliára téve hengert formálok belőle felhasználásig hűtőbe teszem.
A csirkemelleket éles késsel felszúrjuk, sózzuk ,borsozzuk.A
fűszervajból vékony karikát vágok és a húsba teszem majd megtöltöm a
félbevágott dióbéllel.A szokásos módon panírozom(a nyílásnál duplán)majd
forró olajban kisütöm.
Kis pihentetés után szeletelve,sült hasáb burgonyával tálalom.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Hozzávalók:
1 kacsa, 5 liter jóféle száraz vörösbor, szalonna, gyömbér,
majoranna, hagyma, gomba, 3 m vékony acél drót, egy jó erős, 1,5 m
hosszú nyárs. Kevés konyak, vagy sör. Csípőfogó. 1 doboz fogpiszkáló.
Elkészítés:
A konyhakész állapotú kacsa belső üregét 35% hagymát, 50% gombát és 15%
almát tartalmazó keverékkel megtöltjük, melyet előzetesen kevés borssal,
sóval, gyömbérrel és majorannával ízesítettünk.Természetesen ügyeljünk
az összetevők megfelelő felaprítására is.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
a piskótához:8tojás,8ek finomliszt,8ek cukor,1ek kakaopór,2dkg sütőpor,2-3narancs
a krémhez:2 tasak vanílíás puding pot,7dl tej,25dkg margarin,20dkg
porcukor,a tepsihez,margarin,2ek.prézli,a tetejére csokoládéreszelék.
Elkészítés:
a tepsit ki kenjük margarinnal megszörjuk a prézlivel,a narancsot
meghámozuk karikákra vágjuk és a tepsibe sorba lerakjuk,az összetevőkből
a kakaó nélkül pikóta tésztát keverünk,a felét a narancsokra öntjük a
másik felébe belekeverjük a kakaóport és a sárga tésztára
öntjük,előmelegített sütöben közepes lángon kb.20-25 percig
sütjük,közben elkészítjük a krémet,a fele cukorral habosra keverjük a
margarint a pudingot meg főzzük a maradék cukorbol tejből és a
pudingporbol,lagyonsra hütjük.kanalanként belekeverjük a vajkrémbe a
kihült piskótát kiboritjuk hogy a narancsos rész felülre kerüljön,meg
kenjük a krémmel és megszorjuk a csokoládéreszelékkel.hütöbe tesszük egy
órára.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
8 TOJÁS
20 DKG CUKOR
1 NARANCS
20 DKG LISZT
1 SÜTŐPOR
KRÉMHEZ
FÉL LITER TEJ
5 TOJÁSSÁRGÁJA
12 DKG CUKOR
4 DKG LISZT
2 VANILIÁS CUKOR
1 MARGARIN
RESZELT CSOKI
Elkészítés:
A TOJÁSOK SÁRGÁJÁT A CUKORRAL KIKEVERNI.HOZZÁADNI 1 NARANCS HÉJÁT ÉS
LEVÉT,20 DKG LISZTET, SÜTŐPORT , ÉS A TOJÁSOK KEMÉNYRE VERT HABJÁT.190
FOKON 30-40 PERCET SÜTNI.KETTŐBE VÁGNI HA KISÜLT.
KRÉM : A FÉL LITER TEJBEN 5 TOJÁSSÁRGÁJÁT 12 DKG CUKORRAL, 4 DKG
LISZTTEL, 2 VANILIÁS CUKORRAL SŰRŰRE FŐZNI.HA KIHÜL EGY HABOSRA KEVERT
MARGARINT ADUNK HOZZÁ, AMIT ELŐZŐLEG 20 DKG PORCUKORRAL KEVERÜNK KI.A
PISKÓTÁRA RÁSIMITANI A KRÉMET,LEHET RÁ NARANCSOT,VAGY AKÁR ZSELÉCUKROT
IS TENNI.MAJD A MÁSIK PISKÓTÁT,MAJD KRÉMET.A TETEJÉT CSOKIRESZELÉKKEL
MEGSZÓRNI.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg csiperke gomba
kevés olaj
kicsi fej fehérhagyma
4 db kockasajt
1 dl tejszín
1 db erőleveskocka
só
gyömbér
szerecsendió
fehérbors
petrezselyem
fokhagymakrém
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A gombákat viszonylag nagyobb darabokra szeletelem, az apróra vágott
hagymával és gyömbérrel, szerecsendióval meghintve megdinsztelem.
Megszórom liszttel, és kevés vízzel felengedem. Beleteszem a
kockasajtot, az erőleves kockát és felolvadás után felengedem vízzel.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg pulyka felsőcomb kis kockákra vágva
2 maréknyi zöldborsó
2 dl vörösbor
3 gerezd fokhagyma apróra
1 kiskanál majoranna
só
bors
olaj vagy zsír
Elkészítés:
A húskockákat feltesszük pirítani kis olajban/zsírban. Hozzászórjuk a
borsót, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, a bort, majd lefedve
kb. 30 percig kis lángon főzzük. Tálalhatunk hozzá sült krumplit,
krumplipürét, rizst, tésztát.
Hozzávalók:
250 g lencse
egy fej hagyma
3-4 babérlevél
só
bors
pirospaprika
tejföl
1-2 ek. mustár
füstölt kolbász
Elkészítés:
A lencsét átválogatva, jól átmosva bő vízben felteszem, sózom, beleteszem a fej hagymát, a babérlevelet.
Mikor a lencse puha,teszek bele néhány darab kolbászt, és paprikás rántást csinálok, amibe teszek borsot is.
Miután berántottam, keverek bele mustáros tejföl.
Ettől igazán pikáns lesz!
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
darálthús
savanyúkáposzta
rizs
Elkészítés:
A húst meg kell dinsztelni a hagymával, olajjal, paprikával, borssal.
A savanyúkáposztát fel kell vágni apróra és megfőzni, a rizst is külön. 1 réteg káposzta,
1 réteg hús,
1 réteg rizs,
addig kell rakni amig elfogy, sütöbe felmelegiteni.
Hozzávalók:
2 db egész tojás
1 csupor kristálycukor (20 dg körüli)
1 evőkanál olíva olaj
1 csomag sütőpor
1 csupor víz (200 ml körüli)
finomliszt (amennyit felvesz L! később)
Ízlés szerintiek (fahéj, őrölt szegfűszeg, tört mandula, tört mogyoró, tört dió, reszelt citromhéj)
Mikrohullámú sütő és abba a sütőforma (tál,edény)
Elkészítés:
A kristálycukor felét karamelizáljuk, melegítéssel, állandó
kavargatással. Ha megfelelő langyos (inkább szinte forró-) vízzel -az 1
csupornyival- felöntjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
/maradék tojásfehérje felhasználásával/
nagyon finom!
3 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
10 dkg dió
10 dkg mazsola
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A tojások fehérjét a citromlével kemény habbá vertem, majd beleszórtam a
lisztet, a durvára tört diót, a lisztbe forgatott - előzőleg
megáztatott mazsolát.
20x20 cm-es szilikon sütőformába simítottam a masszát és lassú tűzön inkább szárítottam, mint sütöttem.
Miután teljesen kihűlt, hasáb-formájúra daraboltam.
Lehet sütni őzgerinc formában is, kinek hogy tetszik.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 személynek:
3 egész csirkecomb (vagy egyéb csirkerészek)
50 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
5 evőkanál étolaj
3 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd (normál méretű) fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
késhegynyi nagyon erős őrölt paprika (el is maradhat)
2 csipet morzsolt majoránna
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
2 mokkáskanál ételízesítő
csipetnyi só
kevés víz
Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 db borjúnyelv
15 dkg gomba
3 dl tejfől
5 dkg vaj
bors,só
petrezselyem
Elkészítés:
A nyelvet sós,boros vízben puhára főzzük, kevés vvízben.
A megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, vajban megpiritjuk, majd meghintjük lisztel,
sózzuk,borsozuk, és hozzáadjuk a petrezselymet felengedjük a nyevlevével,
és jól elkeverjük,felforraljuk.
A nyelvet megtisztitjuk, felszeletejük, és a gombásmártással leöntjük.
Ha szeretjük a citromot esetleg levét a mártásba
tehetünk.
Rízst, vagy makaronit adhatunk hozzá.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 db. narancs
3 db. kisebb alma
3 dl. tej
néhány csepp édesítő
petrezselyem,
rozmaring
és bazsalikom tetszés szerint
Elkészítés:
Csak össze kell turmixolni és már kész is!
Hozzávalók:
3-4 csirkemell filé
2 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
Só
Bors
Sajt (trapista, fürtölt)
Elkészítés:
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük -
állni hagyjuk. A tejfölbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, és sóval,
borssal ízesítjük. Serpenyőbe kevés olajon hirtelen kisütjük a
csirkemelleket. Egy tepsit kivajazunk és belefektetjük a filéket. Ezután
ráöntjük a csirkemellekre a fokhagymás tejfölt, hogy mindenhol ellepje.
A reszelt sajtot a tetejére szórjuk, hogy befedje az egészet.
Hozzávalók:
1 l író
2 tojássárgája
2 ek liszt
5 dkg hámozott mandula , lapba vágva
10 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja és leve
1 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
só
Elkészítés:
A megmosott citrom héját lereszeljük, és a fele citrom kifacsart levével együtt félretesszük.
Az írót egy fazékba öntjük, rászórjuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük.
Hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, a citromhéjat és -levet és egy csipte sót.
Kevergetve addig melegítjük, míg egy viszonylag sűrű állagú levest kapunk.
A mandulát zsiradék nélkül egy serpenyőben, közepes lángon, aranybarnára pirítjuk.
A tojássárgákat a cukorral egy tálkában habosra kiverjük,
egy-két kanál levessel higítjuk, és az egészet hozzákeverjük a leveshez.
(Akinek savanyú, tehet hozzá még egy kis mézet, cukrot.)
A fazekat levesszük a tűzről, és a kész levest mély leveses
tálkákba merjük, majd mandulával megszórjuk (tetszés szerint tehető a
tetejére felvert tejszínhab is).
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
4 púpozott evőkanál cukor
4 púpozott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
csipet só
Töltelék:
0,5 kg túró
400 ml tejszín
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
300 g eper (lehet más gyümölcs is)
Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral, a vaníliás cukorral és a
sóval felverjük, hozzáadjuk a sárgáját, a lisztet és a sütőport.
Pitetortaformában megsütjük és félre tesszük hűlni.
A tejszínt felhabosítjuk, hozzáadjuk a túrót, a cukrot és a vaníliás
cukrot.
Hozzávalók:
150g cukor
150g liszt/lehet rétesliszt is, akkor omlósabb a muffin
150g vaj/margarin
50g főzős kakaó
csipet só
fél csomag sütőpor
két tojás
a krémhez
vaniliás pudingpor
ízlés szerint 2-3 kanál cukor
3 dl tej
Elkészítés:
Először megfőzöm a pudingot, és hagyom kihűlni.
A cukrot kikeverem a tojásokkal,a puha vajjal, és a csipet sóval
egészen addig, amíg egy homogén krémszerű masszát nem kapok. A lisztet
jól összekeverem a sütőporral és a kakaóval, majd ezt a tojásos
masszához keverem.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
- félkész gnocchi (mert lusta vagyok magam elkészíteni:D),
- maradék felvágott, szalámi, ami van otthon,
- cukkini
- kaliforniai paprika
- reszelt sajt
- főzőtejszín
- bazsalikom (friss + morzsolt)
- apróra vágott petrezselyemzöld (a fagyóból)
- 2 gerezd fokhagyma összenyomva
- só
- bors
- delikát
- 1 ek liszt
Elkészítés:
1. A cukkinit, paprikát, szalámikat apró kockára vágtam.
2. Kevés olajon megfuttattam az összenyomott fokhagymát, rádobáltam a
felvágott szalámikat, kicsit pirítottam, majd hozzáadtam a felvágott
zöldségeket, sóztam, borsoztam, delikátoztam és 3-4 percig, gyakran
megkeverve sütögettem.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6-8 brokkolirózsa
10 dkg vaj
10 dkg liszt
4 dl tej
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
só bors
szerecsendió
Elkészítés:
A brokkolit néhány percig előfőzzük.A vajból lisztből tejből sűrű
besamelmártást készítünk.Sóval borssal reszelt szerecsendióval
fűszerezzük.Ha kicsit hűlt belekeverünk 1 tojást.Kivajazott
muffinformákat egyharmadig megtöltjük a krémmel,mindegyikbe állítunk egy
egy brokkolirózsát,majd rákanalazzuk a maradék mártást.Tetejét
megszórjuk reszelt sajttal,vajat morzsolunk rá és sütőben kb 20 percig
készre sütjük.
Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé
10 dkg vöröshagyma
10 dkg burgonya
20 dkg tv paprika
20 dkg paradicsom
10 dkg cukkini
15 dkg padlizsán
4 dl paradicsomlé
1 dl olívaolaj
1 fej fokhagyma
5 dkg friss bazsalikom
1 db halászlékocka
só
bors
Elkészítés:
Olajat hevítünk külön serpenyőben a halnak, és külön a lecsónak.
Kevés harcsafilét felkockázunk, ezek majd a lecsóba kerülnek. A
többit sózzuk, borssal ízesítjük, és lassú tűzön mindkét oldalát
megsütjük.
A lecsóhoz felszeleteljük a hagymát, a paprikát, a cukkinit, a
padlizsánt, a burgonyát és a héjától megfosztott paradicsomot.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 tojás
2.5 dl tej
5 dkg vaj
25 dkg cukor
5 dkg kakaó
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A vajat,a tojást és a cukrot habosra keverjük,majd hozzáadjuk a 2.5 dl
tej FELÉT,a kakaót és jól összekeverjük.Majd hozzáadjuk a lisztet,benne a
sütőporral.Ha szükséges (ha kemény marad a tészta) adjuk hozzá a többi
tejet is!Majd tepsibe öntjük és megsütjük,amíg kemény nem lesz.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- édesítő ízlés szerint
- 2 tojás
- rumaroma
- fahéj
- kakaópor (cukrozatlan)
- kávé (ez nélkül is csuda fincsi)
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a sárgát összekeverjük a túróval, a
rumaromával, a kávéval és az édesítővel. A fehérjét kemény habbá verjük,
majd lágyan belekeverjük a túrós masszába. Ezennel kész is, már csak a
tálalás a feladat, a kehelybe teszünk egy réteget, megszórjuk fahéjjal
és kakaóval, mégegy réteg, még kakaó és fahéj, és így tovább...
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 db libacomb
40 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
2 dl étolaj
80 dkg tarkabab
20 dkg árpagyöngy
20 dkg lecsópaprika
10 dkg paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg paradicsompüré
10 dkg libazsír
Fűszerek (ízlés szerint): kakukkfű, rozmaring, delikát, őrölt bors, babérlevél, Erős Pista, őrölt kömény
Elkészítés:
A libacombokat a fűszerekkel bedörzsöljük. 2 gerezd apróra vágott
fokhagymát és 10 dkg szeletelt vöröshagymát szórunk rá, szorosan
lefedjük és 2 napig a hűtőben érleljük.
A babot 1 nappal a főzés előtt beáztatjuk.
A megmaradt hagymát apróra vágjuk, a libazsíron üvegesre pirítjuk,
hozzáadjuk az apróra vágott lecsópaprikát és paradicsomot, a csipetnyi
Erős Pistát, a maradék fűszereket, végül a paradicsompürét amivel tovább
pirítjuk.
Hozzávalók:
2 evőkanál napraforgóolaj
50 dkg sovány sertéshús
8 zellerszár
1 fej vöröshagyma
4,5 dl almabor vagy almalé
1 db babérlevél
30 dkg hosszúszemű rizs
9 dl alaplé
3 kemény, lehetőleg piros héjú alma
10 dkg dióbél
só
feketebors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Egy tűzálló edényben felmelegítjük az olajat, és beletesszük a
kockára vágott húst. 5 perc alatt barnára pirítjuk
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 tojás
75 dkg óvári sajt
25 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A sajtokat megreszeljük és hozzáadjuk a tojásokat.Robotgéppel
összedolgozzuk úgy hogy tésztakeménységű masszát kapjunk.Gyúrótáblára
tesszük-amit azért kissé belisztezünk.4-5 mm vastagságúra
kinyújtjuk,derelyevágóval csíkokra vágjuk.Kés segítségévelóvatosan
sütőlemezre tesszük,előmelegített sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg patisszon
20 dkg paradicsom
15 dkg reszelt trappista sajt
2 kávéskanál margarin
1 dl tejföl
1 cs,kapor
só
őrölt bors
Elkészítés:
A patisszont lehámozzuk és ujjnyi vastagságúra vágjuk,enyhén sós vízben
megfőzzük.A paradicsomot vékonyan felszeleteljük,majd kivajazott jénai
tálba a patisszonnal rétegezzük.A tejfölt elkeverjük az apróra vágott
kaporral,borsozzuk,ráöntjük a lerakott zöldségekre.Sajttal megszórjuk és
forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, só, 10 ek. langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 2 ek langyos vízzel elkeverjü,
hozzávegyítünk egy púpozott ek. lisztet és fél óráig langyos helyen
kelesztjük. A megmaradt lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést
készítünk, beletesszük a megkelt élesztőt és csipet sót, utána vízzel
jól összedolgozzuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk. Cipóba formáljuk,
letakarjuk, langyos helyen kelesztjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
2 ek olaj, 1 kiskanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, szárított rozmaring, oregano, bazsalikom.
Elkészítés:
Az olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét,
és 2x annyi vízzel, mint a püré, felhígítjuk (2 konzerves doboz víz). A
fűszerekkel ízesítjü, 3-4 percig forraljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál olaj
10 dkg bacon
10-15 dkg gomba szeletelve
1 fej vöröshagyma
2 sárga paprika
2-3 db paradicsom
mexikói zöldségkeverék
őrölt bors
bazsalikom
oregánó
A körethez:
hasábburgonya
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágtam, a hagymát felkarikáztam, a paradicsomot is felszeleteltem.
A szalonnát apró kockákra vágtam, kevés olajon kissé sütöttem,
rátettem a csirkecsíkokat, a hagymát, a gombát (vargányát használtam),
fűszereztem, kissé sóztam.
Hozzávalók:
30 dkg kicsontozott csirkecomb
30 dkg sertéscomb
só
bors
5 dkg liszt
2 dl olaj
csipetnyi ételízesítő
1 dl tejföl
csipetnyi majoránna
főtt zöldborsó
A rizsropogóshoz:
20 dkg rizs
8 dkg húsos szalonna
1 kis fej vöröshagyma
3 dkg vaj
5 dkg liszt
1 dl tej
2 tojás
só
bors
5 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A csirkecombokat kisebb darabokra, a sertéscombokat szeletekre vágjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 egész tojás
30 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
30 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Liszt és olaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
A tojásokat kikeverem a cukorral olyanra, hogy a cukor már ne ropogjon,
apránként hozzáadom az étolajat és a tejet, ezzel is keverem picit és a
végén kerül bele a liszt és a szódabikarbóna. (én a kimért lisztbe még a
mérlegen beleteszem a szódabikarbónát).
Miután ezek megvannak, kiolajozott, kilisztezett tepsiben szép barnára sütöm.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
40 dkg tehéntúró
20 dkg narancs
1 dl kefír
kevés narancshéj
folyékony poliszett
Elkészítés:
A szitán áttört túrót kikeverjük a kefírrel ,és poliszettel ízlés
szerint ízesítjük.A narancs héját megmossuk, és apróra vágva hozzáadjuk a
túróhoz.Végül belekeverjük a szintén apró darabokra vágott
narancsot.Tálkákba osztva hajszálvékony karikára vágott naranccsal
díszítjük.
A krém fogyasztható önálló édességként de palacsinta tölteléke is lehet.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tészta:
500 g liszt
250 ml tej
80g vaj
3 dkg éleszto
2 tojássárgája
1 vaníliás cukor
citromhéj
Túró toltelék:
300 g túró
70g cukor
2 tojás
1 vaníliáscukor
citromhéj, pici só
Lekvártoltelék
300 g lekvár/szilva a legjobb/
1 kanál rum
cukor, citromhéj
Tetejére a szóráshoz
50 g liszt
30g vaj
1 leveseskanál porcukor
Elkészítés:
Tejben kanálka cukorral felfuttatjuk az élesztot. Átszitált lisztbe
beletesszuk a csipetny sót, citromhéjat, vaníliáscukrot és a
felfutattott élesztovel jól kidolgozott tésztát készítunk, melyet meleg
helyen kelesztunk.Kozben elokészítjuk a tobbi hozzávalot.
Hozzávalók:
2 csirkecomb
25 g vaj
½ tk pirospaprika
½ doboz csemegekukorica konzerv
50 ml csirkealaplé
50 ml tejföl
1 tk liszt
csipet Cayenne bors
só
bors
1 ek petrzselyemzöld, apróra vágva
Elkészítés:
A csirkecombokat a forgóknál kettévágjuk, mossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal fűszerezzük.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és 25 ml vízzel. A csemegekukoricát leszűrjük, a levét felfogjuk.
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
250 g liszt
1 tojássárgája
15 g éleszto
kb. 1,5 dl víz
só
Elkészítés:
Ělesztot felfuttatjuk a langyos vízben, osszekeverjuk a tobbi
hozzávalóval és jól kidolgozzuk kozepesen lágy tésztának. Kb: 3/4 órát
kelesztjuk. Két részre osztjuk és goz folott letakarva 25-30 percig
fozzuk.A kész knédlit lekenjuk olajjal és szeleteljuk.
Tanácsok:
Sulthússal, párolt káposztával tálaljuk de nagyon finom a gulyásokhoz/nem leves/ is.
Édesen is készíthetjuk, kinyújtjuk a tésztát kockára vágjuk,
megtolthetjuk lekvárral, mákkal akár túroval is, vagy toltelék nélkul,
és kisebb gombócokat formázunk, goz folott 5-7 perc alatt kész.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
100g Csiperkegomba
100g Sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
100g csirkemell
Elkészítés:
a felsorolt alapanyagokat felaprítjuk, vízzel serpenyőben összepároljuk, sóval, borssal ízesítjük.
Hozzávalók:
egy 25×39 cm méretű tepsihez:
1 kg alma
A mázhoz:
10 dkg tejcsokoládé
5 dkg margarin
1 db citrom leve
2 evőkanál kakaópor
A tésztához:
8 db tojás
18 dkg cukor
3 evőkanál víz
20 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
A krémhez:
2 csomag vaníliás puding
5 dl tej
20 dkg margarin
18 dkg porcukor
Elkészítés:
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan kikenjük. Beleszeleteljük a hámozott almát.
A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel,
hozzáadjuk a fél sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert
habját.
Hozzávalók:
3 kukoricakonzerv
1 gombakonzerv
5 dl (főző)tejszín (min 18%-os)
vaj
só
tbors
fokhagyma
tárkony
petrezselyem
darált csípős paprika ízlés szerint
reszelt sajt
erős zöldpaprika
Elkészítés:
A vajon pár percig pároljuk a kukoricát, a gombát a fűszereket és a tárkony felét, majd felöntjük tejszínnel és vízzel.
Felforraljuk, belerakjuk a csípős paprikát, és a maradék tárkonyt.
Tányérokba reszelt sajtot, 2-3 karika paprikát teszünk, majd rámerjük a forró levest.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
16 db békacomb
5 dl sör
2 db tojás
5 dkg vaj
20 dkg liszt
1/2 dl főzőtejszín
1 dl tej (kb.)
1 csokor petrezselyem
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
só
bors
cukor
olaj
Elkészítés:
A békacombokat beletesszük a sörbe, és legalább 2 órát pácoljuk, majd az
idő leteltével kivesszük a sörből, és lecsepegtetjük. Sózzuk,
borsozzuk, és kicsit állni hagyjuk.
Amíg a sóban áll, elkészíthetjük a sörtésztát. A tojásokat
szétválasztjuk, és a sárgájából, a 15 dkg lisztből (a maradékra azért
van szükség, mert abba forgatjuk a combokat, mielőtt a sörtésztába
mártjuk, hogy jobban tapadjon rá a tészta), csipet sóból tésztát
készítünk, majd a pácnak használt sörből 1,5 dl-t beleöntünk, hozzáadunk
még kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 szelet kenyér
4 szelet sertés sült(vagy gépsonka)
4 karika ananász
4 szelet lapkasajt
1 paradicsom
vaj
petrezyelyemzöld
Elkészítés:
A kenyereket megpirítjuk,megvajazzuk,majd 1 szelet húst,fél karika
ananászt és egy szelet sajtot teszünk rá.Sütőbe téve a sajt olvadásáig
sütjük.A szendvicset egy negyed ananásszal és vékonyra karikázott
paradicsommal illetve a petrezselyem zölddel díszítjük.
Hozzávalók
: 1kg csirkemellfilé,1kis pohár tejföl,2 tojás,4 gerezd fokhagyma,1
ekanál pirospaprika,só, bors, liszt,sütéshez, olaj.
A körethez, 1kg burgonya,1 fej vöröshagyma,5dk margarin,10dk füstölt
sajt,só, 1 kis pohár tejföl, zsemlemorzsa,
Leírás : Elkészítjük a
pácot,a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt,a zúzott
fokhagymát, és a fűszereket,a csirkemelleket felszeleteljük,enyhén
kiklopfoljuk,és alaposan beleforgatjuk a pácba, és 1 napra a hűtőbe
tesszük.Másnap a köretet készítjük el elöször.
8 szelet bárányborda, só, bors, 1 dl joghurt, 1 csomó újhagyma, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 kg burgonya, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg karalábé, 25 dkg gomba, levesalaplé, citromlé, olívaolaj.
Az előkészített bordákat megszórom sóval, borssal, majd felhevített olívaolajban hirtelen megsütöm. A bordákat kiszedem, a visszamaradt zsiradékban megpirítom a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Amikor már láthatóan pirul, annyi leveslét öntök alá, hogy szaftos legyen, de ne lepje el, és fedő alatt puhára párolom.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 1 lebőrözött csirke nyolcfelé vágva, 3 dl joghurt, 4 gerezd péppé zúzott fokhagyma, mogyorónyi friss gyömbér apróra vágva, 2 kávéskanál paradicsompüré, 3 evőkanál citromlé, 1 babérlevél, 1-1 kávéskanál porrá zúzott kurkuma, őrölt kömény és csípős pirospaprika, 1 evőkanál enyhe garam masala, késhegynyi fekete bors, 2 kávéskanál só, 6-8 evőkanál olvasztott vaj.
Elkészítés: A csirkedarabokat tálba tesszük. A joghurtba belekeverjük a fokhagymát, a gyömbért, a paradicsompürét, a citromlét, a babérlevelet, az őrölt fűszereket és a sót.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Joghurtos almaleves hozzávalói:50 dkg alma, 4 dl joghurt, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só, ízlés szerint cukor.
1 dl vízbe belekeverem a fűszereket, és 5 percig forralom. hagyom kihűlni. Közben turmixpohárba öntöm a jéghideg joghurtot, ízesítem sóval és cukorral, majd hozzáöntöm a fűszeres vizet.
Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd az almareszeléket is hozzátéve a fűszeres joghurthoz, pépesre zúzom az egészet.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény,
7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.
Forró olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig pároljuk.
Almás sütemény hozzávalók: 2 dl olvasztott főzőmargarin, 2 dl méz, 2 dl enyhén összehabart tojás, 1 teáskanál vanília, 4 dl finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 dl joghurt, 4 dl apró kockákra vágott alma.
Keverjük össze a margarint, a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Szitáljuk egybe a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk a tésztához kis adagokban, állandó gyúrás közben, váltakozva a joghurttal.
Ha a sok halon és zöldségen alapuló mediterrán étrendet választjuk, tovább élhetünk - állítják a Göteborgi Egyetemen található Sahlgrenska Akadémia kutatói.
A világszerte végzett kutatások már 1950 óta azt mutatták, hogy a magas hal- és zöldségfogyasztáson és kevés egyéb hús vagy állati eredetű étel - mint a tejtermékek - fogyasztásán alapuló mediterrán étrend kedvező hatással van a szervezetre.
A Sahlgrenska Akadémia kutató egy különleges, úgynevezett "H70" nevű tanulmány során negyven éven keresztül követték nyomon több ezer hetven éves göteborgi lakost.
Azok a kisgyerekek, akiket házi készítésű ételekkel kínálnak, később szívesebben fognak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, mint azok, akik konzerv bébiételeket kapnak.
Az otthon előállított húsételekkel vagy pudingokkal táplált csecsemőknek hét éves korukra határozott ízlésük alakul ki arról, hogy mi a jó nekik. A leicesteri De Montfort, valamint a bristoli és a birminghami egyetem szakemberei 7866 olyan édesanyát figyeltek meg, akiknek 1991 és 1992 között születtek gyerekei.
Minden háztartásban jelen van a vízkőprobléma, amitől ugyan időszakosan megszabadulhatunk, de újra és újra meg fog jelenni.
A vízkő eltávolításának sok módja ismeretes, de nem mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk. A zuhanyzó, a vízforraló, a poharak mind olyan eszközök, amelyeket nap, mint nap használunk, így fontos, hogy úgy tisztítsuk meg a vízkőtől azokat, hogy ne károsítsa az egészséget. A következőkben olyan praktikákat mutatok be, amelyekkel könnyedén, egyszerűen, vegyszer mentesen és nagyon olcsón szabadulhatunk meg ettől a problémától.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk számára, hiszen e vitamin legfontosabb feladata a szem egészségét hivatott megőrizni.
Emellett megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása nagyon jótékonyan hat a szervezetünk működésére. Óvja bőrünket, hatékonyan közreműködik a pattanások eltüntetésében. Szerepet játszik a nyálkahártya épségének megőrzésében, a csontozat fejlődésében, az immunrendszer erősítésében.
A csokoládé mindig is egyike volt életünk legélvezetesebb dolgainak. Évszázadokon keresztül kísérte végig az emberek történelmét, melynek során, az ősi civilizációk idejében, az istenek italának tartották, szellemekkel léptek kapcsolatba segítségével, s bódító hatásával nem ismert vágyakat lobbanthattak mások szívében.
Később a középkor merev vallási dogmái idején, a köztudatban maga volt a gonosz megtestesítője, ez, pedig a történetében egy sor kálváriát és meghurcolást vont utóbb maga után.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A kelképoszta torzsáját kivesszük, eldobjuk, a maradékot nagyon apróra vágjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, megfőzzük, krumplinyomón áttörjük.
A darált húshoz hozzáadjuk a burgonyát, és ízlés szerint a fűszereket.
Hosszú rudacskákat formálunk, s betekerjük baconnel. Tepsibe tesszük, és
közepesen meleg sütőben, időnként meglocsolva, megsütjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A darált húst összedolgozzuk a 2 yers tojással, a fűszerekkel, az áztatott, majd kinyomkodott kenyérrel. Kikent tepsibe egy réteg fűszeres húst teszünk, ráterítünk sonkát és kirakjuk felkarikázott főtt tojással.
Hozzávalók Hozzávalok 2 személyre:
A vöröshagymát felkockázzuk, kis olajon megdinszteljük, belekarikázzuk a zöldségeket. Megpároljuk, felöntjük vízzel, beletesszük a savanyúkáposztát és a fűszereket ízlés szerint, majd megfőzzük, kb. 25-30 perc. Jó benne a friss paradicsom és zöldpaprika is.
Elkészítés:
A rizst a csomagolásán olvasható utasítás
szerint sós vízben puhára főzzük. Négy tojást keményre főzünk. A gombát
megtisztítjuk, felszeleteljük. A savanyúkáposzta-leveleket vastagabb
ereit kivágjuk, a leveleket tenyérnyi darabokra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és
addig pároljuk, amíg a saját levét elfövi.
Elkészítés:
A kockára aprított vereshagymát a zsiradékon aranyszínűre dinsztelem, meghintem pirospaprikával, elkeverem, és azonnal felöntöm 2 dl hideg vízzel.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
A pulykamellet kisebb kockákra vágjuk, és hagymás lecsóalapon készítünk egy gyors pörköltet.
Ha készen van, ebbe belekeverjük a zöldségeket és a megmosott rizst, egy
kicsit kevergetjük, pirítgatjuk, majd kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A csülköt és a babot előző nap külön-külön edényben vízbe áztatjuk. Szintén beáztatjuk a római tálat is.
Másnap a csülköt és a babot betesszük a kuktába, olyan 1 órát főzzük.
Egy másik edényben a burizst is előfőzzük, egy harmadikban pedig, sós
vízben a tojásokat keményre főzzük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Elkészítés:
Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombákat. 5-6 percig együtt pároljuk, aztán a paradicsomot belekeverve, óvatosan felforraljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A húst falatnyi darabokra vágjuk. A szójaszószt elkeverjük a fokhagymával, a húsra öntjük, és egy órát pácoljuk.
Hozzávalók:
A csicseriborsót (ha nem konzerv) egy éjszakára beáztatjuk, áztatólevét leöntjük, és jó alaposan megmossuk. Egy lábosba öntjük, és annyi sós vízben, hogy ellepje, megfőzzük (25-30 perc).
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu