ételrecept Blog: 2013. március

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2013. március

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb kockára vágva
  • 70 dkg édes (fehér) káposzta csíkokra vágva
  • 2 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 1 paprika apróra vágva
  • 1 paradicsom felkockázva
  • pirospaprika
  • bors
  • fűszersó
  • 1 csomag gyorsrizs
Elkészítés:

A hagymát, paprikát, paradicsomot olajon megpirítom, aztán mehet hozzá a hús. Addig pirítom, míg kifehéredik. Ezután hozzáadom a fűszereket, kicsit így is pirítom, majd felöntöm BŐ vízzel. Fontos, hogy BŐ vízzel, mert miután félig megpuhult a hús, utána adom hozzá a káposztát, puhára főzöm együtt.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb
  • 30 dkg rizs
  • 0 dkg gomba
  • 2 paprika és 1 nagyobb paradicsom /vagy 8 dkg lecsó/
  • 5 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj, vagy Rama
  • 1 tojássárgája
  • pirosparika
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

A felhevített olajon világossárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, és gyorsan elkeverjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Folytonos keverés közben lepörköljük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot, és kevés vizet aláöntve fedő alatt félpuhára pároljuk.

Tovább 

 

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg sovány sertéslapocka - kockákra aprítva (lehet baromfihús is)
  • 2 közepes fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 20 dkg sárgarépa - kis kockákra aprítva
  • 15 dkg fehérrépa - kis kockákra aprítva
  • 20 dkg üveges konzerv gomba - vagy friss gomba
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott volt)
  • 1 zöld paprika - aprítva (részben csípős is lehet, ízlés szerint)
  • kb. 4 evőkanál olaj
  • kedvenc ételízesítőnk - ízlés szerint
  • 1 nagy csokor petrezselyem - felaprítva
  • bővebben őrölt feketebors
  • 25 dkg jázmin rizs (2x12,5 dkg zacskósat használtam)
Elkészítés:

A zsiradékot felhevítem, a vöröshagymát addig pirítom, amíg enyhe barna színt kap.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg sütőmargarin
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • pici sütőpor
  • a tetejére sajt
Elkészítés:

A sajt kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd bőven meghintjük reszelt sajttal. Derelyemetszővel 5 cm-es stanglikat vágunk belőle, és 200 fokon megsütjük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőmargarin
  • 80 dkg liszt
  • 4 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg mák /egész/
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál só
  • A tetejére:
  • tojásfehérje
  • szezámmag
Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük a tetejét, majd szezámmaggal megszórjuk, és csíkokra vágjuk. Előmelegített sütőben 5 percig magas lángon, majd mérsékeltebb hőfokon 15-20 percig sütjük (villanytűzhelyben 175 fokon legjobb sütni).

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 22 dkg sütőmargarin
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1/2 dkg cukor
  • kevés tej
  • egész köménymag
Elkészítés:

Az élesztőt 1/2 dl langyos tejben 1/2 dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgát, sót (ne sajnáljuk belőle), és kevés tejjel összegyúrjuk. (Én robotgéppel összekeverem).

Ceruza vastagságúra kinyújtjuk, és 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük, és sóval (ne sajnáljuk) és egész köménymaggal megszórjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dkg cukor
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 főre:
  • A gombóchoz:
  • 10 dkg krumpli
  • 1 teáskanál vaj, vagy Rama
  • 0,5 dl tejszín
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 levél medvehagyma
  • A raguhoz:
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • fél fej hagyma
  • 5 dkg paprikás kolbász
  • 15 dkg sertéshús (lapocka)
  • 45 dkg (1 nagy pohár) tejföl
  • 5 dkg zöldbab
  • 5 dkg ecetes uborka
  • 10 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 teáskanál mustár
Elkészítés:

A szalonnát és a sertéshúst felcsíkozzuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a kolbászt is félkarikákra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 db zöldségleveskocka
  • csipetnyi szerecsendió
  • őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • A gombócokhoz:
  • 2 szem burgonya
  • 1 tojás sárgája
  • 20 dkg rétesliszt
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük bele a finomra összevágott fokhagymát. Dinszteljük pár percig, majd tegyük hozzá a vékony metéltre felvágott medvehagyma háromnegyed részét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A mártáshoz:
  • 50 dkg friss sóska
  • 1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 1/2 dl olaj
  • kb. 4 evőkanál liszt /teljes kiőrlésűt használtam/
  • cukor vagy édesítő - ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • A pirított burgonyához:
  • 80 dkg apró szemű parázsburgonya
  • 5 dkg vaj
  • kevés őrölt fehérbors
  • A buggyantott tojáshoz:
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál 10%-os ecet
  • 4 tojás
Elkészítés:

A sóskát szárától megtisztítom, váltott vízben megmosom, lecsepegetem, marokra fogva vágódeszkán durvára aprítom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1/2 dl olaj
  • 2+2 evőkanál liszt
  • 30-50 dkg friss sóska
  • 5 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál szárított zöldségkeverék
  • kb. 15 dkg cukor
Elkészítés:

A sóskát váltott vízben alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.

Az olajon 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, amit a tejjel felöntünk, és elkezdjük kiforralni. Ekkor beletesszük a megmosott sóskaleveleket, ha szükséges, még folyadékkal hígítjuk. Mikor a sóskalevelek összeestek, forralunk egyet rajta, majd merülőmixerrel leturmixoljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
  • friss, zsenge sóskalevél
  • édes narancs
  • Az öntethez:
  • joghurt
  • méz
  • + sajt, mazsola, alma, sárgarépa reszelve stb.
Elkészítés:

A hozzávalókat szükség szerint megtiszítjuk, felaprítjuk, salátástálba tesszük, tálalás előtt leöntjük a mézes joghurttal.

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (kb 1,5 kg)
  • 5 db keményre főtt tojás
  • 30 dkg csirkemáj
  • 3 db szikkadt zsemle
  • 20 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó
  • 3 db egész tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld (finomra vágott)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröhagyma
  • 4 dl tej
  • őrölt feketebors
  • majoránna
  • margarin
  • 10 dkg gomba
  • olaj
  • reszelt sajt maradék töltelék sütéséhez
Elkészítés:

Kezdésnek a zsemléket beáztatjuk a tejbe, az 5 db tojást feltesszük főni. A vöröshagymát finomra vágjuk, margarinon megpároljuk.

Tovább 

Hozzávalók: Elkészítés:

A burgonyát és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát cikkekre, a májat két részre vágjuk. Az egészet egy tepsibe helyezzük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, meglocsoljuk olajjal. Összekeverjük, és sütőben megsütjük.

Hozzávalók:

  • (4 személyre):
  • 50 dkg csirkemáj
  • 50 dkg csirkemell
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 kávéskanál pástétomfűszer
Elkészítés:


A hártyájától, ereitől megtisztított csirkemájat néhányszor átdaráljuk, szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Hozzáadjuk a két nyers tojást, a sót, a borsot, majoránnát, a pástétomfűszert, és az egészet jól összedolgozzuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg csontozott báránycomb (vagy -lapocka)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 erős zöldpaprika (ki is hagyható)
  • 15 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vágott petrezselyem
  • A mandulás rizshez:
  • 20 dkg (gyors)rizs
  • 5 dkg mandulaforgács
  • 2 dkg vaj
Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • fél bárány (kb. 6 kg-os az ideális)
  • belsőségek (máj, tüdő, vese, szív)
  • 6 tojás
  • 1 csokor zöldpetrezselyem
  • 1 nagy hagyma
  • 2 db zsemle
  • 5 dkg füstölt sajt
  • bors
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 kiskanál csombor
  • 25 dkg vaj
  • 1 fej fokhagyma
  • bacon vagy házi húsos szalonna
  • 1 pohár száraz fehérbor
Elkészítés:

A fél báránynak a felső részén - ahol az oldalbordák vannak - a bőrt szép óvatosan a kezünkkel fellazítjuk, üreget készítünk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg báránycomb
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dkg tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg főtt sonka
  • 2 zsemle
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:

A húsról a zsiradékot levágjuk, megveregetjük, úgy, hogy lehetőleg négyzet alakú legyen. Elkészítjük a tölteléket. A sonkát, a tejben megáztatott és kinyomkodott zsemléket a vajban megdaráljuk, hozzáadjuk az evőkanálnyi vajban megfonnyasztott finomra vágott hagymát, a tojást, a finomra vágott petrezselymet, jól összekeverjük, s a deszkára fektetett húsra kenjük, azt összetekerjük, hústűvel megtűzzük, vagy az előzetesen forró vízbe mártott cérnával összekötjük, serpenyőbe téve vajban minden oldalról megpirítjuk, azután közepesen meleg sütőben egy-egy kanál tejföllel meglocsolva kb.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt, füstölt sonka
  • 2 tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 30 dkg friss parajlevél
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál reszelt sajt
  • vaj
  • reszelt szerecsendió
Elkészítés:

Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát és megpirítjuk. A megtisztított parajt megmossuk, nagyobb darabokra tépdessük és a sonkához adjuk. Lefedve megpároljuk. A keletkezett nedvességet elpárologtatjuk, majd a sonkás spenótot leöntjük a tejjel elkevert tojással.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg (igazi!) füstölt sonka
  • 2-3 dl tokaji száraz szamorodni
  • 40-50 dkg vegyes gomba (fehér csiperke, barna csiperke, laska, sii-take)
  • 2 dl tejszín
  • 50 dkg fordros nagykocka tészta
  • kb. 20 dkg vegyes sajt (emmentáli, edami, trappista... aromás sajt, mint az emmentáli, mindenképpen legyen benne)
  • 5 dkg vaj, vagy Rama, esetleg olívaolaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • bors
  • vaj, morzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:

Előző nap a sonkát a tokaji borban (minél kevesebb víz hozzáadásával) puhára főzzük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg sonka
  • 2 tojás
  • 1 citrom
  • 1 dl rizs
  • 1 dl tejföl
  • petrezselyemzöld
Elkészítés:

A megfőzött és leszűrt sonka levét felforralom. 1 marék rizst puhára /de nem túl puhára/ benne megfőzök.

2 tojássárgáját elkeverek 1 citrom leszűrt levével és 2 evőkanál tejföllel, majd - állandó keverés mellett - felengedem a forrásban lévő levessel.

Beleteszem a kis kockára vágott sonkát.
Tálaláskor megszórom frissen vágott petrezselyemzölddel

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 16 db kimagozott, töltött olajbogyó
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 dkg margarin
  • 1 teáskanál reszelt vöröshagyma
  • 1 púpozott teáskanál majonéz
  • bors
  • néhány salátalevél
Elkészítés:

A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük, meghámozzuk és hosszában félbevágjuk.

A sárgákat kiemeljük, összekeverjük a reszelt hagymával, a margarinnal, a majonézzel, a tejföllel, sóval, borssal és az apróra vágott olajbogyó felével.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg máj (kacsamáj, csirkemáj)
  • 4 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • paprika
  • bors
  • kb. 2 evőkanál mustár
Elkészítés:

Az olajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, pár másodpercig pirítjuk. Utána rádobjuk a csíkokra vágott májat és pár perc alatt készre sütjük. Félretesszük hűlni. A 4 tojást keményre főzzük.

Apróra vágjuk a főtt tojást, és hozzákeverjük a kihűlt hagymás májat.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 8-10 tojás
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 tojásból majonéz
  • bors
Elkészítés:

Keményre főzzük a tojásokat, majd hámozás után durvára reszeljük (vagy apróra vágjuk), alaposan összekeverjük a majonézzel, az összevágott hagymával és medvehagymával, sózzuk, borsozzuk.

Pirítóssal, friss kenyérrel mennyei reggeli, finom vacsora, uzsonna.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 3 evőkanál finomított kristálycukor
  • 2 evőkanál vanília ízesítésű kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojássárga
  • 1 tojássárga pici tejjel kikeverve a tetejére
  • 1 mokkáskanál só
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő kevés cukros tejben felfuttatva
  • 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:

Összedolgozzuk az anyagokat, majd a legvégén
beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Ízlés szerint mazsolával is
gazdagíthajuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 db L-es tojás + 2 evőkanál tej villával felverve
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg lágy vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 5 dkg mazsola
  • Valamint:
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál víz
Elkészítés:

Keverőtálba szitáltam a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bő 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztottam robotgéppel.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 30 dkg filézett pulyka felsőcomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg sajt
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágva kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykát. Kicsit átforgatjuk az olajos hagymával, kevés vízzel felengedjük, hozzáadjuk a
zöldborsót, a gombát és a kockára vágott sárgarépát.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:


1.) A húsokat az előzőekben leírtak szerint megmossuk, feltesszük főni, és ha felforrt a víz, leöntjük róla a habos vizet, kiöblítjük a fazekat.
2.) A pulyka felsőcombot fazékba tesszük, felöntjük legalább 4-4,5 liter vízzel, és hozzáadjuk az erőleveskockákat.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell
  • 1 csomag bacon
  • 30 dkg trappista sajt
  • tej
  • fokhagyma
  • kevés liszt
Elkészítés:

A pulykamellet vékonyan felszeletelem, és sós-fokhagymás tejbe áztatom legalább fél órán át. A sajtot lereszelem, és kevés liszttel összekeverem, hogy ne tapadjon össze. Egy edényt kibélelek szalonnaszeletekkel, az alját és oldalát is. A húsról leöntöm a tejet, a reszelt sajtba forgatom, majd lerakom az edénybe. A tetejét is betakarom szalonnával.

Tovább 

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 20 dkg szőlő
  • 20 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 8 dkg darált dió vagy mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg kalács
  • 1 tojássárgája
  • 1-1,5 dl langyos tej
  • 4 dkg vaj, vagy Rama, vagy Rama + a tálhoz
Elkészítés:

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, majd vékonyra felszeleteljük.

A szeletelt almát lábasba tesszük, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, és kíméletesen megpároljuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db csirkemell
  • 1 fej lilahagyma
  • 1/2 kg szőlő /leszemezve/
  • 1-1,5 dl bor
  • bors
  • vaj
Elkészítés:

A vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, megforgatjuk benne a kockára vagy csíkokra vágott csirkemellet, és megsózzuk. Beleöntjük a /lehetőleg kimagozott/ szőlőt, majd fakanállal összenyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön. A bort ráöntjük, alacsony fokon puhára pároljuk. Mielőtt kész, a maradék szőlőt is mellétesszük, egy rottyanás, és kész!

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg borjúhús
  • 4 szál kakukkfű
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg sárgarépa
  • 15 dkg szőlő
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • 1 citrom leve
  • A levesbetéthez:
  • 1 tojás
  • 6 dkg liszt
Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, és kis kockákra vágjuk. A kakukkfüvet leöblítjük, felaprítjuk.

Az olajat felforrósítjuk, és a húst fehéredésig pirítjuk benne. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfüvet, kevés víz hozzáadásával pároljuk.

Tovább 

  • A töltelékhez:
  • baracklekvár
  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 15 mazsola
  • 1 dl rum
  • Az öntethez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
Elkészítés:

A 10 tojást kettéválasztjuk: 5 fehérje egy tálba, 5 fehérje egy másik tálba, és 10 sárgája a harmadik tálba. A vajat összekeverjük a tojássárgákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, majd beleforgatjuk a lisztet, a tejszínt, és végül 5 tojás keményre vert habját. (A másik 5 tojás habját félretesszük díszítésnek.)

Vajjal kikent palacsintasütőben sütni kezdjük a palacsintákat - csak az egyik oldalukat sütjük meg, és egy sütőtálra csúsztatjuk a kész palacsintákat úgy, hogy a nyers felük legyen felfelé.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10-12 db palacsinta
  • 50 dkg tehéntúró (legjobb a jó zsíros házi túró)
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor
  • 50 dkg tejföl
Elkészítés:

A túrót összekeverem a hozzávalókkal. Egy palacsinta méretű kapcsos tortaformát vastagon kikenek tejföllel. Belefektetek 1 palacsintát, amit megkenek túróval, megint jön a palacsinta - ezt csak tejföllel kenem meg... Addig folytatjuk, míg van hozzávaló!

Tovább 

Hozzávalók:

  • 10-15 palacsinta
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg áttört tehéntúró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • kevés reszelt citromhéj
  • 5 dkg mazsola
  • Az öntethez:
  • 1/2 l tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés tej
  • baracklekvár
  • darált dió
Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, az öntet hozzávalóiból tejfölsűrűségű masszát készítünk. A palacsintákat megtöltjük a túróval, feltekerjük. Egy tűzállótálba fektetünk egy sor palacsintát, baracklekvárt kanalazunk rá, megszórjuk dióval, és meglocsoljuk az öntettel.

Tovább 

Hozzávalók:

  • egy 22 cm-es formához:
  • 33 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj, vagy Rama
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • pici só
  • A töltelékhez:
  • 1 db alma
  • 2-3 db barack
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 4-5 db zöld kardamom belső magjai
  • fél mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 lapos evőkanál cukor
Elkészítés:

A puha vajat a liszttel elmorzsolom, majd hozzáadom a felvert tojást, a tejet, a sót meg a vaníliás cukor felét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 evőkanál kömény
  • 8 dkg vaj, vagy Rama
  • 20 dkg liszt
  • 6 evőkanál kefir
  • 10 dkg sajt
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • kakukkfű
Elkészítés:

Kedvenc fazekunkba héjastól beletesszük a krumplit, annyi vízzel felöntjük, amennyi bőven ellepi, beleszórjuk a köménymagot, lefedjük, és közepes lángon megfőzzük. Megtisztítjuk, még melegen burgonyanyomón áttörjük, és összegyúrjuk a vajjal, a liszttel, és a kefirrel. Sózzuk, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott sajtot, még egyszer összegyúrjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg bárány- vagy birkagerinc
  • 2 nagy fej hagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 40 dkg burgonya
  • bors
  • csipetnyi petrezselyem
Elkészítés:

A gerincből csonttal együtt kotletteket vágunk, azokat másfél literes tűzálló edénybe tesszük, rétegekben ráhelyezzük a megtisztított, felszeletelt hagymát, és sárgarépát, a meghámozott, ugyancsak felszeletelt burgonyát, minden réteget megsózunk-borsozunk. Az edényt félig megtöltjük vízzel, s a sütőben lefödve addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj, vagy Rama
  • 1 teáskanál vaj, vagy Rama, vagy Rama a formához
  • 50 dkg gríz
  • 5 bio citrom
  • 50 dkg 3,5 %-os joghurt
  • 4 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3-4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:

Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 cm-es kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.

A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 25 dkg szélesmetélt
  • 1 pohár gríz (búzadara)
  • 3/4 pohár víz
  • 1 kanál zsír
Elkészítés:

A tésztát megfőzöm, leszűröm. Egy másik fazékban a zsíron aranybarnára pirítom a grízt, majd ráöntöm a vizet. Addig pirítom, amíg a vizet teljesen felszívja a gríz, és újra morzsás állagú lesz. Ezután belekavarom a tésztát, és lefedve pihentetem egy picit. Porcukorral és lekvárral tálalom.

Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, karalábé)
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet őrölt fehérbors
  • ételízesítő
  • vágott petrezselyemzöld
  • 1 db tojás
  • gríz
Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket felkockázom, és az olajon megforgatva, ételízesítővel megszórva lefedem, és hagyom párolódni.
Amikor már majdnem megpuhultak, megszórom a őrölt fehérborssal, majd felengedem annyi vízzel, hogy leves legyen belőle.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu