ételrecept Blog: 2011. október

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

minden ami finom hírei - 2011. október

Hozzávalók:

  • 5 dl + 1dl tej
  • pici só
  • 12 dkg gríz
  • 7,5 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojás
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
Elkészítés:

A tejet a csipet sóval felforraljuk, majd ha felforrt, a tűzről levéve belekeverjük a grízt, és egy percre még visszatesszük forrni. Azután belekeverjük a vajat, a cukrot és a 3 egész tojást. Egy kis tálban kikeverjük a pudingport, a sütőport az 1 dl tejjel, és hozzáöntjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A grízfelfújthoz:
  • 1 liter tej
  • 10 csapott evőkanál gríz
  • 6 tojás
  • 14 kávéskanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 3-4 dkg héj nélküli szeletelt mandula
  • sütőedény kenéséhez rama 
  • A szedermártáshoz:
  • 1 üveg feketeszeder befőtt (70 dkg)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 dl víz
Elkészítés:

A tejben megfőzőm a grízt. Időnként megkevergetem, majd hűlni hagyom. Kettéválasztom a tojásokat.

Tovább 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 tojás
  • 8 dkg sajt
  • 1,25 dl tej
  • 2 dkg cukor
  • 5 dkg búzadara (gríz)
  • 1 evőkanál vaj + a formákhoz
  • A szilvakompóthoz:
  • 40 dkg szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 1 citrom leve
  • 1 rúd fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • 2 evőkanál cukor
Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sajtot finomra lereszeljük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk.
A tejet egy csipet sóval és a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a grízt, kevergetve még két percig főzzük, és levesszük a tűzről.

Tovább 

Hozzávalók: 10 dkg cukor
1 ek. kakaó
30 dkg liszt
20 dkg Rama
1 ek. tej
1 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
1 késhegynyi sütőpor
néhány csepp rumaroma (elhagyható)

Az átszitált lisztet, Ramát, cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást, sütőport összegyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Az alufólián nyújtsuk ki a tésztákat, külön-külön. A világos tésztát tegyük a sötétre és óvatosan tekerjük össze.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 3 alma
  • 3 kanál cukor
  • 3 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 12,5 dkg rama
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
Elkészítés:

Az almát felszeleteljük, majd 3 kanál cukorral 3 deci vízbe tesszük, és puhára főzzük.

Egy tálban összekeverjük a cukrot a tojásokkal, a margarinnal, a fahéjjal, a mazsolával és a dióval, majd adagonként hozzáadjuk a sütőporos, szódabikarbónás lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 16 evőkanál cukor
  • 16 evőkanál liszt
  • 16 evőkanál zsiradék (olaj vagy olvasztott vaj)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citrom
  • 4 kiskanál fahéj
  • A tetejére:
  • mazsola
  • dió kristálycukorral keverve
Elkészítés:

Felverjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot, majd a sárgáját, a zsiradékot. A nagy kanál citromlébe belerakjuk a szódabikarbónát, hogy felfusson, és így öntjük a keverőtálba, belerakjuk a fahéjat, végül a lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 egész szűzérme
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 3 dkg vaj
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg kucsmagomba (ha szárított, áztatni kell langyos vízben kb. 1 órát, majd kettévágni és jól megmosni!!, mielőtt az ételbe tesszük)
Elkészítés:

A vajat teflon edényben megolvasztom, az apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelem benne, ha kész, leveszem a tűzről. Közben a húst kb. 1/2 cm vastagságúra szeletelem (ha vastagabbra sikerül, ki lehet klopfolni).

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott sertéshús (karaj, szűzérme, tarja tetszés szerint, akár vegyesen is)
  • 3 nagyobb fej hagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 30 dkg kifejtett zöldborsó
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • liszt
  • őrölt fehérbors
  • édesnemes pirospaprika
Elkészítés:

A húst - ha csontos - kicsontozom (csontja jó egy húslevesnek), felszeletelem, sózom, borsozom, megforgatom a lisztben, egy serpenyőben felforrósítom az olajat, ebben a hússzeleteimet mindkét oldalán hirtelen átsütöm, egy tálra szedve félreteszem.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 db sertésszűzérme
  • 50 dkg gomba
  • 25 dkg zöldborsó (konzerv)
  • 1 nagy hagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 kávéskanál rizsliszt
  • őrölt bors
  • oregánó
  • pici cukor
  • durvára őrölt színes bors
  • pici liszt
  • olaj
Elkészítés:

A szűzérmét 1 cm-es szeletekre vágom, besózom, durvára őrölt színes borssal megszórom, lisztet hintek rá, és forró olajban hirtelen kisütöm.

A hagymákat felaprítom és olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a gombát (megpucolva, felszeletelve), sózom, borsozom, ha a levét elpárologta, mehet bele a konzerv zöldborsó, az oregánó és a csokornyi petrezselyem apróra vágva.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 személynek:
  • 2 db libacomb
  • olívaolaj
  • 40 dkg krumpli
  • 10 dkg rókagomba
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis káposzta fele
  • 1 db alma
  • vaj
  • cukor
  • citrom
  • őrölt feketebors
  • őrölt köménymag
  • rozmaring
  • kakukkfű
Elkészítés:

A libacombokat sózom, borsozom, edénybe rakom, olajjal meglocsolom, s beteszem a hűtőbe.

Másnap a combokat átrakom egy kivajazott tepsibe. Teszek mellé, rá félbevágott fokhagymagerezdeket, rozmaringot és kakukkfűvet, alufóliával letakarom, s beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeveréses fokozaton.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 fej lilakáposzta
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 db alma
  • 1,5 dl édes vörösbor
  • kristálycukor
  • babérlevél
  • köménymag
  • olívaolaj
Elkészítés:

A káposztát vékonyra felszeleteljük, az almákat lereszeljük, és egy kicsit besózva állni hagyni. A hagymát apróra vágjuk. Egy edénybe olívaolajat öntünk, hozzáadjuk a vöröshagymát, és elkezdjük párolni. Ha már kezd üveges lenni, rászórjuk a cukrot, és karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, jól összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a lereszelt almát is.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 2 szál lecsókolbász vagy 3-4 darab virsli
  • kis fej hagyma
  • 2 paradicsom (ha nincs, akkor paradicsomlé)
  • pirospaprika
  • egy csomag zöldkapor
  • olaj
  • ételízesítő
  • tálaláshoz  tejföl
Elkészítés:

Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, pirospaprikát szórunk bele, vigyázva, hogy meg ne égjen, és beletesszük a nagyobb karikákra vágott lecsókolbászt vagy virslit. Azonnal fel is öntjük kevés vízzel, hogy le ne égjen, és kissé átsütjük-átpároljuk, hogy az íze kibontakozzon.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • A teteje mekenéséhez:
  • felvert tojás
  • szórócukor
Elkészítés:

A langyos tejben elkeverünk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a többi hozzávalót egy tálba tesszük, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, dagasztjuk (én a robotgép dagasztókarjával szoktam). Ezután kb. fél óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg baguette (száraz vagy másnapos)
  • 9 dl tej
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 5 dkg mazsola
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 12 dkg kakaós keksz
  • 1 csapott mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg szeletelt mandula (de lehet fenyőmag, kesudió, pekándió is)
Elkészítés:

9 dl tejet a vaníliával, a mazsolával, csipet sóval és a felkockázott csokoládéval óvatosan felmelegítjük, felolvasztjuk benne a csokoládét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • a tésztához: 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj
  • csipetnyi só.
  • A töltelékhez: 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg kukoricaszirup (méz)
  • 20 dkg pekándió vagy más csonthéjas (dió, mogyoró, mandula)
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 evőkanál liszt
  • fél zacskó vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
Elkészítés:

Az omlós tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A vajat robotgéppel habosra verjük a cukorral és a kukoricasziruppal (mézzel), majd belekeverjük a lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 32 darabhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg barna cukor
  • 2 felvert tojás (villával verd fel)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál vaníliaaroma
  • 10 dkg finomra vágott pekándió (de bármilyen más dió is felhasználható)
  • 30 dkg liszt
Elkészítés:

Olvaszd meg a vajat, és add hozzá a barna cukrot. Jól keverd össze, majd hagyd kihűlni. Add hozzá a felvert tojásokat, és gondosan dolgozd össze. Tedd bele a sütőport, a sót, a vaníliaaromát és a diót.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 8 db csirkeszárny
  • 1 dl sör
  • 1 birskörte
  • szárnyas fűszerkeverék
  • bors
  • rama
Elkészítés:

A csirkeszárnyakat sóval, borssal megszórjuk. Tűzálló edényt margarinnal kikenünk, beletesszük a csirkeszárnyakat, és rászórunk kis szárnyas fűszerkeveréket. Leöntjük kb. 1 dl sörrel, lefedve sütőbe tesszük. Amikor már kezd puhulni a hús, közétesszük a megmosott, héjastól gerezdekre vágott birset. Fedő nélkül visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.

Tovább 

Hozzávalók:

  • kb. 6 db 2,5 dl-es üveghez:
  • 1,5 kg birskörte vagy birsalma
  • 1,5 kg befőző cukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 6 dkg mazsola
  • 4 dl whisky
Elkészítés:

Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A birset konyharuhával alaposan megdörzsöljük, megmossuk, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. Kivájjuk a magházát, és a birshúst vékony szeletkékre vagdossuk. A cukrot a citrom levével és héjával, 4 dl vízzel felforraljuk, és belekeverjük a birset.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 tepsihez:
  • 2,5 kg birsalma vagy körte
  • fél liter birs
  • 1 kg cukor (birspép kilójához)
  • 4 cl körtepálinka
Elkészítés:

A birset ronggyal megdörzsöljük, meghámozzuk, magházát kivájjuk, húsát felaprítjuk, megmossuk.

A birset a birslével (esetleg vízzel) felforraljuk, puhára főzzük. A puha gyümölcsöt összeturmixoljuk, és szitán átszűrjük. A keletkezett levet kimérjük, és kilónként összekeverjük 1 kg cukorral. Lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű, ragadós masszát kapunk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 25 dkg száraz fehérbab /legjobb a nagyszemű/
  • 30 dkg füstölt sertéscomb egyben (én elő szoktam főzni kuktában)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zeller zöldjével
  • 80 dkg sovány oldalas
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír /ha szükséges, lehet picivel több/
  • bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 babérlevél
Elkészítés:

Előző este beáztatjuk a babot és a füstölt húst is, ha nem főztük elő.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg cikória (kb. 5-6 db)
  • 15 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl  tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • bors
  • szerecsendió
  • mustár
Elkészítés:

A cikóriát nem mossuk meg, mert ettől még keserűbbé válik, viszont vágjuk ki a közepét, ék alakban. Vágjuk csíkokra, majd a felolvasztot vajon kezdjük el párolni a cukorral és a citromlével együtt. Időnként kevergesük meg. Ha már puha, keverjük össze a tejfölt a tojássárgával, és adjuk a megfőtt cikóriához.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A padlizsánokat megmosom, felkockázom, besózom. Ezután legalább fél órára állni hagyom, hogy a só elvegye a padlizsán kesernyés ízét. Fél óra elteltével leöntöm róluk a vizet, majd serpenyőben kevés olajon hirtelen átsütöm. Ezalatt egy lábasban, kevés olajon megdinsztelem a kockára vágott hagymákat, majd tetszés szerint sózom, borsozom, és kurkumával fűszerezem.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A padlizsánt félbevágjuk, a húsát beirdaljuk, megsózzuk, majd 10 percet állni hagyjuk. Sütőlemezre tesszük a paradicsommal és a hámozatlan fokhagymagezdekkel együtt, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 30 percre.

Ha letelt az idő, kivesszük, kicsit húlni hagyjuk, majd a padlizsán húsát kanállal kivájjuk, a paradicsomok bőrét lehúzzuk, a fokhagymákat kinyomjuk a héjból, és mindezt keverőtálba tesszük.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A padlizsánt megmosom, picit megszurkálom, és aluóliával lefedett sütőrácson megsütöm (180 fokon). Közben a hagymát és a fokhagymát felaprítom, olívaolajon megfonnyasztom, majd a megsült, meghámozott padlizsánt is hozzáadom, picit együtt sütöm. Ezután turmixgépbe teszem, hozzáadom a feta sajtot, a mustárt és a borsot, összeturmixolom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 12 dkg omlós keksz finomra darálva
  • 3 dkg finomra darált dió
  • 2,5 dkg porcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál tojáslikőr
  • 75 dkg sárga húsú őszibarack
  • 50 dkg mascarpone
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 3 evőkanál tojáslikőr
  • 4 lap zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • A díszítéshez:
  • 1 evőkanál piros bogyós gyümölcsből készült lekvár
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés:

Egy 24 cm átmérőjű tortaformát frissen tartó fóliával kibélelek úgy, hogy a peremére is kerüljön fólia, a tortaforma alsó része pedig a fóliaréteg fölé kerüljön – így a kész tortáról könnyedén eltávolítható majd a fóliaréteg.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 14 dkg rama
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • A töltelékhez:
  • 65 dkg túró
  • 20 dkg rama
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás pudingpor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás
  • 1 kanál keményítő
  • 4,5 dl tejföl
  • 3 db őszibarack
  • 1 fürt szőlő
Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúr kézzel, belenyomkodom egy 28 cm-es kapcsos formába, és a hűtőbe teszem fél órára pihenni.

Tovább 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 3 db tojás
  • 25 dkg rama
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál zabpehely
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál tejföl
  • fél csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A tetejére:
  • 40 dkg őszibarack konzerv vagy friss őszibarack
Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. Előveszek egy 33 x 35 cm-es közepes méretű tepsit és kivajazom.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 nagy fej hagyma (lehet lilahagyma is)
  • kis olaj
  • pirospaprika
  • ételízesítő
  • bors
  • borsikafű
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál  tejföl vagy 1 evőkanál natúr vajkrém
Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadunk egy pici pirospaprikát, majd a megtisztított, apróra darabolt gombát, átforgatjuk, megszórjuk ételízesítővel, és addig pároljuk, míg csak kevés lé marad rajta. Ekkor hozzáadunk kevés őrölt feketeborsot és egy csipet borsikafüvet, és ráöntünk egy felvert tojást. Kevergetve átsütjük, lekapcsoljuk, félrehúzzuk, majd belekeverjük a tejfölt vagy a vajkrémet.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kis pohár  tejföl
  • őrölt bors
  • őrölt pirospaprika
  • majoránna
  • liszt
  • zöldfűszerek tetszés szerint (petrezselyem, zeller, bazsalikom, kapor, lestyán, oregánó, kakukkfű...)
  • sajt
Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. (Ha friss, ne húzzuk le a héját, attól csak finomabb.) A hagymát is aprítsuk fel, majd kevés zsiradékon pirítsuk meg, húzzuk félre, és tegyünk rá egy kis pirospaprikát.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 üveg konzervgomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • liszt
  • olaj
  • bors
  • majoranna
  • petrezselyemzöld
  • reszelt sajt
  • ketchup
  • kenyér
Elkészítés:

A vöröshagymát olajon megpároljuk, rádobjuk a lecsepegtetett gombát. Sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítjük, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel. Pár percig keverve pároljuk, majd felöntjük jo deci vízzel. Ha a levet már majdnem elfőtte, behabarjuk a tejszínnel, amiben elkevertünk 3 evőkanál lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • bors
  • bacon
  • liszt
  • 3 tojás
  • 20-20 dkg reszelt trappista és füstölt sajt
  • 1-1 piros és zöld paprika
  • 2 dl tejföl
Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy 22 cm átmérőjű sütőformát baconnel kibélelünk úgy, hogy túllógjon az edényen. A húst a lisztben és a tojásban megforgatjuk, és lerakunk egy sort a kibélelt formába, megszórjuk reszelt sajttal, majd egy sor bacon következik.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemellfilé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes fej hagyma
  • 10 szelet lapka sajt
  • 3 kisebb cukkini
  • tengeri só
  • őrölt bors
  • 1 pohár  tejföl
  • 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:

Az egész csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk. Besózzuk, a zúzott fokhagymát rákenjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, majd a hússzeleteket lerakjuk, akár két sorba is. Rászórjuk a szeletekre vágott hagymát, majd a sajtlapokat, s végül a meghámozott, hosszában szeletelt cukkinit.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A csirkemelleket 1 centi vastagságúra szelem. Jénai tálat kirakok szalonnával, ráteszem a karikára vágott burgonya felét. Majd beforgatjuk a húsokat rétesliszt, fűszerpaprika, só, bors, majoránna, zúzott fokhagyma (ízlés szerint), szerecsendió, őrölt kömény keverékébe.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Vizet forralunk, és az édesburgonyát héjastul megfőzzük, ez kb. 30 perc. A megfőtt édesburgonyát meghámozzuk, krumplinyomóval pépesítjük, sózzuk és fűszerezzük. Hozzáadjuk a kókusztejet is, összekeverjük, lefedjük, hogy ne hűljön ki.

Kevés vajat felforrósítunk, a vékonyra szeletelt hagymát megpirítjuk rajta, majd ezt is az édesburgonyához adjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat, felaprítjuk. A friss gyömbért meghámozzuk, összevágjuk. A chilit kettévágjuk, kimagozzuk, és a hagymával együtt finomra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy-két evőkanál olívaolajat felhevítek egy mélyebb teflonedényben, amelynek van teteje is. A póréhagymát megfonnyasztom, majd rászórom az apró darabokra felszeletelt fokhagymát is. A sütőtököt megszabadítom a héjától, majd apró kockákra vágom, és azt is az edénybe teszem, enyhén megsózom, megborsozom. Lezárom az edényt, és várok, amíg megpuhul a sütőtök.

Tovább 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A megtisztított, felkockázott sütőtököt, kb. feleannyi mennyiségű felkockázott krumplival megfőzünk sós vízben. Leöntjük a levének a felét, majd hozzáadunk ízlés szerint kis mézet, apróra vágott fokhagymát, mustárt, végül a friss, aprított korianderleveleket. Felöntjük a tejszínnel, majd átturmixoljuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 2 rúdhoz:
  • 20 dkg réteslap vagy leveles tészta
  • 1/2 kg előzetesen megütött sütőtök
  • 3-4 dkg héj nélküli tökmag
  • 1 evőkanálnyi szezámmag
  • 1 egész tojás kissé felverve a rétesek kenéséhez
  • szerecsendió
  • frissen őrölt színes borskeverék
Elkészítés:

A sütőtököt kevés sóval és a frissen reszelt szerecsendióval (nagyjából 1 kávéskanálnyi sót és 1/6 szerecsendiót használtam) botmixerrel pürésítem. A sütőtök jellegzetes ízvilága ebben az ételben nem igényli a markánsabb fűszereket.

Tovább 

Hozzávalók: 50 dkg. csirkecomb (2 db kettévágva), 60 dkg sütőtök, 4 gerezd fokhagyma, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, só, bors, 1 szál rozmaring.

A csirkecombokat lebőrözzük, besózzuk, és margarinon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk. Megszórjuk borssal, hozzáadjuk a fokhagymát, és aláöntünk fél deci vizet. Fedő alatt puhára pároljuk, pirosra sütjük.

A sütőtököt 2x2 cm-es kockákra vágjuk és kevés margarinon fedő alatt sóval, borssal, rozmaringgal puhára pároljuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak Maggi Tejszínes Gombás Ragu Fix, 2 db Maggi Tyúkhúsleveskocka, 40 dkg filézett csirkemell,

15 dkg sárgarépa. 15 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg vegyes gomba: laska és csiperke, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, szűrt citromlé, kevés friss petrezselyem, 1 dl étolaj

 

Elkészítése: A finomra aprított vöröshagymát előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott csirkehúst, s együtt pirítjuk tovább.

Tovább 

Ha gyors vacsorára van szükség, íme, egy finom vacsora recept. Hozzávalók: 60 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd foghagyma, 1 csokor rozmaring, 40 dkg paradicsom, 2 kanál Oliva olaj, 0,5 dl víz, 40 dkg burgonya, só, bors, ételízesítő.

 

A gombát a burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk. A vöröshagymát és a foghagymát is feldaraboljuk, a rozmaringot megmossuk és felaprítjuk.

A paradicsomot is felkockázzuk.

Egy serpenyőben az Oliva olajat felhevítjük, majd a gombát megpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a foghagymát, a rozmaringot, a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és egy rövid ideig együtt pirítjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • fél börge liszt
  • fél bögre kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 pohár joghurt
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál méz
  • 15 dkg rama
  • 2 tábla étcsoki (ha belga, akkor különösen jó :))
Elkészítés:

A 3 tojás sárgáját habosra verjük, a fehérjét pedig kemény habbá. A fél bögre lisztet, a fél bögre kristálycukrot, a 2 joghurtot és a sütőport összekeverjük. Ehhez a sütőporos krémhez hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, majd 3 evőkanál kakaót, 2 evőkanál mézet és a felvert tojásfehérjét.

Tovább 

Hozzávalók:

  • kb. 12 szelethez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citrom
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál porcukor
  • A tálaláshoz
  • tejszínhab
Elkészítés:

A tésztához a lisztet összegyúrjuk a vajjal, a cukorral, a tojássárgájával, egy csipet sóval és a citromhéjjal.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 6 személynek:
  • Az omlós tésztához:
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • sütőpor
  • A krémhez:
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg mazsola
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg krémtúró
  • méz
  • A díszítéshez:
  • darált mák vagy durvára szeletelt pisztácia
Elkészítés:

A tésztához kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet.

Tovább 

Hozzávalók:
  • 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 2-2,5 dl víz
  • kiskanál olaj
Elkészítés:

A lisztbe beletesszük a sót, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy órát állni hagyjuk. Pihentetés után hozzáadjuk az olajat. 2-3 mm vastagságú lepényeket készítünk, mindkét oldalát serpenyőben jól megsütjük. Elkészités után megkenjük fokhagymával, majd sajttal, paradicsommal, párolt zöldségekkel fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljeskiőrlésű (bio) tönkölybúzaliszt (lehet fehérliszttel keverni ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 evőkanál zabkorpa
  • 2 dl tej
  • 2-2,5 dl víz
Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem egy tálban, a tejet és a vizet meglangyosítom, hozzáadom. Robotgéppel először lassú fokozaton összekeverem, majd a legnagyobb fokozaton 15 percig dagasztom. A kelttészta állagánál kicsit keményebbnek kell lennie.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált marhahús
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál majoránna
  • 1/2 teáskanál kakukkfű
  • 2 cl konyak
  • 1 tojás
  • 5 szem apróra vágott olívabogyó
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • diszítéshez csemegeuborka, gyöngyhagyma vagy ecetes paprika
Elkészítés:

A darált húst a fűszerekkel, tojással, konyakkal és a zsemlemorzsával jól összegyúrjuk. 3 cm átmérőjű golyócskákat formázunk belőle, és forró olajban szépen megsütjük.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 10 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg halcsont
  • 2 babérlevél
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 szem bors
  • 2 citrom
  • 2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • A gombóchoz:
  • 10 dkg kenyérbél
  • 30 dkg halfilé (ponty, harcsa, busa)
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál vágott kapor
Elkészítés:


A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük.

Tovább 

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cm gyömbérgyökér
  • 3 paradicsom
  • bazsalikom vagy oregánó
  • bors
  • kb. 10-12 dkg durumtészta
Elkészítés:

Vágd nagyon apróra a fokhagymát és a meghámozott gyömbért, kevés olajon pirítsd meg. Tedd hozzá a felkockázott paradicsomot (a magos részt is), sózd, borsozd (én fehérborsot használok). Főzd sűrűre a levet, és csak a végén tedd bele a bazsalikomot vagy az oregánót. Az elkészült szószt öntsd a kifőtt, leszűrt tésztára.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet borjúcomb
  • 10 dkg nyers kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg erdei gomba (róka gomba, vargánya)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál rama
  • 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:

A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük, vékonyra kiklopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. Az erdei gombát megtisztítjuk, megmossuk. Néhány szép gombát félreteszünk a mártáshoz, a többit apróra vágjuk.

Tovább 

Hozzávalók:

  • (4 személyre):
  • 75 dkg borjúcomb
  • 35 dkg sampinyongomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 4-5 evőkanál  tejföl
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • bors
Elkészítés:

A borjúcombot szeletekre vágjuk, kiverjük, besózzuk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és – egy kis adagot félretéve – vajban megpároljuk. Amikor elkészült, megsózzuk, megborsozzuk, s a tojással és két-három kanál tejföllel jól elvegyítjük, a szeletekre kenjük, azokat összegöngyöljük, fogvájóval vagy fonallal megerősítve fedő alatt vajban megpároljuk.

Tovább 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet borjúcomb (á 10 dkg)
  • 1 konzerv darabolt ananász
  • 4 szelet bacon
  • 4 szelet ementáli sajt
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 húsleveskocka
  • 4 evőkanál ételsűrítő
  • 2 evőkanál tejszín
Elkészítés:

A húst megmossuk, szárazra töröljük. Az ananászt lecsepegtetjük.

Minden hússzeletre 1-1 bacon- és sajtszeletet fektetünk. Az ananász felét szétosztjuk a húson, a többit félretesszük. A húst feltekerjük, és összetűzzük. Felforrósítjuk az olajat, és a tekercseket körös-körül megpirítjuk benne.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 4 kemény birsalma
  • 7 dl alma
  • 7 dl vörösbor
  • 12 dkg barnacukor
  • 2 ág rozmaring
  • 1 narancs héja
  • 1 rúd vanília
Elkészítés:

Az almalét a borral, a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a rozmaringággal felforraljuk, a meghámozott és felkockázott birsalmát belefőzzük úgy, hogy maradjon kissé roppanós a végén. Hozzáadjuk a narancshéját. Hagyhatjuk így is, darabosan, de le is turmixolhatjuk. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés:

Játszhatunk még egy kicsit, variálhatjuk a birsalmapuncsot.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg birsalma (pucolás után 1,3 kg)
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál fahéj
  • 20 dkg egész mandula
  • 1 dl tisztított víz
Elkészítés:

A birsalmákat megpucolom, kicsumázom éles késsel, darabokra vágom, majd a darabokat zöldségreszelőn áttolom.

Egy edénybe beleteszem a reszelt almát és minden hozzávalót (a mandula kivételével), majd közepes lángon 40 percig rotyogtatom kevergetem.

A mandulát forró vízben pár percig állni hagyom, majd hideg vízzel lehűtöm, így könnyel leválasztható a héja.

Tovább 

Hozzávalók:

  • 1 csirke
  • 1-1,2 kg birsalma
  • bors
  • 1 citrom
  • kevés olaj
  • 1 kg krumpli
Elkészítés:

A csirkét feldarabolom, sózom, borsozom. A birsalmát meghámozom, cikkekre vágom.

Egy tepsibe beteszem a csirkedarabokat és a birsalmát, kevés olajjal és a citrom levével meglocsolom, valamint a birsalmát is megsózom és borsozom.

A krumplit körömkefével megmosom, egyenként alufóliába csomagolom.

Előmelegített sütőbe alulra beteszem a krumplikat, a tepsire alufóliát teszek és azt is beteszem a sütőbe.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu