ételrecept Blog: 2012. április

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2012. április

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 17 dkg Rama margarin
  • 15 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg brindza
  • 25 dkg túró
  • 1 csomag pudingpor (vaníliás)
  • kapor
Elkészítés:

A tejet a margarinnal felforraljuk, majd beleturmixoljuk a túrót, a brindzát, a pudingport, a kaprot, a sót és 5 tojást.

A lisztből és 1 tojásból a sütőporral tésztát gyúrunk, és vékonyra nyújtjuk, akkorára, hogy a sütőforma alját és oldalát is befedje. A sütőformát kivajazzuk, kibéleljük a tésztával, majd beleöntjük a tölteléket.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 7 dkg Rama margarin
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 egész tojás
  • 10-15 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
Elkészítés:

A tészta alapanyagait összegyúrom, és kivajazott, 26 cm-es tortaformába simítom úgy, hogy a tésztának legyen kb. 1 cm-es pereme. A túrós massza összetevőit tetszés szerinti sorrendben keverőtálba teszem, majd simára keverem (de nem habosítom).

Tovább 

 

Hozzávalók:

  • Az alaphoz:
  • 12,5 dkg ropogós keksz (pl. teljes kiőrlésű vajas keksz)
  • 2 evőkanál Rama margarin
  • fél csomag vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg krémtúró
  • 18 dkg cukor
  • 5 dkg finomliszt
  • 4 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 2 citrom
  • fél narancs
  • 1 dl tejszín
  • A tetejére:
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor
Elkészítés:

A széttördelt kekszet a megolvasztott vajjal és a vaníliás cukorral összekeverjük, és 24 cm átmérőjű kikent formába tesszük.

Tovább 

Hozzávalók : Hozzávalók: 1,5 dl tej, 2 dl tejszín, 10-12 dkg porcukor, 30 dkg friss (vagy mélyhűtött) eper, 1 evőkanál citromlé csipetnyi só.
Leírás : Az epret folyó vízben megmossuk, lecsurgatjuk, majd a csumáját eltávolítjuk. Ezután ismét megmossuk és lecsurgatjuk. Apróra összevágjuk és betesszük a turmixgépbe. Rászórjuk a cukrot, a sót, és ráöntjük a citromlevet. Pépesre zúzzuk, majd a tejjel meglocsolva ismét összekeverjük. A tejszínből kemény habot verünk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 db lila karalábé
  • 3 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:

A karalábét megmossuk, meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük. A tojássárgákat elkeverjük a tejjel, belemorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk, majd lisztet beletéve összedolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt karalábét, az apróra metélt petrezselyemzöldet, a tojasfehérjéből vert kemény habot és a reszelt sajtot.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 egész fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 krumpli
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1-2 dl víz
  • késhegynyi szerecsendió
  • csipetnyi bors
  • petrezselyem
  • 1 zöldségleveskocka
Elkészítés:

A karalábét és a hagymát felkockázom, majd kevés olajon megpárolom. Ezután 2 dl vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, és adok hozzá egy zöldségleveskockát. Az egészet elkezdem puhára főzni, 10 perc elteltével hozzáadom a felkockázott krumplit is, mivel ezt kevesebb ideig is elég főzni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg karalábé
  • 50 dkg csirkemell
  • vaj
  • 15 dkg rizs
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csokor kapor
Elkészítés:

A karalábét tisztítsd meg és vágd fel kockára, majd jó evőkanálnyi vajon párold puhára. A csirkemellet sózd és borsozd, vajon párold kifehéredésig, majd daráld le vagy egy éles késsel aprítsd kis darabokra. A rizst duplaannyi vízzel főzd puhára. A rizst, a csirkemellet és az ugyancsak apróra vágott szalonnát keverd össze.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A húst apró kockákra, a vöröshagymát cikkekre, a répát kockákra vágjuk.

A rizst sós vízben megfőzzük. A főzési idő vége előtt 10 perccel a rizshez adjuk a répakockákat, ha kész, az olasz fűszerkeveréket is belekeverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • 7 dkg kristálycukor
  • 7 dkg barna cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 dkg apróra vágott földimogyoró (eredetileg sótlan, de én sósat raktam bele)
  • 5 dkg mogyoróvaj
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem és golyókat formázok belőle. Egy villa segítségével kilapítom, ezzel kapja meg a csíkos mintázatát.

180 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12 perc alatt megsütöm.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 1 közepes banán
  • 1 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 pohár natúr vagy vaníliás joghurt
  • 1-1,5 dl 100%-os narancslé
  • 1 kiskanál méz
Elkészítés:

A banánt meghámozzuk, feldaraboljuk, és a többi hozzávalóval együtt a turmixba tesszük. 2-3 perc alatt krémesre mixeljük.

Megjegyzés:

A narancslé helyettesíthető tejjel vagy szójatejjel. Nyáron lehet hozzá jeget is adni.

Hozzávalók:

  • 1 liter 100 %-os paradicsomlé (dobozos)
  • kevés olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • cukor
  • ételízesítő
  • betűtészta
Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Ha kész, lehúzom a tűzről, és néhány percet várok, hogy ne legyen túl forró (különben megég a paprika). Ezután beleteszem az őrölt paprikát, elkeverem a hagymával. Beleöntöm a paradicsomlevet, és még kb.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra, a paradicsomot nagy kockára vágom. Egy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymákat, felöntöm a paradicsomlével, fűszerezem, 10 percig főzöm.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az olívaolajon megfuttatjuk a karikára vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket (ez utóbbiakat egészben!). Ha színt kaptak, ráöntjük az apró kockákra vágott paradicsomot, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzátesszük a leveskockát, és pár percig főzzük.

Tovább 

Hozzávalók 1 személyre:
  • 12 dkg tőkehalfilé
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • citromlé
  • őrölt fehérbors
  • hal fűszerkeverék
Elkészítés:

A megtisztított tőkehalfilét citromlével meglocsolgatjuk, sózzuk, és hal fűszerkeverékkel beszórjuk. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, vékonyan megkenjük a dijoni mustárral, és kb. 150 fokon megsütjük.

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb cukkini
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 2-3 db zöldpaprika
  • lehet még sárgarépa, zöldség is ízlés szerint
  • 25 dkg  tészta (lehetőleg durum spirelli)
  • édes és sós szójaszósz
  • csiliszósz
Elkészítés:

A zöldségféléket apró darabokra vágom, és kevés olajon jól előmelegített wokban megpirítom. Ezzel egyidejűleg felteszem a vizet a tésztának. Amikor a zöldségek megpirultak, hozzáadom a szójaszószokat és a csiliszószt ízlés szerint (nem kell tőle félni), és lehúzom a tűzről.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • olaj
  • fokhagyma
  • snidling
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:

Nyersen megtisztítjuk a krumplit és karikára vágjuk. Fokhagymával bedörzsölt, kiolajozott tepsibe tesszük. Leöntjük annyi sós tejjel, hogy ellepje. (Ez kb. fél liter.) Ráhintjük a snidlinget és a reszelt sajtot, rámorzsoljuk a vajat is. Előmelegített sütőben teljes lángon 45-60 percig sütjük. Ha a tejet magába szívta, puha és szép piros a teteje, kész van.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 csokor (25-30 db) medvehagyma levél
  • 2-3 közepes burgonya
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • kevés ételízesítő vagy 1 leveskocka
  • kevés olaj
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • Levesbetétnek:
  • tejföl
  • pirított zsemlekockák vagy levesgyöngy
  • és/vagy reszelt füstölt sajt
Elkészítés:

A hagymát felkockázom, és kevés olajon serpenyőben megdinsztelem. A nagyjából összevágott medvehagymaleveleket rádobom és megfonnyasztom, párolom kicsit.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1- 2 db cukkini
  • 2-3 levél medvehagyma
  • 1 tojás
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • zsemlemorzsa
  • őrölt bors
  • tej
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
Elkészítés:

A szikkadt zsemlét 3-4 szeletre vágom, beáztatom annyi tejbe, ami ellepi. A hagymát apró kockákra vágom, kevés olajon megpirítom. A petrezselymet apróra vágom vagy ledarálom. A cukkinit alaposan megmosom, közepesen vastag (6-8 milliméteres) szeletekre vágom, a medvehagymaleveleket felaprítom.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb (darálva)
20 dkg füstölt tarja (darálva)
4-5 fej őzlábgomba
4 db zsemle
4 tojás
1 csokor zöldhagymaszár
1 csokor petrezselyem
1 kanál kakukkfű
1 kanál mustár
fokhagyma

őrölt kömény
fehér bors
25 dkg szeletelt bacon
mogyoró burgonya
étolaj
2-3 gerezd fokhagyma
borsikafű
snidling

Elkészítés:
A combot és a tarját ledaráljuk, az őzlábgombát leforrázzuk, kockára vágjuk. A zöldhagymaszárát és a snidlinget apróra vágjuk, a zsemlét beáztatjuk.

Mindezt a fűszerekkel összedolgozzuk, pogácsákká vagy rudakká formázzuk, baconszeletebe csavarjuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és olajban kisütjük.

Forró olajban a mogyoróburgonyát kisütjük, a vége felé fokhagymagerezdeket dobunk mellé, végül borsikafűvel és snidlinggel megszórjuk.

A húspogácsákat a fűszeres burgonyával tálaljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
* fél kg túró
* 2 tojás
* 6 evőkanál búzadara
* 1 evőkanál cukor
* csipet só
* reszelt citromhéj
* 1 csomag vaníliás cukor
* 30 dkg dió

Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a túrót, a tojásokat, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, majd tegyük hűtőbe minimum 4-5 órára, hogy a búzadara megszívja magát.

A diót vágjuk apró darabokra, minél kisebbre annál jobb, majd pirítsuk le, hogy mire a gombócok majd megfőnek kéznél legyen.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg liszt
3 tojás
3 dl tej
5 evőkanál olaj
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
pizzakrém
tejföl
szalonna
füstölt tarja
kolbász
sajt
hagyma
paradicsom
uborka

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a tejjel és a cukorral. Egy kelesztő tálba beleteszem a lisztet, az olajat, a sót és a felfutott élesztőt, majd ezt összegyúrom, és hagyom 1 órát kelni.

Miután megkelt, kettéveszem és kinyújtom.

Tovább 

Hozzávalók:
80 dkg ponty
8 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl

törött bors
petrezselyem

Elkészítés:
A halszeleteket sózzuk és tűzállótálra egymás
mellé helyezzük.Megszórjuk kevés töröttborssal és vágott petrezselyemmel.A szalonnát apró kockára vágjuk ,kiolvasztjuk és zsírjával együtt meglocsoljuk vele a halat.Ezután a tejföllel bevonjuk az egészet,középmeleg sütőben 12 percig készre sütjük.
Körete vajas petrezselymes burgonya.

Hozzávalók:
6 főre
A tésztához:
1 pohár liszt
fél pohár búzadara
40 ml napraforgó olaj
40 ml natúr joghurt (vagy kefír)
6 dkg puha Rama
fél cs sütőpor
piros ételszínezék

A sziruphoz:
1,5 pohár cukor
1,5 pohár víz
fél citrom leve

A közepébe:
törökmogyoró, mandula vagy dió
1 pohár= 2,5 dl

Elkészítés:
A lisztet, darát átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a szirupot.
A szirup hozzávalóit egy kis lábasban összekeverjük, gyakori keverés mellett felforraljuk, majd forrástól számítva kb.

Tovább 

Hozzávalók:
Kb. 21 darab fánkhoz:
A fánkhoz:
500 g búzaliszt (BL55)
200 ml tej (2,8%-os)
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája
A sütéshez:
olaj
A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

Elkészítés:
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját.

Tovább 

Hozzávalók:
Besamel mártás
5 dkg vaj
pár szál újhagyma finomra vágva

Elkészítés:
Vajból, lisztből forró tejjel, sajt, bors, szerecsendió hozzáadásával Besamel mártást készítünk, amit a közben elkészített vajon párolt újhagyma darabkákkal összeforralunk.

Hozzávalók:
4 szem részére:
250g széles metélttészta, nyersen mérve
2 ek. növényi olaj
1 hagyma, 1 fokhagynaferezd
250g fomba
1/2l zöldségleves
50 g tejföl
2 sárgarépa lereszelve
2 kis cukkini lereszelve
só,bors, kakukkfű
150g sovány főtt, füstült sonka csíkokra vágva

Elkészítés:
-a téssztát sós vízben kifőzzük
-a hagymát a fokhagymát ésa gombát olajon megpirítjuk, 5 percig pároljuk
-a zöldséglevest a tejföhöz hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát a cukkinit , a fűszereket és 5 percig pároljuk
-a kifőtt tésztára rászórjuk a sonkacsíkokat ráöntjük a zöldséges ragut és felforrósítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
30 dkg sovány sertéshús,
5 dkg vaj v. margarin,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
1 csomó leveszöldség,
1/4 citrom,
2 db babérlevél,
1 db leveskocka,
1 dl tejföl
pici pirospaprika,
2 ek. liszt,
só,
bors,
1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítés:
Kisebb kockákra vágjuk a sovány sertéshúst, és átsütjük a vajon. Ha a hús megfehéredett, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, megfonnyasztjuk. Meghintjük egy késhegynyi pirospaprikával, 1 ek. liszttel, sóval, borssal, és 2 liter vízzel felöntjük.

Tovább 

Hozzávalók:
csirkemell
tojás
sajt
fokhagyma
tejszín
liszt

Elkészítés:
Egy hőálló tálat vajazunk, morzsázunk.
A csirkemelleket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba majd a reszelt sajtba megforgatjuk, és a tálba rakjuk.
A maradék tojást elkeverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymával, és a húsra öntjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és pirosra sütjük.

Hozzávalók:
1,5-2 kg hal
5 dl vörösbor
1 evőkanál erőspaprika por
fél dl olaj
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma,
só, bors, liszt
petrezselyemzöld
két paradicsom
őrölt köménymag,
borsikafű

Elkészítés:
A halat sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Egy tűzálló tálba tesszük.
Az olajon megpároljuk a hagymát, fokhagymát. Hozzátesszük az erőspaprikát, a fűszereket, majd a héjától megtisztított és feldarabolt paradicsomot.

Tovább 

Hozzávalók:
* 1 kg krumpli
* 1 dl tej
* 5 dkg vaj
* só
* reszelt sajt
* 50 dkg mexikói zöldségkeverék
* 4 db virsli
* 2 paradicsom

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, ha kész, összetörjük, hozzáadjuk a tejet, a vajat és a sajtot, majd sózzuk izlés szerint.

Egy jénai tálat (kb 20×30cm-es) kivajazunk és a krumplipürét belekanalazzuk és elsimítjuk.

A mexikói zöldségkeveréket megpároljuk és ha ezzel is megvagyunk elosztjuk a püré tetején.

A paradicsomot kis kockára vágjuk és szintén rátesszük a pürére, a virslit felkarikázzuk és ez is mehet szépen rá az eddigiekre.

Tovább 

Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás fehérje
6 kanál porcukor
3 tojás sárgája
6 kanál liszt
1 dl tej
A krémhez:
5 dl tej
3 tojás sárgája
1 csokis pudingpor
1 kanál liszt
5 kanál kristálycukor
200 g margarin
1 zacskó tejszínhab (por)
fozocsoki

Elkészítés:
A tojás fehérjéket kemény habbá verjuk, hozzáadjuk a tobbi hozzávalót a tej kivételével. 200 fokos sutoben, papírral kibélelt tepsin kb. 30 percig sutjuk, még forrón meglocsoljuk az 1 dl langyos tejjel.
A krém hozzávalóit surure fozzuk, amikor kihul, hozzákeverjuk a margarint is.

Amikor kihul a piskóta, rákenjuk a krémet, csokit reszelunk rá, erre rásímítjuk a felvert tejszínhabot és a tetejére ismét csokit reszelunk.

Tovább 

Hozzávalók:
60 dkg padlizsán, 4 dl natúr joghurt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
1. A padlizsánokat megmossuk, végüket levágjuk, meghámozzuk.
2. Kockára vágjuk, szűrőbe tesszük, és jól megsózzuk.
3. 20 percre félretesszük, ezalatt a só hatására a padlizsán "kiizzadja" a keserű levét.
4. Leöblítjük, és leszárogatjuk a kockákat, alufóliával bélelt tepsibe tesszük, és szintén alufóliával befedjük.
5. Előmelegített sütőben 200 fokon kb

Tovább 

Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1/2 padlizsán (közepes nagyságú)
3 ek sűrített paradicsom
só, őrölt bors

Elkészítés:
Vöröshagymát apró kockákra vágom, és kis lángon, kevéske olajon párolom. Mikor félig kész, hozzáadom a szintén apró kockákra vágott, vagy reszelt fokhagymát, és együtt készre dinsztelem. Majd hozzáadom a felkockázott padlizsánt is, és pár percig azt is párolom a hagymával. Ezután rákanalazom a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, kis vízzel felhúzom (annyival, h ne legyen nagyon híg), és összerottyantom.

Tovább 

Hozzávalók:
80 dkg szarvasgerincről lefejtett színhús
12 dkg füstölt szalonna
15 dkg vegyes zöldség
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg paradicsompüré
5 dkg liszt
2 db narancs
1 babérlevél
6 dkg zsír
1 evőkanál ribizlilekvár
2 dl vörösbor
1 pohár konyak

bors

Elkészítés:
A szarvashúsból 10 szeletet vágunk. Metéltre vágott szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, borsozzuk. Forró zsírban megsütjük és lábasba helyezzük.

A sárgarépát, a fehérrépát és a hagymát karikára vágjuk, a hús zsírjában megpirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
A tésztához:

-20 dkg liszt
-20 dkg cukor
-18 dkg puha vaj
-egy cs. sütőpor
-egy csapott kávéskanál szódabikarbóna
-1,5 dl tejföl
-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-egy teáskanál csokiaroma
-egy cs. vaníliás cukor
-fél dl tej
-egy narancs leve
-fél narancs reszelt héja


A krémhez:

-250 ml tejszín
-10 dkg vaj
-1 tábla étcsoki
-1 tábla tejcsoki
-ízlés szerint 10-15 dkg cukor
-egy evőkanál csoki aroma
-egy narancs leve és reszelt héja

Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitálom a kakaóporral, a sütőporral és a szódabikarbónával, elegyítem és hozzáadom a puha vajat, a cukrot, a csokiaromát a tejfölt és a tejet majd a naracshéjat és a levet.

Tovább 

Hozzávalók:
25 dkg száraz bab
25 dkg savanyú káposzta
12,5 dkg füstölt kolbász
1 fej hagyma

pirospaprika vagy pirosarany
liszt vagy keményítő a sűrítéshez

Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot az egész hagymával és a felkarikázott kolbásszal felteszem főni, csak kicsit sózom.
Annyi vizet adok hozzá, hogy maradjon még hely a káposztának, ami később kerül bele.
Addig főzöm, amíg a bab félig megpuhul, kiveszem a hagymát, beleteszem az enyhén kimosott káposztát, annyi legyen a leve, hogy ellepje.

Tovább 

Hozzávalók:
Saláták, öntetek
20 dkg ecetes hagymás hering
15 dkg savanyú káposzta
2 db kemény tojás
5 dkg hagyma
olaj
köménymag
zöldpetrezselyem

Elkészítés:
A heringet csíkokra vágjuk,a hagymát szeleteljük és leforrázzuk majd kihűtjük.Egy tálba kevés olajat teszünk csipetnyi köménymagot szórunk bele hozzáadjuk a heringet a hagymát a petrezselymet és a savanyú káposztát.Ha kevés a leve akkor kevés káposztalével szaporítjuk meg.Keménytojás szeletekkel díszítjük.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
2 db májas hurka
2 db véres hurka
2 db sütni való kolbász
sertészsír

Elkészítés:
Zsírozzunk ki egy tepsit, öblítsük le a káposztát, és terítsük a sütőedénybe. Öntsünk rá egy kevés vizet, fektessük rá a disznóságokat, kenjük meg őket leheletnyi zsírral, majd szurkáljuk meg pár helyen, nehogy kidurranjanak.
Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, majd háromnegyed óra alatt süssük készre.
Forrón halmozzuk tányérra, friss kenyérrel és hideg sörrel tálaljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
18 dkg porcukor
15 dkg darált dió
2 evk zsemlemorzsa
4 tojás
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag vaniliás cukor
1-2 evk. olaj
tej
sárgabarack lekvár
tortabevonó

Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral és vaniliás cukorral jó habosra keverem(kézi mixerrel),mehet bele a dió,morzsa,sütőpor,olaj és annyi tej,hogy keverhető legyen,majd végül a keményre vert tojásfehérje.
Miután megsült,nedves konyharuhába feltekerem,hagyom hűlni,majd megkenem baracklekvárral(ha túl sűrű,akkor felvizezem),és megszórom egy kevés nesquikkel vagy reszelt csokival és újból feltekerem.
Tetejére csokimázat készítek:
1 tbl.tortabevonót felolvasztok 2 evk olajjal,1 kk.margarinnal és öntök hozzá tetszés szerint vizet.
Ezzel meglocsolom a tekercset,és mehet a hűtőbe.

Tovább 

Hozzávalók:
1/2 liter félédes vörösbor
1/2 liter víz
1 alma
1 narancs
1/2 dl rum
1 cs.vaníliás cukor
1 cs. Kotányi forralt bor fűszer
Ha édesebben szereted akkor még cukor.

Elkészítés:
A bort és a vizet felteszem melegedni az alma magházát eltávolítom és 8 szeletbe vágom,a hámozott narancsot gerezdjeire szedem majd hozzáadom a vizes borhoz,ha kezd melegedni akkor hozzáadom a többi hozzávalót is.Forráspontig melegítem az egészet de nem forralom.

Tovább 

Hozzávalók:
8 szelet karaj
30dkg gomba
1 hagyma
petrezselyem zöld
1 kk. pirospaprika
só, bors
kis zsír vagy olaj
8 szelet gépsonka
8 szelet vékony sajt
8 kanál tejföl

Elkészítés:
A húst megmosom, ki klopfolom, besózom, borsozom.
A tepsit kiolajozom, majd a hússzeleteket egymás mellé rakom.
Közben a gombából készítek pörköltet. A hússzeletekre pakolok belőle 1-1 kanállal.
Minden szelet tetejére rakok gépsonkát és sajtot, majd egy kanál tejfölt.
A sütőben összesütöm.

Tovább 

Hozzávalók:
1 l tej
20 dkg gríz
20 dkg cukor
darabka fahéj
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
5 egész tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg olvasztott vaj
10 készen vett réteslap
1 csésze víz
1 csésze cukor
fél citrom leve

Elkészítés:
A tejből, a grízből. a cukorból 5 dkg vajjal, fahéjjal, a citrom reszelt héjával és 1 csipet sóval állandó kevergetés mellett sűrű tejbegrízt főzök, majd folpackkal letakarva teljesen kihűtöm.

Tovább 

Hozzávalók:
2 ek vaj
2 ek liszt
3 dl tej
1 fej fokhagyma
szerecsendió

bors
1 leveskocka
1 krumpli
3 ek tejföl

Elkészítés:
2 jó nagy kanál vajat felhevítek, beleszórom a lisztet, kissé pirítom, ebbe teszem a fokhagymanyomón átpaszírozott fokhagymagerezdeket, 1 percig átforrósítom, míg megérzem a fokhagyma illatát. Ezután felengedem a tejjel, só, bors, szerecsendió mehet bele. A krumplit külön megfőzöm a húsleveskockával, majd összeturmixolom, belekeverem a levesbe, összeforralom.

Tovább 

Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:

- 8 evőkanál hagyományos müzli
- 0,5 liter lecsöpögtetett joghurt vagy krémes görög joghurt
- 0,25 kg idénygyümölcs
- 2 tojás
- méz vagy agávészirup
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja

Elkészítés:
A tojássárgáját összekeverjük a joghurttal, és mézzel vagy agávésziruppal kellően megédesítjük, majd belekeverjük a reszelt citrushéjat.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk és hozzákeverjük a joghurtos krémhez.

Tovább 

Hozzávalók:
30 dkg cukor
3 egész tojás+1 sárgája
1.5 dkg őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
15 dkg darált mandula+5dkg mandula
liszt
fahéjas porcukor

Elkészítés:
A cukrot elkeverjük a tojásokkal,hozzáadjuk a fahéjat és a reszelt citromhéjat a mandulát.Annyi lisztet rakunk hozzá hogy jól gyúrható tészta legyen belőle.Kis pereceket formálunk belőle,és kikent tepsibe rakjuk.Megkenjük tojássárgájával,meghintjük durvára vágott mandulával és kevés fahéjas cukorral.Mérsékelten meleg sütőben sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:
4 dl liszt
1 dl cukor
1 csomag sütőpor
fél mk szódabikarbóna
fél tk őrölt fahéj
fél tk őrölt szerecsendió
fél tk só
2 pohár epres krémjoghurt
3 ek tejföl
1 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
30 ml olvasztott vaj
1 apróra kockázott alma


2 ek cukor
1 tk őrölt fahéj

Elkészítés:
Egy tálban összekeverem a lisztet, cukrot, a sütőport, a fél teáskanál fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Egy kisebb tálban krémesre keverem tojást, a joghurtot, tejfölt.

Tovább 

Hozzávalók:
0,5 kg. hazai tarkabab, 3 répa és 3 petrezselyem gyükér, 70-100 dkg. füstölt sonka, vagy füstölt csülök. Szemes bors, piros paprika, tárkony, esetleg borsikafű. Fokhagyma, rántás. Tejföl a tálalásnál, de ez nem létszükséglet. (Tudomásul kell venni, hogy gasztronómiai szempontból nagy szórása van a perverzitásnak. Én pl. még a tojásos lecsót és a gulyáslevest is szívesen eszem tejföllel, mások meg hánynának tőle. Én a tököt és a kolbászt tartom perverz dolognak a lecsóba, de ez természetesen nem abszolut igazság, csak megjegyeztem.)

Elkészítés:
Ezt a babletyó főzési módot olyankor alkalmazzuk, amikor vannak körülöttünk és látványosan valami nagyon szépen akarunk parasztosat alkotni.

Tovább 

Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
1 nagy és 1 kicsi pohár tejföl
2 tojás
40 dkg tarja kis kockára vágva
30 dkg reszelt trappista sajt
zsemlemorzsa
vaj

Elkészítés:
Sós vízben puhára főzöm a rózsáira szedett karfiolt. Közben összekeverem a tejfölt, a 2 tojást, a tarját és a reszelt sajtot úgy, hogy a sajtból maradjon a tetejére is. Kivajazok egy tepsit vagy jénait, megszórom zsemlemorzsával. Ebbe teszem a jól lecsöpögtetett karfiolt, majd ráöntöm a masszát.

Tovább 

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg vaj
15 dkg camembert
1-2 salátacukkini
10 dkg zöldborsó
1 répa
40 dkg brokkoli
5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
só, kakukkfű, bors

Elkészítés:
A cukkinit fölkockázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a répát felszeleteljük, majd vajon megpároljuk, és kivajazott sütőtálba borítjuk. Megszórjuk sóval, kakukkfűvel, az apróra vágott fokhagymával. Vajat dobunk rá, majd ráfektetjük a besózott húst, erre a paradicsomszeletekét.
Az egészet beborítjuk sajttal, majd fólia alatt 30-40 percig pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 tojás
1 nagy vöröshagyma
15 dkg baconszalonna
2 db májas hurka
kevés zsemlemorzsa
15 dkg sajt
só,bors
kevés liszt

1 nagy szál kolbász

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és nagylukú reszelőn lereszeljük, 2 egész tojást,kevés lisztet adunk hozzá sózzuk,borsozzuk, a
hagymát apróravágjuk, a bacon szalonnát megsütjük, majd beleteszük a krumplihoz.

Jól kizsirozott tepsibe a felét belerakjuk, és a héjátol kinyomott hurkát simán rákenjük,majd a
megmaradt krumpli masszát rákenjük.

Reszelt sajttal megszorjuk, nagyon kevés zsemlemorzsát rá szorunk /csak az ujjunk hegyével/
Megsütjük szép pirosra.

Tovább 

Hozzávalók:
2 őzgerincformához:
1 kg csirkemell apró kockákra vágva
50 dkg szeletelt bacon
40 dkg reszelt trappista sajt
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál tejföl
ételízesítő ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellet felvágjuk apró kockákra. Fűszerezzük ízlés szerint borssal és ételízesítővel. A lisztet, a tojást és a tejfölt jól összekeverjük, majd a sajt felét is belekeverjük a masszába, végül a felkockázott csirkemellet is hozzáadjuk.

Tovább 

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkemell
20 dkg mag nélküli aszalt szilva

őrölt bors
tojás
liszt
darált dió
zsemlemorzsa
A körethez:
burgonya
tej
vaj
szerecsendió


Elkészítés:
A csirkemelleket éles késsel hosszában felszúrjuk, a nyílást aszalt szilvával megtöltjük, hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük.

A megtöltött húsokat sóval, borssal bedörzsöljük. Azután lisztbe, felvert tojásba, majd dióval kevert zsemlemorzsába forgatjuk.

Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

A körethez a burgonyát megfőzzük, összetörjük, tejjel és vajjal krumplipürét észítünk, szerecsendióval ízesítjük, és a hússal tálaljuk.

Tovább 

Hozzávalók:
0.5 kg csíkokra vágott sertésmáj
20 dkg angol szalonna
1-2 gerezd fokhagyma

bors
majoranna

Elkészítés:
Vékony csíkokra vágjuk az angol szalonnát,saját zsírjában ropogósra sütjük,majd leszűrjük.A visszamaradt zsírban hirtelen megpirítjuk a borssal majorannával és a szétnyomott fokhagymával ízesített májat.Sózzuk,, tálra halmozzuk megszórjuk a ropogós szalonnával.Köretnek zöldséges rizst vagy burgonyapürét adunk.

Hozzávalók:
8 cl ananászlé
3 cl rum
1 kávéskanál porcukor
1-2 dl szódavíz

Elkészítés:
A hozzávalókat a mixerbe töltjük és 10 másodpercig keverjük.
Jégkockával kínáljuk.

Hozzávalók:
Almás sütemény 1 adag 1 kocka 3 pont
400 g keksz
1. 5 kg alma
1 citrom héja
4 cs vaniliás pudingpor
édesítőszer

Elkészítés:
-normál méretű tepsit kirakunk a kesszel az almát megfőzzük kompótnak kissé édesebbre és hosszabblére eresztev mint normál esetbe, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
-kevés hideg vizzel és édesítőszerrel a 4 vaniliapudingot kikeverjük és akompótba keverjük majd ráöntjük a lerakott kekszre
- a tetjére ismét kekszet rakunk, ha teljesen kihült hűtőbe tesszük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 10 dkg fekete olívabogyó
  • 1 doboz kockázott paradicsom
  • 2 üveg vörösbor (provence-i, ha lehet)
  • olívaolaj
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • rozmaring
  • bors
  • liszt
Elkészítés:

A hagymát és a répát felkarikázzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babérlevelet és a rozmaringot, felöntjük a borral, majd beletesszük a felkockázott marhahúst. Egy éjszakát a hűtőben érleljük. Másnap kiemeljük a húskockákat, és serpenyőben, kevés olívaolajon megfuttatjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 40 dkg marhahús apró kockákra vágva
  • fél dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
  • 5 dkg sárgarépa (durvára reszelve)
  • 1-2 szál zellerszár, télen 5 dkg zeller (durvára reszelve)
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer (oregánó, rozmaring, kakukkfű) - télen szárított
  • frissen őrölt színes bors
  • pici cukor
  • 2,5 dl marhahúsleves (kockából)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 40-50 dkg spagetti
Elkészítés:

Az felhevített olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd megfuttatjuk a fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a zellert, a fűszereket, a paradicsomot és a húst, jól átpirítgatjuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg marhacomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg apró gomba
  • 3. evőkanál olaj
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 paradicsom
  • 15 dkg rizs
  • 40 dkg morzsolt kukorica (lehet mélyhűtött vagy konzerv is)
  • 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:

A marhahúst megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Mély, lefedhető serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát

Tovább 

Hozzávalók:

  • sós palacsinták (10-15 darab)
  • spenót (friss és fagyasztott is jó)
  • vaj vagy olívaolaj
  • szerecsendió
  • bors
  • zöldfűszerek ízlés szerint
  • 1 csomag túró
  • kockára vágott füstölt szalonna
  • (főző)tejszín
  • olívabogyó
Elkészítés:

Kevés zsiradékon puhára pároljuk a kinyomkodott spenótot. Sóval, borssal, szerecsendióval és zöldfűszerekkel ízesítjük. A tűzről levéve és kicsit lehűtve hozzáadjuk a villával jól összetört túrót.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 zsemle
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola (opcionális)
  • A szószhoz:
  • 2 pohár tejföl
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Valamint:
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • cukor
Elkészítés:

3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül 1 tojást és a morzsát is hozzáadom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 25 dkg túró
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 8 evőkanál tej
  • 8 evőkanál olaj
  • A feltéthez:
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 3-4 fej lilahagyma
  • szeletelt szalonna
  • 30-40 dkg sajt
Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összekeverem, tésztává gyúrom, majd kisodrom 2-3 cm vastagra. Vékony, kivajazott, lisztezett tepsibe teszem. Rákenem a tejfölt, rászórom a vékony csíkokra vágott szeletelt szalonnát, majd lilahagyma szeleteket, és jó sok sajtot reszelek rá.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg paradicsom
  • 15-20 friss bazsalikomlevél
  • 30 dkg mozzarella sajt
  • 6-8 evőkanál olaj
  • 4 elősütött pizzalap
  • 1 evőkanál morzsolt oregano (szurokfű)
Elkészítés:

A paradicsomokat megmossuk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, kettévágjuk, magjaikat, levüket eltávolítjuk. Nem túl vékony csíkokra vágjuk vagy lazán szétnyomkodjuk. A bazsalikomlevélkéket megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl apróra vágjuk és a paradicsomhoz keverjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • másfél dkg élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • 15 dkg krémsajt
  • 3 evőkanál tej
  • 20 dkg gomba
  • 4 szelet sonka
  • 10 dkg paradicsom
  • olaj, só, bors, petrezselyem
Elkészítés:

Két dl langyos vízben keverjük el az élesztőt. Adjuk hozzá a lisztet, sót, olajat, majd kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, pihentessük legalább egy órán át letakarva. Közben a tisztított, szeletelt gombát tíz percig pároljuk a hámozott, felkockázott paradicsommal.

Tovább 

Esőnap mézeskaláccsal

2012. 04. 05. cs, - 15:38 — Petrits Szilveszter

Gyönyörű ez a tavasz, öröm a szabadban sétálni. És hétvégén húsvét, hosszú hétvége, gyerekeknek tavaszi szünet.

Egyelten gond van csupán:
Mindenki esőt ígér. Még a szamarak is bőgnek.

Mai bejegyzésemmel azoknak szeretnék segíteni, akik szeretnek kézműveskedni, játszani, az időt hasznosan eltölteni. Ha gyerekek is vannak a közelben, az csak hab a tortán.

Egy olyan mézeskalács készítését mutatom be lépésről lépésre, amihez nincs szükség semmilyen eszközre, nagyon egyszerű, mégis megdolgoztatja a fantáziát, és remek szórakozás nyújt.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu