Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12 éve | Egyed Józsefné | 0 hozzászólás
étcsokoládés trüffel
A trüffel egy nagyon gyorsan elkészíthető apró kis édesség, amely karácsonyra ajándékozható, családtagoknak, barátoknak, munkatársaknak.
Hozzávalók:
2 bögre csokoládé, ¾ bögre tejszín, a bevonathoz darált dió, mogyoró, kókuszreszelék, kakaópor.
A csokoládét akár felesben is felhasználhatjuk, ét és tejcsokoládéból.
Hozzávalók:
Két edényben dolgozunk. Egy kisebb lábasban a
2 pohár vizet a sóval és a citrom levével (a héját is beledobjuk
egyben) feltesszük forrni.
Ez idő alatt egy serpenyőben olajon a mákot, a fenyőmagot és a megmosott
rizst pár percig pirítjuk, majd ha a víz felforrt, óvatosan a mákos
rizsre öntjük, a citrom héját kivesszük.
|
|
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Ehhez az indiai, hazánkban ismeretlen, ízlésünknek első pillanatra meghökkentő, ám annál finomabb ételhez az áttört tehéntúrót teljes kiőrlésű búzaliszttel összegyúrjuk, sóval, hegyes erőspaprikával ízesítjük, korianderrel fűszerezzük. Az így összegyúrt masszából kis gombócokat formázunk, melyeket bő, nem túl forró olajban kisütünk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A húst sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló tálba tesszük, és meglocsoljuk a vaj-mustár-citromlé-cukor-paprika keverékkel.
Sütőben sütjük 20 percet. Majd ráhintjük a mákot, és visszatoljuk még 5-10 percre a sütőbe.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 dl fanyar vörösbor, 2 dkg édes, 1 dkg csípős paprika, só.
Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a reszelt hagymát, a reszelt zöldséget, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ezután belekeverjük a paprikát, rárakjuk a húst, nagy lángon megfuttatjuk, megsózzuk, majd ráöntjük a bort, és puhára pároljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 80 dkg busaszelet, 8 dkg vaj, 1 zöldség-erőleveskocka, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl erőleves, 1 csokor petrezselyem, majoránna, halfűszerkeverék.
A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük, és 20 percig állni hagyjuk. Zöldség-erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna,
5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba). 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szerecsendió, gyömbér, zsír
A húst, szalonnát, zöldséget, gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan főzzük (közben sózzuk).
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.
A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk. Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük.
Hozzávalók: 2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük.
A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük. Besózzuk, lisztbe mártva kevés fölhevített olajban aranysárgára sütjük.
Egy apró tanács: a bőrös felével fölfelé tegyük először az olajba, így nem pördül föl a filé.
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás.
Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.
A mézeskalács díszítése kézügyességet és nagy türelmet igényel. Bemutatjuk, hogyan lehet szépen díszíteni tojáshabbal.
A hófehér tojáshabos díszítést cukrász nyelven az írókázásnak hívják, amely az 1980-as évek óta van jelen és ez által a mézeskalács, mint ajándéktárgy is közkedveltté vált.
Ez a díszítési eljárás sok türelmet és némi kézügyességet igényel, érdemes elsőként pár mézeskalács figurán gyakorolni.
Az alaphoz szükségünk lesz tojásfehérjére, amelyet szétválasztás után érdemes egy kicsit a hűtőszekrényben tárolni, mert így könnyebb lesz felverni.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A füstölt szalonnát, a füstölt tarját, az apróra vágott vöröshagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát megpirítunk. A krémsajtot kikeverjük 2 dl főzőtejszínnel, ráöntjük a húsra, összeforraljuk, ha sűrű, egy kis tejjel hígítjuk, mert a tészta felveszimajd.
Hozzávalók:
A spenótleveleket folyó víz alatt alaposan megmosom, a szárakat az erekkel együtt letépkedem. Ha fagyasztott spenótot használok, akkor a felhasználás előtt pár órával kiveszem a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiengedni. A szalonnát kockákra vagy csíkokra vágom.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Kevés olajon megpirítjuk a felszeletelt bacont és a fokhagymát. A tésztát megfőzzük. Mindeközben a 4 tojást (ízlés szerint lehet 5 is) felverjük a reszelt parmezán sajttal (erős ízek kedvelőinek több parmezán ajánlott, de ez több tojást vesz fel). Ha a tészta megfőtt, leöntjük róla a vizet és azon melegében ráöntjük a felvert tojást a sajttal, jól elkeverjük, hozzáöntjük a megpitrított bacont is.
Hozzávalók:
A rizsből, tejből vaníliás-, és kristálycukorból, citromhéjjal, mazsolával sűrű tejberizst főzünk, majd kivajazott puding vagy kicsi kuglófformába töltjük, hűtjük. Az egyik vaníliapudingba három kanál Nutellát keverünk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A tejbe beleöntöm a vizet és a csipet sót. Felforralom, majd amikor forr, beleteszem a megmosott rizst. Addig főzöm, amíg pufogni kezd (mintha tejberizst készítenék). A tűzről levéve beleteszem a 10 dkg vajat, az előzőleg megmosott és beáztatott mazsolát, mézet, és belereszelem a citrom héját.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:A vizet felforraljuk két-három citromkarikával, a karikákat kiszedjük és hozzáadjuk a megmosott rizst és a tejet. Amikor a rizs kezd puhulni, hozzákeverjük a cukrot. A kész tejberizst kihűtjük, közben a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A kihűlt rizshez keverjük a magozott, lecsurgatott meggyet és a tejszínhabot.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
A tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a csokoládét, a kakaóport, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Az edényt levesszük a tűzről, majd a csokihoz keverjük a whiskyt, és a tejszín felét.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
A kakaót, vizet, cukrot lassan, kevergetve összeforraljuk –
ez lesz az alap. Lehűtjük, hozzákeverjük a sűrített tejet,
majd hozzáadjuk a szeszt, amelybe előzetesen belekevertük és jól összeráztuk vele a gyümölcslevet
(esetleg helyettesíthetjük egy kis tubus meggyaromával).
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
Előkészítésként a cukrozott citrom- és narancshéjat, az
aszalt barackot, a koktélcseresznyét meg a mogyorót
apróra vágjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók 4 személyre:
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg őrölt mandula
10 dkg barnacukor
1 teáskanál víz
1 evőkanál kandírozott narancshéj
fél citrom leve
csipet fahéj
Elkészítés:
Őröld porrá a mandulát a barna cukorral aprítóban. Add hozzá a
citromlevet, a fahéjat és a narancshéjat, majd egész kevéske vízzel
őröld morzsalékosra. Ha kézzel nem lehet masszává gyúrni, adj hozzá még
pár csepp vizet. Formázz szaloncukrokat belőle, majd mártsd olvasztott
csokoládéba, vagy hempergesd meg kakaóporban, esetleg tejporban.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
5 dkg vaj
10 dkg nagyon apróra vágott mazsola
20 dkg darált dió
10 dkg darált keksz
1 narancs héja
Elkészítés:
Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, ez körülbelül tíz perc.
Időnként megkeverve hagyd kicsit kihűlni, és amikor már jó sűrű, keverd
hozzá az apróra tördelt csokoládét és a vajat. Hagyd egy éjszakán át
száradni, majd gyúrd össze a dióval, a mazsolával, a keksszel és a
narancshéjjal.
Hozzávalók:
50 dkg dióbél
2 citrom reszelt héja
4 evőkanál rum (elhagyható)
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 evőkanál házi savanykás lekvár (cukormentes)
15 dkg 80% kakaótartalmú csokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj
Elkészítés:
A diót pirítsd meg (gyorsan megég!), majd őröld finomra. Gyúrd össze a
hozzávalókat. Formázz kis golyókat, majd nyomd le egy kicsit, hogy ne
guruljanak el. Állítsd őket selyempapírral bélelt nagy tepsibe, vagy
sűrű rácsra.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 bio citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz (elhagyható)
Elkészítés:
A mazsolát hagyd állni 5 percig forró vízben, majd szűrd le, és a méz
kivételével a többi hozzávalóval aprítóban dolgozd morzsalékos masszává.
Gyúrd össze a mézzel vagy egy kevés vízzel, majd készíts kis hurkákat
belőle, és hagyd egy pár órát száradni. Mártogathatod olvasztott
csokoládéba, de pálmazsírba kevert kakaóporral és mézzel is bevonhatod.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
½ kg cukor
1,5 dl víz
½ kg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
½ dl rum
Elkészítés:
A cukrot főzd fel a vízzel, forrald 3 percig, add hozzá a kakaóval
elkevert tejport, majd fél perc főzés után vedd le a tűzről. Keverd bele
a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már
sűrűsödik, öntsd kivajazott tepsibe, és hagyd dermedni két napig. Vizes
késsel vágd formára.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Forralj fel fél kiló cukrot két dl vízzel, és folyamatosan kevergetve addig főzd, míg a massza hólyagos és átlátszó nem lesz. A hideg vízben lehűtött ujjaid közé csippentett masszának 2-3 centit kell nyúlnia, mielőtt elszakad, akkor kész. Ha többféle szaloncukrot szeretnél készíteni, oszd szét a masszát keverőtálakban. A citromoshoz csavard bele egy citrom levét, a felhasznált víz mennyiségét viszont arányosan csökkentsd. A diósba vagy mogyorósba keverj tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dkg sütőmargarin, 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tej, 6 dkg méz; a töltelékhez: 20 dkg
sütőmargarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg
búzadara, 15 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához a margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet
gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a
szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és
legalább fél órán át pihentetjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 púpos evőkanál liszt, 1 csipet só,
késhegynyi sütőpor; a töltelékhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1
kávéskanál vaníliakivonat, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 4 evőkanál
kakaópor, 5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj, 5 dkg mazsola rumba
áztatva, aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót is, 1-2
evőkanál rum
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy nagy, lapos tepsit sütőpapírral
kibélelünk.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom leve
1 dl tejföl
15 dkg baracklekvár
15 dkg vaníliás porcukor
Elkészítés:
A sütőporral és a porcukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a
margarinnal, összegyúrjuk a citrom levével és annyi tejföllel, hogy jól
nyújtható legyen. Fél centi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepére 1 mokkáskanál
lekvárt teszünk, összehajtjuk, és előmelegített sütőben világosra
sütjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg mazsola
1 kg csoki
10 dkg porcukor
50 dkg kókuszreszelék
3 dl rum
3 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A mazsolát beáztatjuk a rumba, lepje el a rum. Én a rumba még teszek egy
jamaikai rumaromát, hogy intenzívebb legyen az íze. Minél tovább áll a
rumban, annál finomabb, be kell hogy szívja a rumot. Lehet már akár 1-2
hónappal korábban is beáztatni. Karácsony előtt 1 héttel felolvasztjuk
az 1 kg csokit gőz fölött, majd hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, a 25 dkg
kókuszreszeléket, a 3 csomag vaníliás cukrot és a rumba áztatott
mazsolát, rummal együtt.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj, víz, só, fokhagyma, tej
Elkészítés:
A
gondosan megtisztított hájat felkockázzuk és beletesszük egy magasfalú
edénybe, öntünk rá kevés vizet, és lassú tűzön, időnkénti keverés
mellett elkezdjük a zsírt kiolvasztani.
Egy idő után a felesleges zsírt lemerjük róla, tovább sütjük, de most
már gyakrabban ránézünk és megkavarjuk, nehogy odakapjon. Öntünk rá egy
kevés tejet is, és megsózzuk.
Amikor már majdnem aranysárgára barnult, dobunk rá néhány szelet
fokhagymát, újabb keverés jön, majd egy szitán átöntjük a megmaradt
tepertőt (sajnos nem lesz sok) és a zsírt.
Hozzávalók:
50
dkg gersli (árpagyöngy, hántolt árpa), 2 szál sárgarépa, 1 szál
fehérrépa, 1 db zellergumó, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, pár gerezd
fokhagyma, füstölt libamell, libazsír a sütéshez, só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára vágjuk. A füstölt libamellet is
apróra kockázzuk. A hagymát a füstölt libamellel libazsíron
megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadjuk a zöldségekkel együtt.
Átforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 libacomb (darabja kb. 30 dkg), 2 evőkanál ételízesítő, 5 evőkanál csipkebogyólekvár, 2 dl tejföl vagy tejszín
Elkészítés:
A libacombot megmossuk, a látható zsiradékot levágjuk, és a combot
bedörzsöljük az ételízesítővel. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat)
előmelegítjük.
Felforrósítunk egy serpenyőt, zsíros felével lefelé beletesszük a
combokat, és körös-körül megpirítjuk. A combokat tepsibe fektetjük,
aláöntünk 1,5 dl vizet, 3 evőkanál csipkebogyólekvárt, és lefedve kb.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál libazsír, a
maceszgombóclevesből maradt libaleves, 2-2 szál levesben főtt sárga- és
fehérrépa, a tetejére: 2 nagy fej vöröshagyma, finomliszt, a sütéshez
bőven olaj
Elkészítés:
A rizst váltott hideg vízben alaposan megmossuk, és hideg vízben egy
éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap a hagymát apróra vágjuk, a
libazsíron aranysárgára pirítjuk, majd a leszűrt rizst beleöntve, néhány
percig sütjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös
káposzta, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 jonatán
alma, 2 evőkanál ribizli dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg.
Elkészítés:
A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk.
Hozzávalók:
4 tojás, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 5
dl tej, 1 citrom reszelt héja; a sütéshez: vaj vagy olaj; a
töltelékhez: 10 dkg darált dióbél, 6 dkg porcukor, 20 dkg narancslekvár,
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A
tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá
verjük. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a porcukorral.
A tésztához habosra keverjük a tojások sárgáját, a vajat és a maradék
cukrot.
Hozzávalók:
kb. 15 palacsintához: 25 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésűt és 15 dkg
csírás liszt), 2 egész tojás, 1 csipet só, 1 csapott evőkanál nádcukor, 3
evőkanál olaj, 1 közepes hámozott alma reszelve, kb. 2,5 dl tej, kb.
2,5 dl szénsavas ásványvíz; a töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl
tej, 15 dkg őrölt mák, ízlés szerint 4-5 evőkanál nádcukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, kevés reszelt citromhéj, kevés őrölt
fahéj, 2-3 evőkanál sárgabarack lekvár, pici rum; a mázhoz: 3 dkg puha
vaj, 3 dkg porcukor, 1 evőkanál víz, 1 púpozott evőkanál holland kakaó
Elkészítés:
A palacsintatésztát kikeverjük, legalább 10 percet pihentetjük, hogy a lisztszemek megdagadjanak.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kisebb cukkini, 1 tojás, só, fehér bors, ételízesítő, liszt, kevés olívaolaj
Elkészítés:
A cukkinit lereszelünk, belekeverünk a tojást, sóval, fehér borssal és
ételízesítővel ízesítjük, és annyi lisztet teszünk hozzá (lehet
burgonyaliszt is), hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk, majd
palacsintasütőben kevés olajjal kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen
túl vastag, mert nem sül át...
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 80 dkg csirkemáj, szív nélkül, 3 evőkanál olaj, 1
mokkáskanál szárított majoránna, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 16 db kész
palacsinta; a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa; a sütéshez:
olaj; a mártáshoz: 1/2 alma, 1 szál újhagyma, 4 evőkanál majonéz, 2
evőkanál tejföl
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A májat megtisztítjuk az inaktól, megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a
májat (eközben kiengedi magából a levet, de az nem baj), borssal,
majoránnával fűszerezzük, és gyakori kevergetés mellett 10 percig
pirítjuk, pároljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, 3/4 dl olaj
Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük, és máris süthető. Az első sütése előtt a
forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre
már nincs szükség, maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
a tésztához: 1 kg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg
szalalkáli, tört fahéj és szegfűszeg; a mázhoz: 20 dkg cukor, 4 tojás
fehérje
Elkészítés:
A cukrot megpörköljük, 1 dl vízzel felengedjük és félretesszük, hogy
feloldódjon (kb. 2-3 óra), ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3
mm vékonyra kinyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Zsírozott sütőlemezen sütjük.
Ezalatt elkészítjük a mázt: 4 tojás fehérjéből 20 dkg cukorral vízgőz
felett nagyon kemény habot verünk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg töltött mézeskalácsszív, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 4 tojás, 50 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2
teáskanál fahéj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy 3-4 db
szegfűszeg őrölve), 1 üveg (kb. 355 gramm) almaszósz, 20 dkg
sárgabaracklekvár, 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tésztához valókat összekeverjük: először kicsit megolvasztjuk a vajat, beleütjük a 4 tojást, beletesszük a vaníliás cukrot, a cukrot, és ezt simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt, szódabikarbóna, fűszerek, almaszósz) is kézi robotgéppel egynemű tésztává keverjük, majd beletesszük a darabokra vágott mézeskalácsszíveket.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl méz, 30 dkg kristálycukor, 30+70 dkg liszt, 2 teáskanál
őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 25 dkg, dió, + 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A
tojásokat, a mézzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a
szódabikarbónával és a 30 dkg liszttel kikeverjük, majd reggelig állni
hagyjuk a hűtőben.
A margarint elmorzsoljuk a maradék 70 dkg liszttel, majd hozzákeverjük a
hűtőben pihentetett tésztát.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 dl tej vagy tejszín, 8 dkg vaj, 6 alma, 1 csomag
vaníliás cukor, édesítőpor, 2 db tojás, 5 dkg méz, 10 dkg mandula vagy
dió, 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a vajjal és a tojássárgájával, a vaníliás
cukorral, a tejjel és az édesítőporral. Az így kapott masszát
sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A meghámozott almákat félbevágjuk, a magházat kivesszük, késsel az alma
domború felületét egymással párhuzamosan kissé bevagdossuk, aljával
lefelé a masszára rakjuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
(úgy 100 darabhoz), 30 dkg langyos méz, 1 kg liszt, 1 evőkanál
szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 25 dkg cukor, 25 dkg lágy, 2
evőkanál rum, 2 db tojás, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér,
szegfűszeg, kevés kardamon, kevés cukrozatlan kakaópor; a cukormázhoz:
15 dkg porcukor, 2 db tojásfehérje, kevés citromlé
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, a fűszerekkel, a kakaóval. A mézet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk a cukrot és a margarint.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
5 dl tej, 1 rúd vanília, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 7 dkg finomliszt, csipet só
Elkészítés:
A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével
felforraljuk és néhány kanálnyit kimerünk belőle. Amikor már langyos,
hozzáadjuk az öt tojássárgáját és a lisztet, majd alaposan elkavarjuk.
Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert,
lisztes részt hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy
lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1/2 bögre rizs, 2 bögre tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, cukor, 2 tojás sárgája, csipet só
Elkészítése:
A rizst feltesszük főni, és amikor már alkotóelemeire esett, felöntjük
egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a
lényeg, mint maga a rizs). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és annyi sima
cukrot vagy mézet, ami az ízlésünknek megfelel.
Hagyjuk egy picit hűlni, elkeverjük benne a tojások sárgáját és a
kanálnyi lisztet.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
20 dkg cukor, 8 dkg sötét melaszos cukor, darabka vanília, 5 dl házi tej (3,8%), 3 tojás, 2 tojássárgája
Elkészítése:
Tegyük a pici szuflétálakat egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra állítjuk és a tálkákat tepsistől a sütőbe tesszük. Egy edényben főzzük fel a cukrot kevés (5 cl), vízzel. Amikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapjuk a sütőből a tepsit (óvatosan, mert meleg), és öntsük a szuflétálakba a karamellt.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os), 6 dl 30%-os habtejszín, 4
lapnyi zselatin, 10 dkg finomított fehér kristálycukor, 1 rúd bourbon
vanília
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük.
A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetsszük, majd a benne rejtező
magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is beletesszük, és
közepes lángon főzni kezdjük.
Hagyjuk, hogy felforrjon, majd levesszük a tűzről, betesszük a lapokat
meg a cukrot, és folyamatos keveréssel lehűtjük a sodót.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 12 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál
liszt, 3/4 l húsleves, 2,5 dl tejszín, só, frissen őrölt bors, frissen
reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az
összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet
belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve
közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut).
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
1-1,50 kg darált hús, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma,
bazsalikom, paradicsomszósz (kb. 1,5 liter), kb. 1/2 liter tej, 3-4
evőkanál liszt, kb. 8 dkg vaj, só, olaj, 1 csomag (50 dkg) lasagne
tészta
Elkészítés:
Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, majd rátesszük a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután pici vizet teszünk alá, és fedő alatt megpároljuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg olvasztott, 2 dkg
élesztő, 3 dkg cukor, 2,5 dl tej, késéhegynyi só, a töltéshez: 5 dkg
vaj, 10 dkg darált dió, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj; a
vaníliasodóhoz: 1 liter tej, 1 csomag vaníliás puding, cukor
Elkészítés:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 10 + 10 dkg sajt, teáskanálnyi só
Elkészítés:
A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, 10 dkg reszelt sajtot, a
margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt.
Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megszórjuk a maradék 10 dkg
sajttal, és kb. 15-25 percig sütjük. (Villanysütőben hamarabb sül!)
A tetejére a reszelt sajt helyett köménymagot is tehetünk, ez esetben kenjük meg tojássárgájával.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz, 3 evőkanál kakaó, 25 dkg vaj (olvasztva), 2 dl
langyos tej, 25 dkg cukor, rumaroma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg étcsokoládé
(pl. Katica)
Elkészítés:
A
kekszet a kakaóval összekeverjük, beleöntjük a vajat, majd a langyos
tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy
25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítjük egyenletesen, majd
fakanállal lenyomkodjuk, hogy sima legyen a teteje.
Forralt vízen felolvasztjuk az étcsokit az olajjal, amit az előzőleg
elkészített masszára öntünk és elsimítunk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
4 személyre Hozzávalók: 8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só.
Előkészítés: a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, ezután apránként 1 dl bort keverek bele.
Elkészítés: a megmaradt bort felforralom a fűszerekkel, majd a tűzről lehúzom, és néhány percnyi várakozás után belekeverem a boros-cukros tojássárgáját.
Közeleg a karácsony, így itt az ideje elkészíteni a fenyőfára a karácsonyi habkarikát! Hozzávalók: 3 tojásfehérje,1 teáskanál citromlé,150 g cukor,barna cukormorzsa,ízlés szerint színezett porcukor, süteménydíszek vagy szivárványcukor.
Három tojásfehérjét keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
150 g cukrot apráként belekeverünk és addig verjük, amíg a késvágás látható marad benne.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só.
Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a nagydarabokra vágott combot és hátat, majd kevés vörös bort vagy vizet öntve alá. egy kis fej vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával,
csipet kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, kevés Piros Arany krémmel, egy babérlevéllel, 4 szem borókabogyóval fűszerezzük. Jó puhára poroljuk. elfőtt levét vörös borral vagy vízzel pótoljuk. Egy evőkanál olajban megpirítunk egy evőkanál cukrot, meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, és egy pohár vörös borral felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódott.
Elkészítése: Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majorannát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos), önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig.
Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb.
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók
: 60dk halfilé,só, 1dl olaj,2 fej vöröshagyma,2db kaliforniai
paprika,1 fej fokhagyma, 1 vörösbab konzerv,1 kukorica konzerv,3db
paradicsom, 1 citrom,1 db csípős paprika.
Leírás : A halfilét sózzuk,apróra vágott hagymákat, paprikát,
olajon összepirítjuk, a bab, és kukorica konzervet hozzáadjuk, majd a
cikkekre vágott paradicsommal együtt az egészet felforraljuk.
A halfiléket a ragu tetejére tesszük, és lassú tűzön egybepároljuk.
Hozzávalók: 80 dkg lazac, 20 dkg shitake gomba, 5 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, kapor. A megtisztított gombát kevés margarinban pirosra sütjük, sózzuk,
hozzáadjuk a kaprot, megszórjuk liszttel, tejfölt keverünk hozzá, és vízzel felöntjük. Jól elkeverjük és felforraljuk. Az így készített mártást citromlé hozzáadásával pikánsabbá, tejszínA pikánsabb változat a párolt, a lágyabb, tejszínes pedig a sült halakhoz illik inkább. Az előkészített lazacból kb.2 cm-es "patkót" vágunk, melyet sózunk és kevés, forró olajban megsütünk.
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz) 15 dkg hámozott mandula 12 dkg porcukor 1 tojásfehérje a tetejére: tojásfehérje 10 dkg fenyőmaga hintéshez: porcukor.
A mandulát nagyon finomra daráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztából rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.
A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk.
Vannak fűszerek, melyek a karácsony hangulatát idézik. Az ánizs, a csillagánizs, az édes kömény, a fahéj, a gyömbér, a kardamom, a szegfűszeg, a szerecsendió vagy a vanília a mézeskalács és a forralt bor elengedhetetlen összetevői. Ám ezek a növények nemcsak az ételek illat, illetve íz harmóniájának megteremtéséül szolgálnak, egészségvédő hatásuk is nélkülözhetetlen. Íme néhány jellegzetes ünnepi ízesítő rövid leírása és gyógyhatásai.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:Nagyobb család esetén: 1 db bébipulyka, 1000 g nyers gesztenye, 500 g sovány darált sertéshús, 100 g vaj, 100 g füstölt szalonna, 2 db zsemle, 1 l tej, 1 dl tejszín, 3 db tojás, 100 g zsír, só, majoránna, őrölt bors, szerecsendió.
Kevesebb személynek: 600 g pulykamell, 150 g nyers gesztenye, 100 g sovány darált sertéshús, 30 g vaj, 50 g füstölt szalonna, 1 db zsemle, 2 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 db tojás, 40 g zsír, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítése: Az egészben vett bébipulykát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, kívül-belül megsózzuk, a hasüreget bedörzsöljük majoránnával.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A felkockázott csirkemellet 1 napra bepácolom a szójaszósz, erőspaprikakrém és a méz keverékébe. A pácolt csirkemellet a mosott mogyoróval olajban megsütöm, félreteszem.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Kókusztejet felforraljuk, és beledobjuk a
csíkokra vágott citromfüvet, galangát (esetleg gyömbért), lime leveleket
és ízlés szerint a chilit. (A citromfüvet később majd ki kell venni,
ezért érdemes nagyobb darabokban beletenni, de úgy, hogy az íze jól bele
tudjon főni.)
Felkockázzuk a csirkét és a gombát.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Először is mindent feldarabolok nagyjából egyforma darabokra; a bébikukoricát, az újhagymát (zöldjével együtt), a cukorborsót a felhevitett wokban elkezdem pirítani az olivaolajon. Közben a fokhagymát apróra vágom és besózom.
Hozzávalók:
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
Hozzávalók:
az előző nap külön-külön beáztatott bab és csülök levét leszűröm. Mindkettőt annyi tiszta vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzöm. Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítom, apróra vágom.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A babot megfőzzük, a levét leszűrjük. A hagymát felaprítjuk, megpirítjuk. Amikor szép barna, beletesszük a babot, felöntjük a paradicsomlével, megfűszerezzük, és egyet forralunk rajta, majd fogyasztható.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Egy üvegbe beleöntöm az alkoholt. Amikor narancsot eszünk, krumplihámozóval belehámozom nagyon vékonyan a narancs héját, ha már mind a 6-7 narancs héja benne van, még hagyom állni kb. 1 hétig. Meg kell nézni, elszíneződött-e már az alkohol. Ekkor leszűröm, a vízből és a cukorból szirupot főzök, hagyom kihűlni, majd elegyítem a narancsos alkohollal.
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
A kávét 1 l vízzel leforrázzuk, hozzáadunk 1 kg cukrot, a vaníliarudat, és szirupot főzünk belőle, majd lehűtjük. Amikor a szirup kihűlt, hozzáöntjük az alkoholt és jól összekeverjük. Ezután szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Egy hónapig érleljük, közben többször felrázzuk, és csak ezután fogyasztjuk
12 éve | Hegedüs Edit | 0 hozzászólás
A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu