ételrecept Blog: 2013. október

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2013. október

Csokoládétorta

 

Hozzávalók
  • a piskótához:
  • 10 tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál rétesliszt
  • 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
  • a csokoládékrémhez:
  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 6 dl tejszín
  • 2 evőkanál rum
  • a díszítéshez:
  • kb. 50 dkg csokoládébevonatú ostyarudacska
  • 5 dkg olvasztott csokoládé
  • marcipánvirágok és -levelek
Elkészítés

A krémhez a tejszínt fazékba öntjük, beleszórjuk az apró darabokra tördelt csokoládét, és állandóan kevergetve kis lángon felforraljuk, majd kihűtjük.

Tovább 

Karácsonyfa torta

 

 

 

Hozzávalók
  • a piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • a krémhez:
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • a díszítéshez: porcukor, olvasztott csokoládé, cukorgyöngy
Elkészítés

A díszítéshez 1-2 evőkanál olvasztott, de nem forró csokoládét erős műanyag zacskóba töltünk. A zacskó sarkán egy egészen kicsi lyukat vágunk, és sütőpapírra csillagot rajzolunk a csokoládéból.

Tovább 

 

Málnás almabólé 

Hozzávalók
  • • 30 dkg (fagyasztott) málna
  • • 1,5 dl víz
  • • 15 dkg cukor
  • • 8 dl almalé
  • • 4 dl szénsavas gyömbérital
  • • 1 zöld alma
  • a tálaláshoz:
  • • 4-5 dl zúzott jég
Elkészítés

A málnából 5 dkg-ot félreteszünk, a többit edénybe szórjuk, ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és összeforraljuk. Miután felforr, kb. 5 percig lassú tűzön tovább főzzük, majd kihűtjük.

Az almát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk.

Tovább 

Karácsonyi almaleves

 

Hozzávalók
  • 2-3 fahéjrúd
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd
  • 2 kg alma
  • 2 dl fehérbor
  • cukor vagy édesítőszer az alma savanyúságától függő mennyiségben
  • 1 zacskó főzős, gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 citrom finomra reszelt héja
  • 10 dkg friss vagy aszalt áfonya, esetleg mazsola
Elkészítés

1 liter vízben fedő alatt fél órán át főzzük a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliát, azután leszűrjük. Meghámozzuk az almát, szeleteljük vagy kockára vágjuk, felöntjük az illatos, fűszeres vízzel és a borral, és 10 percig főzzük a cukorral.

Tovább 

Csokoládés-joghurtos pohárkrém

 

Hozzávalók
  • 20 dkg tejcsokoládé
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 2x20 dkg sűrű görög joghurt vagy tejföl
  • 2x70 ml tejszín
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1 evőkanál rum vagy konyak
  • 12,5 dkg keksz
Elkészítés

A tejcsokoládét apróra tördeljük, ráöntünk 70 ml tejszínt, valamint az 1 evőkanál vízben előzőleg feloldott instant kávét, majd az egészet vízfürdő fölött egybeolvasztjuk. A fehércsokoládét szintén feltördeljük, ráöntjük a  másik 70 ml tejszínt, az 1 evőkanál rumot vagy konyakot és gőz fölött ezt is felolvasztjuk.

Tovább 

Kekszgolyó

 

Hozzávalók
  • 1/2 kg édes vajas keksz (natúr vagy vaníliás)
  • 15-20 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 2-3 evőkanál rum vagy néhány csepp rumaroma
  • a forgatáshoz: kókuszreszelék, szórócukor, csokoládéforgács ízlés szerint
Elkészítés

A kekszet megdaráljuk, ráöntjük a rumot, összegyúrjuk a porcukorral, a lekvárral, a kakaóporral és 15 dkg vajjal. Formázható keménységű masszát kell kapnunk.

Tovább 

Citromkrémes kehely

 

  • 4 személyre
  • • 20 dkg mascarpone
  • • 3 evőkanál cukor
  • • 1 csomag vaníliás cukor
  • • 2 dl tejszín
  • • 8 evőkanál citromkrém
  • • 8 dkg mogyorós kukoricapehely
  • a díszítéshez:
  • • gyümölcs
  • • kukoricapehely-darabok
Elkészítés

Összetörjük a kukoricapelyhet. Habosra keverjük a mascarponét a kétféle cukorral. Kemény habbá verjük a jól lehűtött tejszínt, és óvatosan összeforgatjuk
a mascarponéval.

A kelyhek aljára kukoricapelyhet teszünk, rákanalazunk egy adag tejszínes-mascarponés krémet, erre két kanálnyi citromkrém kerül, majd a tetejére ismét fehér krémet teszünk.

Tovább 

Fahéjas tej 

 

  • Hozzávalók 2 dl-es bögréhez
  • 1,5 dl tej
  • 3 teáskanál fahéjszirup
  • A tetejére
  • tejszínhab, őrölt fahéj
Elkészítés

A tejet két evőkanálnyi sziruppal összekeverjük. A pohár falára locsoljuk
a maradék szirupot, majd a pohárba öntjük az elkevert tejet. Tetejére
tejszínhabot nyomunk és megszórjuk őrölt fahéjjal.

Pármai sonkás szent jakab kagyló  

 

  • Hozzávalók 2 személyre
  • 4 friss Szent Jakab kagyló (fésűkagyló)
  • 2 hosszú, vékony szelet pármai sonka
  • kevés olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés friss petrezselyemzöld
  • a tálaláshoz: néhány salátalevél és koktélparadicsom
Elkészítés

A kagylót kézzel óvatosan kivesszük a héjából, a rajta lévő nyúlványt eltávolítjuk.
A kagylóhéjat meleg vízbe áztatjuk, majd alaposan lemossuk. A sonkát hosszában félbevágjuk.

Tovább 

Szilvás rétes túróval és mákkal

 

Hozzávalók:
  • 1 csomag (6-8 lap) réteslap
  • 50 dkg szilva
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál joghurt vagy tejföl
  • 1 kávéskanál fahéj
  • olívaolaj
Elkészítés:

1. A szilvát megmossuk és kimagozzuk, felszeleteljük, majd a cukrot, a zsemlemorzsát és fahéjat hozzáadjuk, és jól elkeverjük.

2. A túrót kinyomkodjuk, ha vizes, villával alaposan összetörjük, és elkeverjük benne a joghurtot vagy tejfölt.

3. A réteslapokat szétszedjük, 1 rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk (attól függ, hány lapos a csomag).

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg nyers sütőtök (tisztán mérve)
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • fél dl olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • ízlés szerint porcukor
  • réteslap
Elkészítés:

A tisztított, nyers sütőtököt almareszelő durva fokán lereszeljük. A tejfölt és a tojást habosra keverjük, majd összekeverjük a reszelt tökkel. Ezután annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy ne folyjon a töltelék. Megsózzuk, kevés cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.

Tovább 

Tökös-gombás lasagne

 

Hozzávalók:
  • 1 csomag 40 dkg-os lasagne-lap
  • 1 kg csiperkegomba
  • 2 kisebb tök (összesen kb. 1 kg)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 kanál olaj
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • bors
  • A besamelhez:
  • 2 kanál vaj
  • 1,5 kanál liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • csipet szerecsendió
  • Az összeállításhoz:
  • 30 dkg reszelt sajt
Elkészítés:

A lasagne-lapokat sós, lobogó vízben félpuhára főzzük (kb. 5 perc), óvatosan leszűrjük, és vékonyan olajozott tálcára szedjük, vigyázva, hogy ne ragadjanak össze.

Tovább 

Burgonyás pogácsa VI.

 

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg főtt áttört burgonya
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő (ehhez 1 dl tej és kevés cukor szükséges, amiben felfuttatjuk)
  • 1 teáskanál só
Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a lisztet, a puha (vagy olvasztott) margarint és a tojás sárgáját. Közben 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a lisztes-burgonyás keverék közepére öntjük.

Tovább 

Pihe-puha sajtos pogácsa

 

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej az élesztő felfuttatásához
  • 4-5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só
  • 1 tojás sárgája a tésztába + 1 a teteje megkenéséhez
  • 15 dkg reszelt sajt + 5 dkg a tetejére
Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg (mikroban 20 másodperc), keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 percig hagyjuk állni, amíg felfut.

A vajat olvasszuk meg egy picit (mikróban 20 másodperc), keverjük hozzá a liszhez, majd keverjük bele az olajat, a sót, a felfuttatot élesztőt és a tojás sárgáját.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 kemény birsalma
  • 7 dl almalé
  • 7 dl vörösbor
  • 12 dkg barnacukor
  • 2 ág rozmaring
  • 1 narancs héja
  • 1 rúd vanília
Elkészítés:

Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós a végén. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így is, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés:

Játszhatunk még egy kicsit, variálhatjuk a birsalmapuncsot.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 7 dl vörösbor
  • 5 dl brandy vagy vodka
  • 10 darab kardamom mag
  • 1 rúd fahéj
  • fél narancs héja
  • 15 dkg cukor
  • 5 darab szegfűszeg
  • fél csésze mazsola
  • fél csésze mandula
  • 5 darab aszalt füge
Elkészítés:

A hozzávalókat összeöntjük, és nagyon alacsony hőmérsékleten 45 percig rotyogtatjuk - nem szabad forralni!

Hozzávalók 1 személyre:
  • 1,5 dl feketetea
  • 2 teáskanál citrom
  • 2 teáskanál narancslé
  • 1 cl Calvados
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 szegfűszeg
Elkészítés:

A teát, a cukrot, a Calvados-t, a cirtom- és narancslevet a forráspontig hevítjük. A fahéjat és a szegfűszeget kb. 5 percre belerakjuk, majd el is távolítjuk. Pohárba töltjük, és narancshéjjal díszítjük.

Szüreti káposztás egytál

 

Hozzávalók:
  • 70 dkg sertéscomb
  • 1 fej fehér káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dl újbor
  • 2 fürt szőlő
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:

A félkarikára szeletelt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, és sóval, borssal fűszerezzük. Ha barnára pirult, meglocsoljuk a bor egy részével. Amikor a bor elpárolgott, hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt káposztát, a maradék bort, s időnként megkeverjük, de lefedve pároljuk.

Tovább 

Sertéssült szőlővel és fügével

 

Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 40-50 dkg szőlő, lehetőleg muskotályos, valamint magnélküli
  • 2 evőkanál vaj
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 dl fehérbor vagy 1 dl bor és 1 dl bodzaszörp
  • őrölt bors
  • zsályalevél
  • 4-5 db füge
Elkészítés:

A húst kissé vastagabb szeletekre vágjuk, sózzuk, és a serpenyőben felforrósított olajos vajon mindkét oldalát megpírítjuk. Ezt követően aláöntjük a bort vagy a bor+bodzaszörpöt, lefedve félpuhára pároljuk, időnként meglocsolva, és az elfőtt lét pótolva.

Tovább 

Zöld fűszeres pulykaburger

 

Hozzávalók
  • 25 dkg darált pulykahús
  • 2 szál újhagyma
  • 3 teáskanál petrezselyemzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 2 hamburgerzsömle vagy ciabatta
  • 2 szelet ementáli sajt
  • A sütéshez
  • kevés olaj
  • A remuládmártáshoz
  • 2 evőkanál ecetes uborka
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 2 teáskanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál újhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • tejszín
  • só, bors
  • A tálaláshoz
  • saláta vagy rukkola
  • steak burgonya
Elkészítés

Először elkészítjük a remuládmártást.

Tovább 

Madártej pohárbanHozzávalók
  • • 1 liter tej
  • • 5 tojássárgája
  • • 10 dkg cukor
  • • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • • a habhoz:
  • • 5 tojásfehérje
  • • 1 kávéskanál citromlé
  • • 1 teáskanál cukor
  • • csipet só
  • a tetejére:
  • • 2 dkg pirított mandulaforgács
Elkészítés

A tojássárgáját, a cukrot és a sót habverővel fehéredésig verjük. Hozzá-adjuk a lisztet, a vaníliakivonatot, és 1-1,5 dl tejjel csomómentesre keverjük.

Tovább 

Bailey's torta

 

Hozzávalók
  • A tésztához
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál rum
  • 4 evőkanál Bailey's (vagy más tejszínes whiskys krémlikőr)
  • 20 dkg darált mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • A locsoláshoz
  • 8 evőkanál Bailey's likőr
  • A csokoládés tetőhöz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • Az ízesített tejszínhabhoz
  • 3 dl tejszín
  • 6 evőkanál Bailey's likőr
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • csokoládévirágok, csokoládégolyók
Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, utána a rumot és a likőrt is.

Tovább 

Kókuszkrém eperrel és citrommal 

 

Hozzávalók
  • A kókuszos krémhez
  • 4 dl kókusztej
  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 1/2 vaníliarúd kikapart belseje
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
Elkészítés

Először a sodót főzzük meg, mert ki kell hűteni. 2 lábosra lesz szükségünk. A nagyobbikban vizet forralunk. Egy mérettel kisebb edényben elkeverjük a  tojássárgákat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, majd hozzáadjuk a kókusztejet és a kókuszreszeléket is.

Tovább 

Katicás tündértorta

Hozzávalók
  • A red velvet tésztához
  • 10 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál kakaó
  • 1 teáskanál piros ételfestékpor vagy 1 evőkanál folyékony
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • A krémhez
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • A díszítéshez
  • marcipán vagy fondant katicák
Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, simára keverjük.

Tovább 

Citrusos birskoszorú

 

Hozzávalók
  • 4 dkg mazsola
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1/2 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 birsalma
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl édes fehérbor
  • 1 teáskanál só
  • 0,1 g sáfrány
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • A mázhoz
  • 40 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1 citrom
  • 1 narancs
Elkészítés

Addig forraljuk a mazsolát a rummal és a vaníliamaggal, amíg kicsit meg nem dagad a gyümölcs.

Tovább 

Gesztenyés habcsóktorta

 

Hozzávalók
  • Hozzávalók 2-4 személyre
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál ecet vagy citromlé
  • a krémhez:
  • 25 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor
  • 1/2 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál rum
  • a tetejére: tejszínhab, reszelt csokoládé
Elkészítés

A habcsókréteghez a tojásfehérjét verni kezdjük a sóval. Ha már tartása van a habnak, apránként hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és az ecetet.

Tovább 

Mákos mandarintorta

Hozzávalók
  • Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
  • a mákos piskótához:
  • 3 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg darált mák
  • 3 dkg liszt
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 50 dkg natúr joghurt
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 15 g zselatin
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 dl tejszín
  • 3 mandarin
  • a díszítéshez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 6-7 mandarin
  • 1 teáskanál mák porcukor
Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral béleljük.

Tovább 

Kata szelet

Hozzávalók
  • Hozzávalók 25 x 35 cm-es süteményhez
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • a töltelékhez:
  • 1 kész tésztalap összetörve (a tésztánál felsoroltakból)
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál házi (vagy 1 tasak) vaníliáscukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál sötét kakaópor
  • 2 púpozott evőkanál pikáns lekvár
  • 1 dl rum
  • a tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • csipet só
  • 15 dkg porcukor
  • csokoládéreszelék vagy tortadara
Elkészítés

A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport összemorzsoljuk a zsírral.

Tovább 

Ribizlis-csokoládés muffin  

 

Hozzávalók
  • Hozzávalók 20-24 darabhoz
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 kisebb vagy 2 nagyobb banán
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg csokoládélencse
  • 2-3 maroknyi ribizli
Elkészítés

Megolvasztjuk, majd visszahűtjük a vajat. Villával összetörjük a banánokat. Felolvasztjuk az étcsokoládét.

Előmelegítjük 180 fokra a sütőt. (Légkeverés esetén 160 fok is elég.)

Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, beledolgozzuk a vajat és a tejfölt, a banánpépet, majd az étcsokoládét.

Tovább 

Konfitálás

Elkészítés

Manapság gyakran találkozunk a konfitálással. Magyarországon is nem alaptalanul ismerős a francia konyhából világkarriert befutott konyhatechnikai eljárás. Régebben disznóvágás után húst tartósítottak hasonló módon, zsírban lesütve. Bizonyára sokan emlékeznek még a zsír alól kibányászott hússzeletek omlós, kicsit száraz állagára és remek ízére.


A zsírban való lesütés célja a tartósítás volt, ennek megfelelően elég sok vizet sütöttek ki a húsból, hogy kevésbé legyen romlékony.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg háztartási keksz
  • 1 dl feketekávé /lefőzve/
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 12,5 dkg sütőmargarin
  • 5 dkg durvára vágott dió vagy mazsola
  • kókusz
Elkészítés:

A kávét a margarinnal és a cukorral felfőzzük. A kekszet darabokra törjük, és a tűzről levett szirupba tesszük, majd beleszórjuk a diót vagy mazsolát ízlés szerint. Egy darab fóliát megszórunk kókuszreszelékkel, és ráhelyezzük a langyos masszát. Őzgerinc formájúra alakítuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg darált keksz
  • rum vagy rumaroma
  • 20 dkg olvasztott sütőmargarin
  • kevés darált dió
  • kevés tejszín
  • kakaópor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 15 dkg olvasztott sütőmargarin
  • rum vagy rumaroma
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • A tetejére:
  • tortabevonó
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverem. Két sütőpapír között kinyújtom, és az összekevert krémmel megtöltöm, majd feltekerem. Tortabevonóval bevonom a tetejét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg darált keksz
  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 1 dl mogyorós cappuccino
  • 0,5 dl rum vagy mandulaaroma
  • A krémhez:
  • 25 dkg sütőmargarin
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 6 kocka étcsokoládé
  • (ha szeretnénk színes krémet, szükségünk lesz piros ételszínezékre)
Elkészítés:

A kekszet, a darált diót, a porcukrot, a kakaóport, a cappuccinót és a rumot összedolgozzuk, alufóliára kinyújtjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10 dkg marcipán
  • 25 dkg soványtúró
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 doboz /820 g/ felezett sárgabarack vagy őszibarack
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál tej
  • 2 db közepes nagyságú tojás
  • pisztácia, mandula, dió ízlés szerint
  • baracklekvár
Elkészítés:

A túrót villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a darabolt marcipánt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, az olajat, és jól összekeverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 60 dkg szilva
  • 10 dkg marcipán
  • 20 dkg sütőmargarin + a formához
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál pálinka
  • 2 evőkanál mandulaforgács
  • 2 dl tejszín
Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, negyedekre vágjuk. A marcipánt lereszeljük.

Kikenünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj, vagy Rama
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg marcipán
  • 1 evőkanál citrom
  • 6 evőkanál tej
  • 15 dkg mák
  • 22 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • A tepsi kikenéséhez:
  • vaj
  • liszt
Elkészítés:

A vajat a cukorral és az egész tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt marcipánt, a citromlevet, a tejet és a mákot. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 gyöngytyúk
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 savanykás alma
  • 1 mokkáskanál szárított zsálya
  • 10 szelet bacon szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • alufólia
Elkészítés:


A gyöngytyúkot megtisztítjuk, megmossuk, kívül-belül megsózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk. Az almát megmossuk, késsel megszurkáljuk.
A tyúk belsejébe tesszük a fokhagymát, a zsályát, kevés borsot, és az almát. A szalonnával kívülről megtűzdeljük a tyúkot.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A gyöngytyúkot megtisztítom az eseteleges tollmaradványoktól, szétbontom, a lábakat, nyakát, ernyőjét (a far és nyaka közötti csontos részt hívják így népiesen) félreteszem egy későbbi húslevesbe.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A megtisztított gyöngytyúkot, karikára vágott zöldségekkel, vöröshagymával egy sütőtepsire helyezzük, sóval ízesítjük, kakukkfűvel fűszerezzük, és erős tűzön megpirítjuk
A megpirított tyúkot fazékba tesszük, hideg vízzel felöntjük, babérlevelet adunk hozzá.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 5 dkg sertészsír
  • 15 dkg póréhagyma
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl barna sör
  • kevés Tabasco mártás
  • 7 dkg sampinyongomba
  • 1 szelet citromhéj
  • fűszercsomag (kevés petrezselyem, kakukkfű, 1 babérlevél gézbe kötve)
  • bors.
  • A körethez:
  • 4 sárgarépa
  • 4 dkg vaj
  • 30 dkg burgonya
  • kevés tejszín vagy tej
Elkészítés:

A sertéshúst kockára vágjuk, megsózzuk-borsozzuk, lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, megpároljuk benne a megtisztított, apróra vágott póréhagymát, majd öt percig pároljuk a póréhagymával együtt az előkészített húst.

Tovább 

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg kicsontozott sertéskaraj
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 12 db + 2 evőkanál kimagozott zöld olívabogyó
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál + 2 és fél dkg vaj
  • 1 üveg sör
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 50 dkg cseresznyeparadicsom
  • 1 evőkanál ecet
  • 3 evőkanál reszelt édes almapép
  • 1 és fél evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A fokhagymát megtisztítjuk. A húsba egy széles késsel lyukakat fúrunk, beletömködjük a 12 db olívabogyót és a fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 4-6 db csirkecomb
  • 1,5 dl világos sör
  • 1-1,5 dl olaj
  • bors
  • akácméz
Elkészítés:

A combokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe rakjuk. Aláöntjük az olajat és a sört.

Alufóliával beborítjuk, és félkészre sütjük. A fóliát levéve a combokat bekenjük mézzel, és ropogósra sütjük.

Köretként tört krumplit vagy rizibizit tálalunk.

Mézes-sörös csirke

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu