ételrecept: A szem vitaminja: A-vitamin

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk számára, hiszen e vitamin legfontosabb feladata a szem egészségét hivatott megőrizni.

 

Emellett megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása nagyon jótékonyan hat a szervezetünk működésére. Óvja bőrünket, hatékonyan közreműködik a pattanások eltüntetésében. Szerepet játszik a nyálkahártya épségének megőrzésében, a csontozat fejlődésében, az immunrendszer erősítésében. A haj vitaminjaként is szokták emlegetni.

A karotinoidokat az A-vitamin elő vitaminjának tartják, amely jelentős antioxidánsnak számít. Ugyanakkor a felszívódási aránya kisebb, mint az A-vitaminnak, éppen ezért belőlük nagyobb mennyiséget kell fogyasztanunk.  A karotinoidok közé tartozik a likopin és a lutein, melyek fokozzák szervezetünk strapabírását a betegségekkel szemben.

Mit okoz, ha nem megfelelő az A-vitamin szintje?

Hiány esetében először is a szemünk kezd el romlani. Az első tünetek között van a farkasvakság (amikor a szem nem képes azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez, például: szürkületben.) A-vitamin hiányt jelenthet a töredezett haj és a repedezett köröm, vagy ha a fertőző betegségek után meghosszabbodik a teljes gyógyulás időtartama.

A túladagolás fejfájást, hányást, hajhullást, romló látást és máj megnagyobbodást is okozhat.

A sárgarépa és a paradicsom, mint A-vitamin forrás! Mindkét zöldség nyers formában történő elfogyasztása is hasznos, ugyanakkor sokkal jobban hasznosulnak a bennük található hatóanyagok, ha kissé feldolgozzuk őket fogyasztás előtt.

A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, fogyasztása leginkább párolt formában javasolt. A sárgarépa számos területen segíti szervezetünket: jó hatással van a bélműködésre, csökkenthető vele az érelmeszesedés foka, emellett pedig a rosszindulatú daganatképződést is meggátolni.


A paradicsom az egyik legfontosabb likopin forrásunk. Ez a zöldség is feldolgozott formában (pl.: paradicsomsűrítményként) több hatóanyagot tartalmaz, mint nyersen. A répához hasonlóan megfelelő mennyiségű paradicsom fogyasztása is segít megfékezni a daganatos betegségeket, jótékony hatása van az emésztésre, csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Kitűnően alkalmazható arcpakolásként, gyógyítja a bőrt, ellát vitaminnal és hidratál.

Végül mindkét zöldségről elmondható, hogy a bennük található vitamin zsírban oldódik, éppen ezért a fogyasztásuk valamilyen zsiradékkal együtt ajánlott (pl.: zöldséglevesként vagy olajjal tálalt salátaként).

Összességében láttuk tehát, hogy milyen fontos szerepet játszik a szemünk és teljes szervezetünk egészségének megőrzésében az A-vitamin. Fogyasszunk tehát minél több friss vagy párolt/feldolgozott zöldséget, mert ezekkel nagyon sok betegség természetes úton elkerülhető!

Címkék: érdekesség

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu