ételrecept: Fűszerek, amelyek nélkül nincs karácsony

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Vannak fűszerek, melyek a karácsony hangulatát idézik. Az ánizs, a csillagánizs, az édes kömény, a fahéj, a gyömbér, a kardamom, a szegfűszeg, a szerecsendió vagy a vanília a mézeskalács és a forralt bor elengedhetetlen összetevői. Ám ezek a növények nemcsak az ételek illat, illetve íz harmóniájának megteremtéséül szolgálnak, egészségvédő hatásuk is nélkülözhetetlen. Íme néhány jellegzetes ünnepi ízesítő rövid leírása és gyógyhatásai.

Ánizs (Pimpinella anisum L.)

Már az ókori egyiptomiak ismerték, írásos emlékek utalnak ízére és gyógyerejére. Az egész világon sokoldalúan használják. Kellemes illatú, édesen aromás ízű fűszer. Főzzük együtt vöröskáposztával, sárgarépával, tökkel vagy céklával. Remekül illik vadas ételekhez és mártásokhoz. Gyümölcskompótokban, rizses édességekben, pudingokban használjuk. Sós süteményeknél – pl. kenyérsütésnél – köménnyel, vagy édes köménnyel kombinálva kitűnő ízesítő. Puncsok, szirupok, likőrök aromás összetevője.

Gyógyhatásai: étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szer.

Fahéj (Cinnamomum cassia B.)

Az egyik legősibb ízesítő a hétköznapi használatban is elterjedt. Három fajtája ismeretes: ceyloni, kínai, illetve malabári. Jellemző illatú, édeskés, csípős ízű fűszer. Egészben felhasználhatjuk befőttek, kompótok, gyümölcslevesek vagy mártások ízesítésére. Őrölt állapotban lepényekhez, rétesekhez, piskótatésztákhoz, zsírban sült fánkokhoz, rizs- és tejes ételekhez adjuk. Jól illik almához, illetve dióhoz. A mézeskalács és a forralt bor nélkülözhetetlen alkotóeleme.

Gyógyhatásai: emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő.

Gyömbér (Zingiber officinalis R.)

Kínában már időszámításunk előtt használták. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. Feldolgozási módja szerint több változata ismert: barbadosi (hámozatlan fekete) és bengáliai (hámozott fehér). Illatos, csípős, kesernyés ízű növény. Egyes leveseknél (pl. hús, bab, burgonya vagy gyümölcs), szószoknál és húsételeknél használjuk. Érdemes kipróbálni uborka, tök, vagy gyümölcsök eltevésénél. Elterjedt cukrászati készítmények, illetve likőrök ízesítésében.

Gyógyhatásai: kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító és emésztést elősegítő.

Szegfűszeg (Eugenia caryophyllata L.)

Az egyik legkedveltebb aromájú fűszer. A kínaiak már i.e. 300 évvel használták. Kellemes, fűszeres illatú, kesernyés, kissé égető ízű. Egészben befőttek, kompótok ízesíthetők vele. Egyes tészták, szószok, savanyúságok és sültek fűszereként használjuk. A szegfűszeges vöröshagyma babérlevéllel kombinálva különleges ízt ad a vörös-, illetve a savanyú káposztának. Megtörve fűszeres tésztákban – pl. mézeskalácsban – használjuk. Pikáns ízt ad a napjainkban divatos fűszeres italoknak. Forralt bor készítésénél elengedhetetlen.

Gyógyhatásai: görcsoldó, antiszeptikus és fogfájást csillapító.

Szerecsendió (Myristica fragrans H. M.)

Írásos emlékek már a XIII. században említik. Erős illatú, sajátságos ízű. Reszelve, vagy megtörve sokoldalúan felhasználható. Leveseknél (pl. hús), főzelékeknél (pl. spenót), vad húsoknál, mártásoknál, sajtos ételeknél, sütőipari-, és cukrászati készítményeknél gyakran használt fűszer. Adjuk krumplis fánkhoz, zsírban sült halhoz, gombához, vagy tojáskroketthez. Különleges, aromás ízt ad a burgonya-, illetve a zellersalátának.

Gyógyhatásai: emésztési zavarok és savtúltengés elleni szer.

A fűszernövények vitaminokon kívül aromás ízű anyagokat is tartalmaznak, melyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Azonban – a kevesebb néha több elv alapján – bánjunk mértékkel a fűszerekkel. Óvakodjunk az állandó erős ízesítők használatától, hiszen ingerlő hatásuk folytán káros hatással lehetnek a száj nyálkahártyájára, illetve a gyomor- bélcsatornára.


A fűszerek nagy részéhez csomagolt, illetve kevert formában juthatunk hozzá – de manapság egyre több helyen vásárolhatunk friss fűszernövényeket is. Ha tehetjük, inkább utóbbi formában használjuk, hiszen erősebb aromájúak és vitaminokban gazdagabbak, mint száraz társaik. Ha viszont mégis csomagolt állapotban szerezzük be a fűszereket, ügyeljünk a felhasználási, illetve raktározási szabályokra, különben jelentősen csökkenhet íz- és táplálékhatásuk.

Tipp: Termesszünk házilag fűszernövényeket! Elegendő hozzá egy ládika vagy néhány virágcserép is és minimális gondozás mellett mindig kéznél lesz egy-egy csokor frissen metszett, illatos fűszernövény.

Címkék: karácsony tippek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu