ételrecept Blog: 2011. szeptember

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2011. szeptember

Hozzávalók:

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg rama
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy narancs lereszelt héja és leve
  • 1 dl 100%-os narancslé vagy tej
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt chili
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:

A csokoládét, a cukrot és a margarint felolvasztottam mikróban 350 fokon 3 perc alatt (készíthetitek vízfürdő felett is, de úgy kissé macerásabb). Belereszeltem a narancs héját és belenyomtam a levét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1/4 bögre cukor
  • 1 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1/4 bögre étolaj
  • 1/2 bögre tört csokoládé
  • 3 evőkanál kakaópor
  • A bevonóhoz:
  • 1/4 bögre tört csokoládé
  • 0,25 dl tej
Elkészítés:

A cukrot a liszttel, a sütőporral, a sóval és a kakaóporral összekeverem. A muffinformát kikenem, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojást robotgéppel habosra verem, hozzáadom a tejet és az olajat, alaposan összedolgozom, majd hozzáadom a lisztes keveréket, és ezzel is összekeverem, végül a tört csokoládét.

Tovább 

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 1 csomag sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl étolaj
  • 2,8 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg krémtúró
  • mazsola
Elkészítés:

Összekeverjük a száraz, majd egy másik tálban a nedves hozzávalókat, és végül a két anyagot is összekeverjük. A muffinsütőbe teszünk egy keveset a masszából, majd elosztjuk bele a mazsolával kevert krémtúrót, végül befedjük a megmaradt masszával.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1-1,2 l tej
  • 2 evőkanál bolti élőflórás joghurt
  • 2 kávéskanál cukor
Elkészítés:

A tejet felforraljuk, langyosra, kb. 37-40 fokosra hűtjük. Közben veszünk 2 db 7 dl-es befőttes üveget, és elosztunk az alján 1-1 evőkanál joghurtot és 1-1 kávéskanál cukrot.

A tejet egyenlően elosztjuk az üvegekben, rácsavarjuk a tetejét, és meleg ruhába bugyolálva (én a férjem jó vastag pulóverjébe szoktam) betesszük a szekrényébe. Itt hagyom állni 10-12 órát, de ha jó minőségű a tej, elég kevesebb idő is!

Tovább 

Hozzávalók:
  • 50 dkg bármilyen gyümölcs
  • 4 dl natúr joghurt
  • 6 evőkanál méz
Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk. Annyi vízzel, amennyi ellepi őket, feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk - ha bogyós gyümölcsből készítjük, ritka szövésű szitán áttörhetjük, így a magok nem maradnak benne. A joghurtot a mézzel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsvelőt is.

Hozzávalók:

  • 5 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 mokkáskanál fahéj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csipet gyömbér
Elkészítés:

Egy tésztaszűrőt duplán kibélelünk konyhai törlőpapírral, majd egy edény tetejére tesszük, lényeg, hogy ne érjen bele az alja - legjobb erre egy kisebb fazék. A joghurtot alaposan felkeverjük, beleöntjük a tésztaszűrőbe. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ez alatt az idő alatt a leve kicsepeg belőle, és csak a finom, lágy, krémszerűen sűrű joghurt marad.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 50 dkg csicsóka
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 lilahagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • almaecet
  • cukor (édesítő) ízlés szerint
  • víz
  • 1 teáskanál gyömbér (reszelt vagy por)
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 evőkanál kapor
  • A díszítéshez:
  • zöldpaprika
  • főtt tojás
Elkészítés:

A céklát és a répát félpuhára főzzük, majd csíkokra, illetve karikákra szeleteljük.

A hagymákat felszeleteljük, sózzuk és hagyjuk fonnyadni.

A csicsókát uborkagyalun szeljük, sózzuk, pár csepp citromlével keverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • éretlen füge
  • cukor
  • szalicil
Elkészítés:

A fügéket megmosom, villával több helyen megszurkálom, lemérem és egy edénybe teszem. Hozzáadok ugyanennyi cukrot és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforralom, majd lassú tűzön kb. 1 órát főzöm lefedve. Kiszedem és üvegbe teszem a fügéket. A levet újraforralom, majd leszűröm. A fügék tetejére késhegynyi szalicilt szórok, rászedem a forró levet, lezárom az üvegeket és szárazdunsztba teszem.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 30 dkg márványsajt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • gyömbér
  • szerecsendió
  • 5 dl tejszín
  • olaj
  • ketchup
  • mustár
  • 8-10 db füge
  • 6-8 db datolya
  • 2 db szép alma
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 dl olívaolaj
  • citromlé
Elkészítés:

Lereszeljük a gyömbért (kb. 1 ujjnyit), hozzáreszelünk 2-3 gerezd fokhagymát, ízesítjük 1 kis evőkanál ketchuppal, 1 evőkanál mustárral, sóval és borssal, majd hozzáöntünk kb. 1 dl olívaolajat.

Tovább 

Hozzávalók:

  • személyenként 2-2 szelet karaj
  • hámozott friss füge
  • sárgabarack
  • színes bors frissen törve
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál fügelikőr vagy barackpálinka
  • barnacukor
  • szerecsendió
Elkészítés:

A karajokat kiverjük, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órát pihenni hagyjuk. A serpenyőt vagy rostsütőt vékonyan beolajozzuk, majd a liszben megforgatott karajokat kérgesre sütjük.

Egy cseréptálat kivajazunk, 1-2 evőkanál olajat és az italt beletesszük, majd a karajszeleteket a cseréptálba rakjuk, alufoliával letakarjuk, és a 180 fokos sütőben puhára pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab
  • 4 tojássárgája
  • 25 dkg cékla
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 csomó zöldhagyma
  • 2 csemegeuborka
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál méz
  • kapribogyó
  • fekete olajbogyó
  • 2 csokor metélőhagyma
Elkészítés:

A szárazbabot egy éjszakán át 2 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. Kb. 2 órán át főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk. A céklát alaposan lesikáljuk, majd egészben, sós vízben kuktában megfőzzük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg márványsajt
  • 10 dkg puha sajt (Anikó, Hóvirág)
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • 1 pohár tejszín
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1-1 kiskanál majonéz és mustár
  • 1-2 gerezd áttört fokhagyma
  • petrezselyem vagy snidling
Elkészítés:

A sajtokat lereszelem, a márványsajtot összetöröm, a krémsajtot puha állapotban a többi hozzávalóval jó alaposan kikeverem. Állaga olyan legyen, mint egy sűrűbb krémtúró. Ezért a tejszínnel lehet bővebben bánni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 db közepes héjában főtt krumpli
  • 1 főtt tojás
  • 1 friss nyers tojás
  • 1 nagyobb hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél dl olaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kevés csípős paprika (aki szereti a csípőset)
  • 1 teáskanál bors
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés Worchester mártás (elhagyható, ha nincs)
Elkészítés:

A krumplit lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a többit, és jól összedolgozzuk.

Kenyérszeleteket pirítunk vagy olajban kisütünk, megkenjük a krémmel.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fürt Pannónia kincse szőlő
  • 10 dkg hámozott dióbél
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy vaj
  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 2x1 dl száraz fehérbor
Elkészítés:

Egy teflon serpenyőben kevés extra szűz olívaolajat (vajat) melegítek, hozzáadom a cukrot, karamellizálom. Amikor már szépen barnul (meg ne égjen, arra nagyon oda kell figyelni), rádobom a hámozott, durvára darabolt dióbelet, felöntöm 1 dl borral és lepirítom, hogy csak kevés leve maradjon.

Tovább 

Hozzávalók:

  • érett szőlő (nagyszemű, édes, muskotályos, mag nélküli lenne ideális)
  • 5 dkg rama
  • 10 dkg étcsoki
  • csepp alkohol ízlés szerint (el is hagyható)
Elkészítés:

Az ép, hibátlan szőlőszemeket kiválogat, megmos, alaposan leszárít. Előkészít két fakanálkát, előkap 2 db kisebb és 1 db nagyobb serpenyőt/lábaskát.

Az egyik kis aranyosba bele a vaj, lángelosztón mérsékelt tűzre. A másik kicsibe gyors iramban beletördel a csokit, a nagyobb serpenyőbe ujjnyi víz, tűzre, ráhelyez a csokis edénykét (a víz ne érje az alját), lefed, felforral alatta a vizet, majd takarék.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 12 szelethez:
  • 1 kg vegyes szőlő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 bögre cukor (1 bögre = kb. 2 dl)
  • 1 bögre tejszín
  • 1 bögre darált dió
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál vaj a formához
  • 2 evőkanál porcukor
  • Egyéb: kb. 24 cm átmérőjű sütőforma

Elkészítés:


A szőlőt megmossuk, leszárítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.


1. A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a tejszínnel.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 12 szelethez:
  • 1 kg vegyes szőlő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 bögre cukor (1 bögre = kb. 2 dl)
  • 1 bögre tejszín
  • 1 bögre darált dió
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál vaj a formához
  • 2 evőkanál porcukor
  • Egyéb: kb. 24 cm átmérőjű sütőforma
Elkészítés:


A szőlőt megmossuk, leszárítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.


1. A tojásokat keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a tejszínnel.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4-6 nagyobb, szétfővő fajtájú burgonya
  • 1 zöldpaprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3 evőkanál tej
  • őrölt bors
Elkészítés:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és a megmosott burgonyákat körbeszurkáljuk villával. Héjával együtt a sütőbe tesszük, és puhulásig sütjük, ami kb. egy óráig tart. A paprikát, a hagymát apróra kockázzuk, és vajban közepes lángon sütjük serpenyőben, 5 percig.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 7 burgonya
  • 50 dkg darált hús
  • 1 vöröshagyma
  • kevés olaj
  • bors
  • fasírtfűszer
  • 2 tojás
  • reszelt sajt
  • bors
  • 2 evőkanál liszt
  • Kapros dresszing:
  • 5 dl  tejföl
  • 5 evőkanál majonéz
  • 1 csokor kapor
Elkészítés:


1.) A burgonyákat megfőzzük, lehéjazzuk, félbe vágjuk, a közepüket pedig finoman kivájjuk.
2.) A hagymát felkockázzuk, egy teflonban üvegesre pirítjuk, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, fasírtfűszerrel, és megpirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2-3 pangasius halfilé
  • halfűszer vagy más fűszerkeverék
  • bors
  • 2-3 evőkanál keményítő vagy liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • A mártáshoz:
  • 1 db lime (zöldcitrom)
  • 1 dl tejszín
  • csöppnyi fehérbor vagy pezsgő
  • bors
Elkészítés:

A halfilét befűszerezem, majd keményítőbe mártom, és kevés olajon, teflonedényben megsűtöm. Mikor majdnem kész, ráreszelem a lime héját, beleöntöm a tejszínt, és a zöldcitrom levéből ízlés szerint facsarok hozzá.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 fél csirkemell filé
  • kiskanál só
  • mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Raguhoz:
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csípős paprika
  • 6 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 lime (zöldcitrom)
  • csipetnyi só
  • 4 evőkanál méz
  • csokor koriander (petrezselyem is lehet)
Elkészítés:

A melleket lapjában bevágom és kihajtom, kissé kiverem és sózom, borsozom. A mézet az olajjal összekeverem, a filékre öntöm, jól átforgatom, letakarva hűtőbe teszem.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 zacskó kókuszreszelék
  • 4 tojás
  • tejszín
  • 3 evőkanál porcukor (kristálycukor is lehet)
  • 1 db zöldcitrom (nem sárga!)
Elkészítés:

Felverek 4 tojást habverővel, hozzáadom a cukrot és egy kevés tejszínt, majd a zöldcitrom reszelt héját és a levét ízlés szerinti mennyiségben. Annyi kókuszreszeléket kell beletenni, hogy jó sűrű legyen. Ezután hőálló tálba teszem a masszát (de kis formákat is csinálhatok sütőtepsire), és megsütöm.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10-15 nagy fej fokhagyma
  • 1 üveg száraz fehérbor (félédes nem jó!)
  • 2 dl ecet (10%)
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 3-5 db babérlevél
  • 1-2 csokor friss tárkony (ha nincs, akkor szárított)
  • esetleg 1 db cseresznye paprika
Elkészítés:

A bort, az ecetet és a fűszereket összeöntjük, majd felforraljuk, s fedő alatt kis lángon kb. 3-4 percig főzzük. Utána hozzáadjuk az előre megtisztított fokhagymagerezdeket (könnyebb a fokhagymával elbánni, ha a fejeket egészben előzőleg 1-1,5 órára hideg vízben áztatjuk), s az újraforrástól számítva kb.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg darált pulykahús
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 2 teáskanál tárkony
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • reszelt sajt
  • 1 evőkanál mustár
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
Elkészítés:

A darált húst összekeverem egy fél fej apróra vágott hagymával, lereszelt fokhagymával, zsemlemorzsával, tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. Sóval, borssal és a tárkonnyal ízesítem, majd kis golyókat formázok belőle.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 kiadós adaghoz:
  • 1 fej vöröshagyma (vagy 1 szál póréhagyma)
  • 3 dl főzőtejszín
  • kb. 20 dkg sajt (trappista vagy füstölt)
  • fél kg tészta (penne, spagetti vagy makaróni)
  • tárkony
Elkészítés:

Már a hozzávalókból is látszik, hogy ízlés szerint variálható.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a tárkonyt (intenzív íze és illata van, én fél csomagot szoktam). Most már együtt pirul a hagymánk és a tárkonyunk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes alma
  • 20 dkg tejszín krémsajt
  • 1 dl tejszín
  • 1 citrom
  • 4 szelet magos kenyér
Elkészítés:


Az almát megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, kicsumázzuk és lereszeljük. A citromot megmossuk, felét karikára vágjuk, a másik fél levét kinyomjuk.
Hozzáadjuk az almához a sajtkrémet, a tejszínt, a citrom levét, sót, és habosra kikeverjük. A kenyeret kettévágjuk, rákenjük a krémet, citromkarikával díszítjük.

Hozzávalók:

  • 1 adaghoz:
  • 2 kisebb salátalevél
  • 2 szelet barna szendvicskenyér
  • 2 evőkanál majonéz
  • 3 szelet bacon szalonna
  • 1 tojás
  • 5 dkg sonkaszalámi
Elkészítés:

A salátaleveleket leöblítjük, megszárítjuk. A kenyereket megkenjük majonézzel.
A bacon szalonnát zsiradék nélkül ropogósra sütjük egy serpenyőben. Kiszedjük, a serpenyőbe ütjük a tojást, és 2-3 percig sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az egyik kenyérre rakjuk a salátát, a szalonnát, tükörtojást és a sonkát.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 18 dkg márványsajt
  • 12 dkg szeletelt téliszalámi
  • 2 ecetes uborka
  • 1 evőkanál joghurt
  • 3 evőkanál tejszín
  • néhény csepp tabasco
  • 4 nagy szelet barna kenyér (vagy 8 szelet szendvicskenyér)
Elkészítés:

A sajtot villával összetörjük, a szalámit néhány szelet kivételével és az uborkát nagyon apróra összevágjuk.
A sajtot, a szalámit, az uborkát összekeverjük. Beletesszük a joghurtot, a tejszínt, néhány csepp tabascot, megsózzuk és jól kikeverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva magozva
  • 12 dkg rama
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • zsemlemorzsa a tepsi kiszórásához
Elkészítés:

Elkeverjük a margarint a 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával, a 2 tojással és a sütőporral elvegyített liszttel. A tepsist kikenjük margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és beleöntjük a tésztát.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 75 dkg szilva
  • 5 tojásfehérje
  • kevés só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 5 csepp rumesszencia
  • 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:



1. Sütöpapírral kibélelünk egy tepsit. A vajat kikavarjuk a cukorral,vaníliás cukorral és a tojással. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, fokozatosan beledolgozzuk a vajkrémbe.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelkáposzta vagy kínai kel
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • csipetnyi őrölt bors
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi majoránna
  • késhegynyi őrölt kömény
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • tetszés szerint apróra vágott petrezselyem
  • 5-10 dkg reszelt sajt
  • 2 dl világos sör
  • olaj a kisütéshez
Elkészítés:

A megmosott, lecsurgatott kelkáposztalevelekből vágjuk ki a vastag ereket, szeljük fel vékony metéltre, sózzuk meg.

Keverjük simára a tojásokat a liszttel és a sörrel, adjuk hozzá a fűszereket, a petrezselymet, a reszelt sajtot és a gyengén kinyomkodott kelt.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 evőkanál vaj
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 liter sűrű húsleves /készülhet r darab erőleveskockából is/
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg ömlesztetett sajt
  • 20 dkg reszelt emmentáli sajt
  • őrölt fehérbors
  • reszelt szerecsendió
  • A levesbetéthez:
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 8 szelet fehérkenyér
  • 8 evőkanál világos sör
  • 10 dkg vaj
Elkészítés:

1.) A hagymákat finomra aprítjuk. A vajat felforrósítjuk, és lassú tűzön üvegesre pároljuk benne a hagymákat.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A káposztát, a sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, az uborkát, a paprikát megmossuk. Majd káposztagyalun az összes zöldségfélét legyaluljuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, és 5 l-es befőttes üvegbe vagy műanyag vödörbe töltjük. A tetejét letakarjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg paprika
  • 1 kg káposzta
  • 1/2 kg uborka
  • 1/2 kg hagyma
  • 1 mokkáskanál szalicil
  • 1 mokkáskanál borkénpor
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl 20% ecet
  • 6 dkg só
Elkészítés:

A káposztát legyalulom, és egy olyan nagyságú edénybe teszem, amiben minden hozzávaló el fog férnin és még keverni is fogom tudni. A hagymát vékonyra vágom, ráborítom a káposztára. A paprikát, uborkát (hámozás nélkül!) kb. 4 mm-es szeletekre vágom, és szintén a káposztához borítom.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 5 kg káposzta (1 fej piros legyen benne)
  • 2 kg gogos (almapaprika)
  • 1 kg cukor
  • 1 liter 10%-os ecet
Elkészítés:

Mindent lesarvalunk (legyalulunk), ráteszük a sót, a cukrot és az ecetet, majd hagyjuk 3 napig állni (közben meg-megkavargatjuk). Üvegekbe tesszük, a levét is rámerjük, és lekötözzük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg szálas savanyú káposzta
  • 1 db kisebb füstölt csülök
  • 2 pár debreceni kolbász
  • 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál zsír
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 1 kis csokor kapor
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
Elkészítés:

A füstölt csülköt előző nap félpuhára előfőzöm.

A savanyú káposztát hideg folyó vízben átmosom, 2-3 liter vízben felteszem főni. Az előfőzött csülköt kicsontozom, centis darabokra kockázva, a kolozsvári szalonnát kis kockákra vágva beleadom a levesbe, ha igényli, sózom (vigyázat a füstölt húsok sósak), őrölt köménnyel fűszerezem.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az oldalast besózom, borsozom, egy kevés vizet aláöntve, időnként megforgatva puhára párolom, majd sütőbe tolva ropogós pirosra sütöm.

A belőle kisült zsírból 2 evőkanálnyit kiveszek, megpirítom benne az összevagdalt vöröshagymát, megszórom a pirospaprikával, ízesítem az összezúzott fokhagymával, a paradicsompürével.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10-12 ducóka gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 4 dl  tejföl (12 %-os)
  • liszt
  • 1 teáskanál Erős Pista
Elkészítés:

1,5 literes lábaskába bele az olaj, az őrölt paprika, elkever, mérsékelt lángra tesz. Először apránként, kevergetve bele kb. annyi víz, amennyi mártást kívánna, beletör a hagymust, bele a Pisti, a só.
Felforral, láng vissza, megfőz a hagymát (gyors iramban megvan).

Közben, tetszés szerinti mennyiségű liszttel a tejfölből elkészít a habarást.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 22 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg áttört túró
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 egész tojás
Elkészítés:

25 dkg réteslisztet összekeverünk 22 dkg porcukorral és 1 csomag sütőporral. A tepsit kivajazzuk 5 dkg vajjal. A por felét egyenletesen beleszórjuk a tepsibe, erre teszünk 50 dkg áttört túrót, 10 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját és 2 csomag vaníliás cukrot (összekeverve), a por másik felét rászórjuk a masszára.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár zsíros  tejföl
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 3 csomag babapiskóta
  • 1 üveg őszibarack befőtt
Elkészítés:

A babapiskótákat lerakom egy tálba, szépen egymás mellé. Meglocsolom - ha nagyon kemény - egy kis befőtt-lével. A tejfölt jól elkeverem a vaníliás cukorral. Az első réteg babapiskótára felszeletelt őszibarackot teszek, majd meglocsolom a vaníliás cukros tejfölllel. Megint babapiskóta következik, majd vaníliás tejföl.

Tovább 

Hozzávalók:

  • (8 szelethez)
  • a tésztához:
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg sótlan vaj
  • fél mokkáskanál só
  • a mandulás krémhez:
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 evőkanál liszt
  • fél citrom reszelt héja
  • 2-3 csepp mandulaaroma
  • a tetejére:
  • 15 szép szem ringló
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 3-4 dkg vaj
  • a tálaláshoz:
  • tejszínhab
  • a tészta nyújtásához:
  • liszt
Elkészítés:

A tésztához a tojássárgáját a vízzel kissé fölverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • késhegynyi só
  • a töltelékhez:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag (6 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
  • késhegynyi só
  • 75 dkg tehéntúró
  • a forma kikenéséhez:
  • vaj
  • a tetejére:
  • 20-25 szem ringló
  • 1 csomag narancsízű zselépor
Elkészítés:

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük.

Tovább 

Hozzávalók 1 személyre: Elkészítés:

Az összes hozzávaló zöldségfélét nagyobb kockákra daraboljuk. Borssal, citromlével, sóval fűszerezzük, majd összekeverve, olívaolajjal megpermetezve tálaljuk. Tetejére kockázott feta sajtot teszünk.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 fej saláta
  • 3 szál újhagyma
  • 1 konzerv articsókaszív
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 konzerv tonhal olajos lében
  • 24 szem fekete magozott olívabogyó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 evőkanál fehérbor ecet
  • 1 mokkáskanál szárított provanszi fűszerkeverék
Elkészítés:

A salátát leveleire szedjük, megmossuk, szárazra rázzuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az articsókaszíveket lecsepegtetjük, négybe vágjuk. A paradicsomot megmossuk, gerezdekre vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • Valamint:
  • szilva
  • fahéj
  • cukor
  • 1 tojássárga
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, fél órát pihentetjük, majd 3/4 és 1/4 arányban kettéosztjuk.

A 3/4 rész tésztával kibélelünk egy piteformát (vagy tortaformát, aminek recés az oldala). A kimagozott, kettévágott szilvát a húsával felfelé rárakosgatjuk a tésztára, megszórjuk fahéjjal és cukorral, ezután az 1/4 rész tésztából sodort csíkokkal berácsozzuk a tetejét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 6 főre:
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 8 cl szójaszósz
  • 2 kanál Sherry (bor)
  • 2 kanál japán rizsecet (mirin)
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 kanál friss gyömbér apró kockákra vágva
  • 2 kávéskanál cukor
  • frissen őrölt bors
  • petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés:

A padlizsánt ujjnyi vastag darabokra szeleteljük, enyhén sózzuk, majd fél órát pihentetjük. Enyhén leöblítjük a szeleteket, és félretesszük. A nyersanyagokat egy keverőtálban összekeverjük, a padlizsánszeleteket beletesszük, 1 órát állni hadjuk, majd forró grillen megsütjük és tálaljuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 evőkanál liszt
  • 60 dkg tengeri halfilé (lehet fagyasztott is)
  • A sütéshez:
  • bőven olaj
  • A köretekhez:
  • 25 dkg tasakos rizs-vadrizs keverék
  • 8 szál újhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 doboz bébikukorica
  • Az öntethez:
  • 1 dl szójaszósz
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál rizsecet
Elkészítés:

A lisztet pici sóval és jeges vízzel simára keverjük, hogy palacsintatészta-sűrűségű masszát kapjunk. 10 percig pihentetjük. A halszeleteket megmossuk, csíkokra vágjuk, megsózzuk.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu