ételrecept Blog: 2011. december

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2011. december

étcsokoládés trüffel

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3272:remek-karacsonyi-ajandek-etcsokolades-trueffel&catid=31:karacsony&Itemid=34

A trüffel egy nagyon gyorsan elkészíthető apró kis édesség, amely karácsonyra ajándékozható, családtagoknak, barátoknak, munkatársaknak.

Hozzávalók:

2 bögre csokoládé, ¾ bögre tejszín, a bevonathoz darált dió, mogyoró, kókuszreszelék, kakaópor.

A csokoládét akár felesben is felhasználhatjuk, ét és tejcsokoládéból.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 bögre hosszúszemű fehér rizs
  • 2 bögre víz
  • 2 kiskanál mák
  • 1/4 cikk citrom
  • 1 evőkanálnyi fenyőmag
  • olaj
Elkészítés:

Két edényben dolgozunk. Egy kisebb lábasban a 2 pohár vizet a sóval és a citrom levével (a héját is beledobjuk egyben) feltesszük forrni.

Ez idő alatt egy serpenyőben olajon a mákot, a fenyőmagot és a megmosott rizst pár percig pirítjuk, majd ha a víz felforrt, óvatosan a mákos rizsre öntjük, a citrom héját kivesszük.

Tovább 

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ehhez az indiai, hazánkban ismeretlen, ízlésünknek első pillanatra meghökkentő, ám annál finomabb ételhez az áttört tehéntúrót teljes kiőrlésű búzaliszttel összegyúrjuk, sóval, hegyes erőspaprikával ízesítjük, korianderrel fűszerezzük. Az így összegyúrt masszából kis gombócokat formázunk, melyeket bő, nem túl forró olajban kisütünk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1 csirkemell felcsíkozva
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citrom
  • pici cukor
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál mák (nem darált)
  • bors
Elkészítés:

A húst sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló tálba tesszük, és meglocsoljuk a vaj-mustár-citromlé-cukor-paprika keverékkel.

Sütőben sütjük 20 percet. Majd ráhintjük a mákot, és visszatoljuk még 5-10 percre a sütőbe.

Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 dl fanyar vörösbor, 2 dkg édes, 1 dkg csípős paprika, só.

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a reszelt hagymát, a reszelt zöldséget, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ezután belekeverjük a paprikát, rárakjuk a húst, nagy lángon megfuttatjuk, megsózzuk, majd ráöntjük a bort, és puhára pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók: 80 dkg busaszelet, 8 dkg vaj, 1 zöldség-erőleveskocka, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl erőleves, 1 csokor petrezselyem, majoránna, halfűszerkeverék.

 

A halszeleteket besózzuk, halfűszerkeverékkel bedörzsöljük, és 20 percig állni hagyjuk. Zöldség-erőleveskockával ízesített vízben megpároljuk. Közben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.


Morzsolt majoránnával, felaprított petrezselyemmel, borssal fűszerezzük, majd felöntjük az erőlevessel.

Tovább 

Hozzávalók: 50 dkg borjúhús (lehet a fiatal, nem zsíros sertés), 40 dkg máj (borjú vagy sertés), 25 dkg tokaszalonna (esetleg nyers császár szalonna), 6 dkg szalonna,

5 dkg friss gomba (vagy 1 dkg szárított gomba). 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, hagyma), 1 száraz zsemle, 3 tojás, 1-2 babérlevél, szegfűbors, bors, szerecsendió, gyömbér, zsír

A húst, szalonnát, zöldséget, gombákat, fűszereket 1,5 órán keresztül lassan  főzzük (közben sózzuk).

Tovább 

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.

A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk. Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük.

Tovább 

Hozzávalók: 2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük.

A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük. Besózzuk, lisztbe mártva kevés fölhevített olajban aranysárgára sütjük.

Egy apró tanács: a bőrös felével fölfelé tegyük először az olajba, így nem pördül föl a filé.

Tovább 

Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás.

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

Tovább 

A mézeskalács díszítése kézügyességet és nagy türelmet igényel. Bemutatjuk, hogyan lehet szépen díszíteni tojáshabbal.

A hófehér tojáshabos díszítést cukrász nyelven az írókázásnak hívják, amely az 1980-as évek óta van jelen és ez által a mézeskalács, mint ajándéktárgy is közkedveltté vált.

Ez a díszítési eljárás sok türelmet és némi kézügyességet igényel, érdemes elsőként pár mézeskalács figurán gyakorolni.

Az alaphoz szükségünk lesz tojásfehérjére, amelyet szétválasztás után érdemes egy kicsit a hűtőszekrényben tárolni, mert így könnyebb lesz felverni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg tömlős krémsajt (többféle)
  • 2 dl főzőtejszín
  • petrezselyem
  • 50 dkg száraztészta (lehet házi gyúrású is)
Elkészítés:

A füstölt szalonnát, a füstölt tarját, az apróra vágott vöröshagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát megpirítunk. A krémsajtot kikeverjük 2 dl főzőtejszínnel, ráöntjük a húsra, összeforraljuk, ha sűrű, egy kis tejjel hígítjuk, mert a tészta felveszimajd.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg spenót
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 50 dkg spagetti
  • 1 teáskanál só
Elkészítés:

A spenótleveleket folyó víz alatt alaposan megmosom, a szárakat az erekkel együtt letépkedem. Ha fagyasztott spenótot használok, akkor a felhasználás előtt pár órával kiveszem a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiengedni. A szalonnát kockákra vagy csíkokra vágom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti tészta
  • 4 tojás
  • 15 dkg bacon
  • 6 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • esetleg bors ízlés szerint
Elkészítés:

Kevés olajon megpirítjuk a felszeletelt bacont és a fokhagymát. A tésztát megfőzzük. Mindeközben a 4 tojást (ízlés szerint lehet 5 is) felverjük a reszelt parmezán sajttal (erős ízek kedvelőinek több parmezán ajánlott, de ez több tojást vesz fel). Ha a tészta megfőtt, leöntjük róla a vizet és azon melegében ráöntjük a felvert tojást a sajttal, jól elkeverjük, hozzáöntjük a megpitrított bacont is.

Tovább 

Hozzávalók:

  • kb. 8 adaghoz:
  • 20 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 16 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 citrom héja
  • 10 dkg mosott mazsola
  • 1 dl tejszínből vert hab
  • 2 db poharas lágy vaníliapuding
  • friss gyümölcsök
  • Nutella
Elkészítés:

A rizsből, tejből vaníliás-, és kristálycukorból, citromhéjjal, mazsolával sűrű tejberizst főzünk, majd kivajazott puding vagy kicsi kuglófformába töltjük, hűtjük. Az egyik vaníliapudingba három kanál Nutellát keverünk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 1 l tej
  • 1 dl víz a tejhez
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj + vaj a zsemlemorzsához
  • 1 citrom héja
  • méz
  • csipet só
  • porcukor
  • mazsola
  • méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:

A tejbe beleöntöm a vizet és a csipet sót. Felforralom, majd amikor forr, beleteszem a megmosott rizst. Addig főzöm, amíg pufogni kezd (mintha tejberizst készítenék). A tűzről levéve beleteszem a 10 dkg vajat, az előzőleg megmosott és beáztatott mazsolát, mézet, és belereszelem a citrom héját.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • fél liter tej
  • 2 dl víz
  • 1 citrom
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • vaníliás cukor.
Elkészítés:

A vizet felforraljuk két-három citromkarikával, a karikákat kiszedjük és hozzáadjuk a megmosott rizst és a tejet. Amikor a rizs kezd puhulni, hozzákeverjük a cukrot. A kész tejberizst kihűtjük, közben a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A kihűlt rizshez keverjük a magozott, lecsurgatott meggyet és a tejszínhabot.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 16 cl mentalikőr
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 teáskanál kristálycukor
- 3 dl tejszínhab
- 4 dl tej

A tejet, a 2 dl tejszínt meg a cukrot egy lábasba tesszük, és lassú tűzön, kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, és addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen felolvad. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük a mentalikőrt.

Tovább 

Hozzávalók 1 személyre:


- 1 kávéskanál mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tejszín
- 2 dl kávé
- csokoládéreszelék

A tejszínt folyamatosan keverjük a forró kávéhoz, egy percig állni hagyjuk, majd a krémessé vált italhoz adagoljuk a vanilincukrot. Némi hűlés után a krémszerű felületre kell a csokireszeléket és a mazsolát szórni (ez utóbbival nem szabad túlzásba esni, bár nagyon
mutatós).

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 2 narancs
- 1 dl rum
- 1 vaníliarúd
- gyömbér
- 10-15 szem szegfűszeg
- 1 liter vörösbor
- őrölt bors
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt gyümölcs
- 5 dkg mandula
- 10 dkg kristálycukor
A cukrot egy lábasban felolvasztjuk, enyhén karamellizáljuk, majd felöntjük a narancsok kifacsart levével meg a rummal. Amikor az összes cukor feloldódott, hozzáadjuk a vaníliát, a gyömbért, a szegfűszeget és a narancsok vékonyan lehántott héját,
jól összekeverjük, majd néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 16 dkg tejcsokoládé
- 6 dl tej
- 4 kávéskanál kakaópor
- 8 cl whisky
- 2 dl tejszín
- csokoládéreszelék

A tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a csokoládét, a kakaóport, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Az edényt levesszük a tűzről, majd a csokihoz keverjük a whiskyt, és a tejszín felét.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 10 dkg kakaópor
- 30 dkg kristálycukor
- 3 dl szesz
- 1/2 liter víz
- 4 tubus sűrített tej
- 1/2 dl cukrozott meggy leve

A kakaót, vizet, cukrot lassan, kevergetve összeforraljuk – ez lesz az alap. Lehűtjük, hozzákeverjük a sűrített tejet,
majd hozzáadjuk a szeszt, amelybe előzetesen belekevertük és jól összeráztuk vele a gyümölcslevet
(esetleg helyettesíthetjük egy kis tubus meggyaromával).

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Somlói torta
- 12 tojás
- 12 evőkanál kristálycukor
- 12 evőkanál finom liszt
- 2 teáskanál kakaópor
- 1 evőkanál darált dió
- 1 csomag sütőpor

Krém
- 1/2 vaníliarúd
- 5 evőkanál finom liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 8 dl tej
- 1 evőkanál zselatin

Öntet
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 15 dkg dió
- reszelt citromhéj

Somlói torta
A tésztát 4 részletben készítjük el.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Savanyú-édes máktorta
- 1 citrom héja
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 3 evőkanál tej
- 3 evőkanál margarin
- sárgabaracklekvár

Krém
- 1 citrom héja
- 6 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom leve

Savanyú-édes máktorta
Egyik kedvenc ünnepi tortám nemcsak finom, de szép is! A citrom és a sárgabarack ízével megbolondítva
azoknak is nagy élményt jelenthet, akik esetleg nem rajonganak a mákért.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Tészta
- 1/2 citrom héja
- 1/2 citrom leve
- 8 tojás
- 8 dkg porcukor
- 9 dkg rétesliszt
- 2 teáskanál sütőpor

Krém
- 3 dl tejföl
- 10 narancs
- 20-25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dl tejszín


Tészta
A nyolc tojássárgáját és a porcukrot habosra keverem. Hozzáadom a réteslisztet, a megreszelt citromhéjat és a fél citrom levét, valamint a 2 teáskanál sütőport.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Marcipános fenyőfa
- 10 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
- 6 tojás
- 35 dkg kristálycukor
- 22,5 dkg finom liszt
- 1 csipet

Krém
- narancslekvár
- 2 evőkanál narancslikőr
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
- 25 dkg vaj
- 2,5 dl tejszín
- 30 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg marcipánmassza

Marcipános fenyőfa
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 2 alma
- 1 narancs
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg darált mák
- 5 evőkanál porcukor
- 1+4 dl tej
- 3 csomag vaníliás cukor
- 6 tejes kifli
A szikkadt kifliket 1 centiméter vastag karikákra vágjuk, és üvegtálba rakjuk. 1 dl tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, azután a kiflire öntjük.
A darált mákot a porcukorral és a meghámozott, megreszelt almával együtt a kiflihez keverjük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 3 körszeletes ananász
- 25 db babapiskóta
- 3 cl rum
- 5 dl tejszín
- 1 kivi
- 10 lapzselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6,5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 16 dkg kristálycukor
- 15 dkg fehér szőlő
10 dkg cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizálunk. Felöntjük 1,5 dl vízzel, és sziruppá főzzük. A tojássárgáját összekeverjük 4 evőkanál tejjel.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Piskóta
- reszelt narancshéj
- 1/2 dl narancslé
- 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 6 evőkanál finom liszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 tojás
- 1 csipet
- vaj

Töltelék
- 3 cl rum
- 1 csomag habfixáló
- 2 evőkanál porcukor
- 4 dl tejszín
- 20 dkg mascarpone
- 25 dkg gesztenyemassza

Piskóta
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg egy csipet sóval.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


- 10 dkg kandírozott citromhéj
- 10 dkg aszalt barack
- 10 dkg koktélcseresznye
- 20 dkg vaj
- 10 dkg mogyoró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csipet
- reszelt narancshéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 4 db tojás
- 23 dkg finom liszt
- 8 dkg kókuszreszelék
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1 dl narancslé
- 5 evőkanál narancslikőr
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg kandírozott narancshéj

Előkészítésként a cukrozott citrom- és narancshéjat, az
aszalt barackot, a koktélcseresznyét meg a mogyorót
apróra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:


Karácsonyi csíkos torta
- 6 dkg darált dió
- 6 dkg darált mák
- 8 dkg finom liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 6 dl tejszín
- 2 evőkanál zselatin
- 1 evőkanál baracklekvár

Linzer tészta
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
- 3 dkg porcukor
- 9 dkg finom liszt
- 6 dkg vaj

Krém
- 2 narancs
- 5 dl tej
- 12 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg darált dió

Karácsonyi csíkos torta
A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukor egyharmadával, hozzáadom a lisztet, majd lazán belekeverem a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg őrölt mandula
10 dkg barnacukor
1 teáskanál víz
1 evőkanál kandírozott narancshéj
fél citrom leve
csipet fahéj




Elkészítés:
Őröld porrá a mandulát a barna cukorral aprítóban. Add hozzá a citromlevet, a fahéjat és a narancshéjat, majd egész kevéske vízzel őröld morzsalékosra. Ha kézzel nem lehet masszává gyúrni, adj hozzá még pár csepp vizet. Formázz szaloncukrokat belőle, majd mártsd olvasztott csokoládéba, vagy hempergesd meg kakaóporban, esetleg tejporban.

Tovább 

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
5 dkg vaj
10 dkg nagyon apróra vágott mazsola
20 dkg darált dió
10 dkg darált keksz
1 narancs héja


Elkészítés:
Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, ez körülbelül tíz perc. Időnként megkeverve hagyd kicsit kihűlni, és amikor már jó sűrű, keverd hozzá az apróra tördelt csokoládét és a vajat. Hagyd egy éjszakán át száradni, majd gyúrd össze a dióval, a mazsolával, a keksszel és a narancshéjjal.

Tovább 

Hozzávalók:
50 dkg dióbél
2 citrom reszelt héja
4 evőkanál rum (elhagyható)
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 evőkanál házi savanykás lekvár (cukormentes)
15 dkg 80% kakaótartalmú csokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj


Elkészítés:
A  diót pirítsd meg (gyorsan megég!), majd őröld finomra. Gyúrd össze a hozzávalókat. Formázz kis golyókat, majd nyomd le egy kicsit, hogy ne guruljanak el. Állítsd őket selyempapírral bélelt nagy tepsibe, vagy sűrű rácsra.

Tovább 

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 bio citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz (elhagyható)


Elkészítés:
A mazsolát hagyd állni 5 percig forró vízben, majd szűrd le, és a méz kivételével a többi hozzávalóval aprítóban dolgozd morzsalékos masszává. Gyúrd össze a mézzel vagy egy kevés vízzel, majd készíts kis hurkákat belőle, és hagyd egy pár órát száradni. Mártogathatod olvasztott csokoládéba, de pálmazsírba kevert kakaóporral és mézzel is bevonhatod.

Tovább 

Hozzávalók:
½ kg cukor
1,5 dl víz
½ kg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
½ dl rum


Elkészítés:
A cukrot főzd fel a vízzel, forrald 3 percig, add hozzá a kakaóval elkevert tejport, majd fél perc főzés után vedd le a tűzről. Keverd bele a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, öntsd kivajazott tepsibe, és hagyd dermedni két napig. Vizes késsel vágd formára.

Forralj fel fél kiló cukrot két dl vízzel, és folyamatosan kevergetve addig főzd, míg a massza hólyagos és átlátszó nem lesz. A hideg vízben lehűtött ujjaid közé csippentett masszának 2-3 centit kell nyúlnia, mielőtt elszakad, akkor kész. Ha többféle szaloncukrot szeretnél készíteni, oszd szét a masszát keverőtálakban. A citromoshoz csavard bele egy citrom levét, a felhasznált víz mennyiségét viszont arányosan csökkentsd. A diósba vagy mogyorósba keverj tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót.

Tovább 

Hozzávalók:
5 dkg sütőmargarin, 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tej, 6 dkg méz; a töltelékhez: 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, 15 dkg baracklekvár


Elkészítés:
A tésztához a margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük.

Tovább 


Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 púpos evőkanál liszt, 1 csipet só, késhegynyi sütőpor; a töltelékhez: 4 tojás sárgája, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál vaníliakivonat, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 4 evőkanál kakaópor, 5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj, 5 dkg mazsola rumba áztatva, aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót is, 1-2 evőkanál rum


Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk.

Tovább 

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom leve
1 dl tejföl
15 dkg baracklekvár
15 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:

A sütőporral és a porcukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk a citrom levével és annyi tejföllel, hogy jól nyújtható legyen. Fél centi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik közepére 1 mokkáskanál lekvárt teszünk, összehajtjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

1 kg mazsola
1 kg csoki
10 dkg porcukor
50 dkg kókuszreszelék
3 dl rum
3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk a rumba, lepje el a rum. Én a rumba még teszek egy jamaikai rumaromát, hogy intenzívebb legyen az íze. Minél tovább áll a rumban, annál finomabb, be kell hogy szívja a rumot. Lehet már akár 1-2 hónappal korábban is beáztatni. Karácsony előtt 1 héttel felolvasztjuk az 1 kg csokit gőz fölött, majd hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, a 25 dkg kókuszreszeléket, a 3 csomag vaníliás cukrot és a rumba áztatott mazsolát, rummal együtt.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg bőrös libaháj, víz, só, fokhagyma, tej


Elkészítés:

A gondosan megtisztított hájat felkockázzuk és beletesszük egy magasfalú edénybe, öntünk rá kevés vizet, és lassú tűzön, időnkénti keverés mellett elkezdjük a zsírt kiolvasztani.

Egy idő után a felesleges zsírt lemerjük róla, tovább sütjük, de most már gyakrabban ránézünk és megkavarjuk, nehogy odakapjon. Öntünk rá egy kevés tejet is, és megsózzuk.

Amikor már majdnem aranysárgára barnult, dobunk rá néhány szelet fokhagymát, újabb keverés jön, majd egy szitán átöntjük a megmaradt tepertőt (sajnos nem lesz sok) és a zsírt.

Tovább 

Hozzávalók:

50 dkg gersli (árpagyöngy, hántolt árpa), 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 db zellergumó, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, füstölt libamell, libazsír a sütéshez, só, bors

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára vágjuk. A füstölt libamellet is apróra kockázzuk. A hagymát a füstölt libamellel libazsíron megfuttatjuk, majd a gerslit is hozzáadjuk a zöldségekkel együtt.

Átforgatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.

Tovább 

Hozzávalók:
4 libacomb (darabja kb. 30 dkg), 2 evőkanál ételízesítő, 5 evőkanál csipkebogyólekvár, 2 dl tejföl vagy tejszín


Elkészítés:
A libacombot megmossuk, a látható zsiradékot levágjuk, és a combot bedörzsöljük az ételízesítővel. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Felforrósítunk egy serpenyőt, zsíros felével lefelé beletesszük a combokat, és körös-körül megpirítjuk. A combokat tepsibe fektetjük, aláöntünk 1,5 dl vizet, 3 evőkanál csipkebogyólekvárt, és lefedve kb.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál libazsír, a maceszgombóclevesből maradt libaleves, 2-2 szál levesben főtt sárga- és fehérrépa, a tetejére: 2 nagy fej vöröshagyma, finomliszt, a sütéshez bőven olaj


Elkészítés:
A rizst váltott hideg vízben alaposan megmossuk, és hideg vízben egy éjszakán keresztül állni hagyjuk. Másnap a hagymát apróra vágjuk, a libazsíron aranysárgára pirítjuk, majd a leszűrt rizst beleöntve, néhány percig sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 jonatán alma, 2 evőkanál ribizli dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg.


Elkészítés:

A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
4 tojás, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 citrom reszelt héja; a sütéshez: vaj vagy olaj; a töltelékhez: 10 dkg darált dióbél, 6 dkg porcukor, 20 dkg narancslekvár, 10 dkg étcsokoládé


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a porcukorral.

A tésztához habosra keverjük a tojások sárgáját, a vajat és a maradék cukrot.

Tovább 

Hozzávalók:
kb. 15 palacsintához: 25 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésűt és 15 dkg csírás liszt), 2 egész tojás, 1 csipet só, 1 csapott evőkanál nádcukor, 3 evőkanál olaj, 1 közepes hámozott alma reszelve, kb. 2,5 dl tej, kb. 2,5 dl szénsavas ásványvíz; a töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 15 dkg őrölt mák, ízlés szerint 4-5 evőkanál nádcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, kevés reszelt citromhéj, kevés őrölt fahéj, 2-3 evőkanál sárgabarack lekvár, pici rum; a mázhoz: 3 dkg puha vaj, 3 dkg porcukor, 1 evőkanál víz, 1 púpozott evőkanál holland kakaó


Elkészítés:

A palacsintatésztát kikeverjük, legalább 10 percet pihentetjük, hogy a lisztszemek megdagadjanak.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kisebb cukkini, 1 tojás, só, fehér bors, ételízesítő, liszt, kevés olívaolaj


Elkészítés:

A cukkinit lereszelünk, belekeverünk a tojást, sóval, fehér borssal és ételízesítővel ízesítjük, és annyi lisztet teszünk hozzá (lehet burgonyaliszt is), hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk, majd palacsintasütőben kevés olajjal kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl vastag, mert nem sül át...

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 80 dkg csirkemáj, szív nélkül, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 16 db kész palacsinta; a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj; a mártáshoz: 1/2 alma, 1 szál újhagyma, 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejföl


Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A májat megtisztítjuk az inaktól, megmossuk, és apró kockákra vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, rátesszük a májat (eközben kiengedi magából a levet, de az nem baj), borssal, majoránnával fűszerezzük, és gyakori kevergetés mellett 10 percig pirítjuk, pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1 csipet só, 3/4 dl olaj


Elkészítés:

Az alapanyagokat összekeverjük, és máris süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség, maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!

Hozzávalók:
a tésztához: 1 kg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 2 dl tej, 2 dkg szalalkáli, tört fahéj és szegfűszeg; a mázhoz: 20 dkg cukor, 4 tojás fehérje


Elkészítés:
A cukrot megpörköljük, 1 dl vízzel felengedjük és félretesszük, hogy feloldódjon (kb. 2-3 óra), ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 3 mm vékonyra kinyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott sütőlemezen sütjük.

Ezalatt elkészítjük a mázt: 4 tojás fehérjéből 20 dkg cukorral vízgőz felett nagyon kemény habot verünk.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg töltött mézeskalácsszív, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 50 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék vagy 3-4 db szegfűszeg őrölve), 1 üveg (kb. 355 gramm) almaszósz, 20 dkg sárgabaracklekvár, 15 dkg étcsokoládé


Elkészítés:

A tésztához valókat összekeverjük: először kicsit megolvasztjuk a vajat, beleütjük a 4 tojást, beletesszük a vaníliás cukrot, a cukrot, és ezt simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (liszt, szódabikarbóna, fűszerek, almaszósz) is kézi robotgéppel egynemű tésztává keverjük, majd beletesszük a darabokra vágott mézeskalácsszíveket.

Tovább 

Hozzávalók:
4 tojás, 2 dl méz, 30 dkg kristálycukor, 30+70 dkg liszt, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 25 dkg, dió, + 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

A tojásokat, a mézzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szódabikarbónával és a 30 dkg liszttel kikeverjük, majd reggelig állni hagyjuk a hűtőben.

A margarint elmorzsoljuk a maradék 70 dkg liszttel, majd hozzákeverjük a hűtőben pihentetett tésztát.

Tovább 

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 dl tej vagy tejszín, 8 dkg vaj, 6 alma, 1 csomag vaníliás cukor, édesítőpor, 2 db tojás, 5 dkg méz, 10 dkg mandula vagy dió, 1 mokkáskanál fahéj


Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a vajjal és a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, a tejjel és az édesítőporral. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.

A meghámozott almákat félbevágjuk, a magházat kivesszük, késsel az alma domború felületét egymással párhuzamosan kissé bevagdossuk, aljával lefelé a masszára rakjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
(úgy 100 darabhoz), 30 dkg langyos méz, 1 kg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 25 dkg cukor, 25 dkg lágy, 2 evőkanál rum, 2 db tojás, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kevés kardamon, kevés cukrozatlan kakaópor; a cukormázhoz: 15 dkg porcukor, 2 db tojásfehérje, kevés citromlé


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, a fűszerekkel, a kakaóval. A mézet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk a cukrot és a margarint.

Tovább 


Hozzávalók:
5 dl tej, 1 rúd vanília, 5 tojássárgája, 12 dkg cukor, 7 dkg finomliszt, csipet só

Elkészítés:
A tejet a cukorral, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk és néhány kanálnyit kimerünk belőle. Amikor már langyos, hozzáadjuk az öt tojássárgáját és a lisztet, majd alaposan elkavarjuk.

Ha felforr a tűzön maradt cukros, vaníliás tej, akkor a bekevert, lisztes részt hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tovább 

Hozzávalók:
1/2 bögre rizs, 2 bögre tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, cukor, 2 tojás sárgája, csipet só

Elkészítése:
A rizst feltesszük főni, és amikor már alkotóelemeire esett, felöntjük egy kis tejjel (jó leves tejberizst kell főzni, mert inkább a leve a lényeg, mint maga a rizs). Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és annyi sima cukrot vagy mézet, ami az ízlésünknek megfelel.

Hagyjuk egy picit hűlni, elkeverjük benne a tojások sárgáját és a kanálnyi lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:
20 dkg cukor, 8 dkg sötét melaszos cukor, darabka vanília, 5 dl házi tej (3,8%), 3 tojás, 2 tojássárgája


Elkészítése:

Tegyük a pici szuflétálakat egy nagy tepsibe. A sütőt 160 fokra állítjuk és a tálkákat tepsistől a sütőbe tesszük. Egy edényben főzzük fel a cukrot kevés (5 cl), vízzel. Amikor barnulni kezd, óvatos és igen gyors mozdulatokkal kikapjuk a sütőből a tepsit (óvatosan, mert meleg), és öntsük a szuflétálakba a karamellt.

Tovább 

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os), 6 dl 30%-os habtejszín, 4 lapnyi zselatin, 10 dkg finomított fehér kristálycukor, 1 rúd bourbon vanília


Elkészítése:
A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntjük. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetsszük, majd a benne rejtező magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe. Magát a rudat is beletesszük, és közepes lángon főzni kezdjük.

Hagyjuk, hogy felforrjon, majd levesszük a tűzről, betesszük a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel lehűtjük a sodót.

Tovább 

Hozzávalók:


1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 12 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3/4 l húsleves, 2,5 dl tejszín, só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 evőkanál citromlé


Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut).

Tovább 

Hozzávalók:
1-1,50 kg darált hús, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, bazsalikom, paradicsomszósz (kb. 1,5 liter), kb. 1/2 liter tej, 3-4 evőkanál liszt, kb. 8 dkg vaj, só, olaj, 1 csomag (50 dkg) lasagne tészta


Elkészítés:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, majd rátesszük a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután pici vizet teszünk alá, és fedő alatt megpároljuk.

Tovább 


Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg olvasztott, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2,5 dl tej, késéhegynyi só, a töltéshez: 5 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 5 dkg cukor, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj; a vaníliasodóhoz: 1 liter tej, 1 csomag vaníliás puding, cukor


Elkészítés:

1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt.

Tovább 

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 25 dkg, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 10 + 10 dkg sajt, teáskanálnyi só


Elkészítés:
A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, 10 dkg reszelt sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megszórjuk a maradék 10 dkg sajttal, és kb. 15-25 percig sütjük. (Villanysütőben hamarabb sül!)

A tetejére a reszelt sajt helyett köménymagot is tehetünk, ez esetben kenjük meg tojássárgájával.

Tovább 

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz, 3 evőkanál kakaó, 25 dkg vaj (olvasztva), 2 dl langyos tej, 25 dkg cukor, rumaroma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg étcsokoládé (pl. Katica)


Elkészítés:

A kekszet a kakaóval összekeverjük, beleöntjük a vajat, majd a langyos tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítjük egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodjuk, hogy sima legyen a teteje.

Forralt vízen felolvasztjuk az étcsokit az olajjal, amit az előzőleg elkészített masszára öntünk és elsimítunk.

Tovább 

Tokajibor-krémleves

4 személyre Hozzávalók: 8 dl Tokaji szamorodni (édes) bor, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só.

Előkészítés: a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, ezután apránként 1 dl bort keverek bele.

Elkészítés: a megmaradt bort felforralom a fűszerekkel, majd a tűzről lehúzom, és néhány percnyi várakozás után belekeverem a boros-cukros tojássárgáját.

Tovább 

Közeleg a karácsony, így itt az ideje elkészíteni a fenyőfára a karácsonyi habkarikát! Hozzávalók: 3 tojásfehérje,1 teáskanál citromlé,150 g cukor,barna cukormorzsa,ízlés szerint színezett porcukor, süteménydíszek vagy szivárványcukor.

 

Három tojásfehérjét keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
150 g cukrot apráként belekeverünk és addig verjük, amíg a késvágás látható marad benne.

Tovább 

Hozzávalók: 35 dkg ponty, 35 dkg harcsa és 30 dkg kecsege színhús, 30 dkg süllő, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó, 2 dkg pirospaprika, só.

Jobb, ha a halászlét egészen friss halakból készítjük, de nem feltétlenül szükséges. Lényeges viszont, hogy többféle halból főzzük, mert a különböző halak íze adja meg a halászlé igazi zamatát. A halakat megtisztítjuk, 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk.

Tovább 

2 evőkanál olajon kissé megpirítjuk a nagydarabokra vágott combot és hátat, majd kevés vörös bort vagy vizet öntve alá. egy kis fej vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával,

csipet kakukkfűvel, bazsalikommal, sóval, kevés Piros Arany krémmel, egy babérlevéllel, 4 szem borókabogyóval fűszerezzük. Jó puhára poroljuk. elfőtt levét vörös borral vagy vízzel pótoljuk. Egy evőkanál olajban megpirítunk egy evőkanál cukrot, meghintjük egy csapott evőkanál liszttel, és egy pohár vörös borral felengedve addig forraljuk, míg a karamell fel nem oldódott.

Tovább 

Elkészítése: Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majorannát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos), önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig.

Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb.

Tovább 

Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj; a töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé.

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük.

Tovább 

Hozzávalók : 60dk halfilé,só, 1dl olaj,2 fej vöröshagyma,2db kaliforniai paprika,1 fej fokhagyma, 1 vörösbab konzerv,1 kukorica konzerv,3db paradicsom, 1 citrom,1 db csípős paprika.
Leírás : A halfilét sózzuk,apróra vágott hagymákat, paprikát, olajon összepirítjuk, a bab, és kukorica konzervet hozzáadjuk, majd a cikkekre vágott paradicsommal együtt az egészet felforraljuk.

A halfiléket a ragu tetejére tesszük, és lassú tűzön egybepároljuk.

Tovább 

Hozzávalók: 80 dkg lazac, 20 dkg shitake gomba, 5 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, kapor. A megtisztított gombát kevés margarinban pirosra sütjük, sózzuk,

hozzáadjuk a kaprot, megszórjuk liszttel, tejfölt keverünk hozzá, és vízzel felöntjük. Jól elkeverjük és felforraljuk. Az így készített mártást citromlé hozzáadásával pikánsabbá, tejszínA pikánsabb változat a párolt, a lágyabb, tejszínes pedig a sült halakhoz illik inkább. Az előkészített lazacból kb.2 cm-es "patkót" vágunk, melyet sózunk és kevés, forró olajban megsütünk.

Tovább 

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz) 15 dkg hámozott mandula 12 dkg porcukor 1 tojásfehérje a tetejére: tojásfehérje 10 dkg fenyőmaga hintéshez: porcukor.

A mandulát nagyon finomra daráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztából rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket.

A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk.

Tovább 

Vannak fűszerek, melyek a karácsony hangulatát idézik. Az ánizs, a csillagánizs, az édes kömény, a fahéj, a gyömbér, a kardamom, a szegfűszeg, a szerecsendió vagy a vanília a mézeskalács és a forralt bor elengedhetetlen összetevői. Ám ezek a növények nemcsak az ételek illat, illetve íz harmóniájának megteremtéséül szolgálnak, egészségvédő hatásuk is nélkülözhetetlen. Íme néhány jellegzetes ünnepi ízesítő rövid leírása és gyógyhatásai.

Tovább 

 

Hozzávalók:Nagyobb család esetén: 1 db bébipulyka, 1000 g nyers gesztenye, 500 g sovány darált sertéshús, 100 g vaj, 100 g füstölt szalonna, 2 db zsemle, 1 l tej, 1 dl tejszín, 3 db tojás, 100 g zsír, só, majoránna, őrölt bors, szerecsendió.

Kevesebb személynek: 600 g pulykamell, 150 g nyers gesztenye, 100 g sovány darált sertéshús, 30 g vaj, 50 g füstölt szalonna, 1 db zsemle, 2 dl tej, 0,5 dl tejszín, 1 db tojás, 40 g zsír, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése: Az egészben vett bébipulykát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, kívül-belül megsózzuk, a hasüreget bedörzsöljük majoránnával.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 3 db csirkemellfilé (de combfilé is lehet)
  • 20-30 dkg mogyoró
  • 1 kínaikel
  • bébikukorica
  • karfiol
  • minigomba
  • 1 pritamin
  • 1 csomag szójacsíra
  • néhány marék rák
  • 3 db hagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • chili
  • 1 doboz konzerv ananász
  • üvegtészta
  • A páchoz:
  • szójaszósz
  • 1 evőkanál erőspaprikakrém
  • méz
Elkészítés:

A felkockázott csirkemellet 1 napra bepácolom a szójaszósz, erőspaprikakrém és a méz keverékébe. A pácolt csirkemellet a mosott mogyoróval olajban megsütöm, félreteszem.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg csirkemell
  • 20 dkg gomba
  • 5 dl kókusztej
  • 1 szál citrom
  • kis darab galanga (vagy gyömbér)
  • 2 lime levél
  • chili
  • 1 kis csokor friss korianderlevél
  • kevés citrom
Elkészítés:

Kókusztejet felforraljuk, és beledobjuk a csíkokra vágott citromfüvet, galangát (esetleg gyömbért), lime leveleket és ízlés szerint a chilit. (A citromfüvet később majd ki kell venni, ezért érdemes nagyobb darabokban beletenni, de úgy, hogy az íze jól bele tudjon főni.)

Felkockázzuk a csirkét és a gombát.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg bébikukorica
  • 25 dkg cukorborsó
  • 1 db nagy, húsos paradicsom
  • 25 dkg főtt rizs
  • 1 kis konzerv ananász (karika)
  • 1 csokor újhagyma
  • jó sok fokhagyma (minimum 5 gerezd, akár 1 fej is)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:

Először is mindent feldarabolok nagyjából egyforma darabokra; a bébikukoricát, az újhagymát (zöldjével együtt), a cukorborsót a felhevitett wokban elkezdem pirítani az olivaolajon. Közben a fokhagymát apróra vágom és besózom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg tarkabab
  • 1 szál vastagabb kolbász
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • pirospaprika (lehet csípős is, aki úgy szereti)
  • liszt
  • zsír
  • keményre főtt tojás (személyenként 1-1 darab)
  • A vörösboros mártáshoz:
  • 1 leveskocka (lehetőleg füstölt)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • paradicsompüré
  • őrölt bors
  • cukor
  • 1 citrom héja reszelve
  • zsír
  • liszt
  • 1-2 dl vörösbor
Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg nyers füstölt csülök
  • 30 dkg nagy szemű tarkabab
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor tárkony vagy 1 evőkanál szárított (esetleg sóban eltett) tárkonylevél
  • 2-2 evőkanál olaj és liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:

az előző nap külön-külön beáztatott bab és csülök levét leszűröm. Mindkettőt annyi tiszta vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzöm. Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítom, apróra vágom.

Tovább 

Hozzávalók: Elkészítés:

A babot megfőzzük, a levét leszűrjük. A hagymát felaprítjuk, megpirítjuk. Amikor szép barna, beletesszük a babot, felöntjük a paradicsomlével, megfűszerezzük, és egyet forralunk rajta, majd fogyasztható.

Hozzávalók:

  • 5 dl liter 96%-os alkohol
  • 6-7 vastag héjú narancs héja
  • 5 dl víz
  • 50 dkg kristálycukor
Elkészítés:

Egy üvegbe beleöntöm az alkoholt. Amikor narancsot eszünk, krumplihámozóval belehámozom nagyon vékonyan a narancs héját, ha már mind a 6-7 narancs héja benne van, még hagyom állni kb. 1 hétig. Meg kell nézni, elszíneződött-e már az alkohol. Ekkor leszűröm, a vízből és a cukorból szirupot főzök, hagyom kihűlni, majd elegyítem a narancsos alkohollal.

Tovább 

Hozzávalók:

  • kb. 2 l-hez:
  • 6 evőkanál azonnal oldódó (instant) kávé
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília
  • Fél liter 96 fokos alkohol
Elkészítés:

A kávét 1 l vízzel leforrázzuk, hozzáadunk 1 kg cukrot, a vaníliarudat, és szirupot főzünk belőle, majd lehűtjük. Amikor a szirup kihűlt, hozzáöntjük az alkoholt és jól összekeverjük. Ezután szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Egy hónapig érleljük, közben többször felrázzuk, és csak ezután fogyasztjuk

Tovább 

Hozzávalók:
  • 30 dkg akácméz
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1/4 liter alkohol (90 fokos)
  • 1/2 vaníliarúd
Elkészítés:

A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu