ételrecept: Konfitálás

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Konfitálás

Elkészítés

Manapság gyakran találkozunk a konfitálással. Magyarországon is nem alaptalanul ismerős a francia konyhából világkarriert befutott konyhatechnikai eljárás. Régebben disznóvágás után húst tartósítottak hasonló módon, zsírban lesütve. Bizonyára sokan emlékeznek még a zsír alól kibányászott hússzeletek omlós, kicsit száraz állagára és remek ízére.


A zsírban való lesütés célja a tartósítás volt, ennek megfelelően elég sok vizet sütöttek ki a húsból, hogy kevésbé legyen romlékony.
A konfitálás célja manapság már nem a hosszú időre való tartósítás, hanem a hús szaftosságának megőrzése kíméletes készítési móddal. Ez a magyarázata a két módszer közötti különbségnek.


A konfitálásra elsősorban disznóhúst, barna húsú szárnyasok rostosabb részét vagy belsőséget (pl. zúza) válasszunk. A húst megtisztítjuk és szárazra töröljük. Alaposan bedörzsöljük sóval és fűszerekkel. A húshoz illően választjuk meg a fűszereket, inkább kevesebb fajtát,
mint többet. Bors feltétlenül kerüljön rá, rozmaringgal sem hibázhatunk, de szóba jöhet kakukkfű, babérlevél és fokhagyma is.
A fűszerezett húst jól záródó dobozban tesszük hűtőbe, a hús vastagságától függően néhány órára vagy egy egész éjszakára.
Sütés előtt leöblítjük a húsról a sót meg a fűszereket, és akkora lábosba tesszük, amiben szorosan elfér. Ráöntünk 1-2 dl száraz fehérbort és annyi olvasztott, de már nem forró zsírt, ami bőven ellepi. Disznóhúshoz nyugodtan használjunk disznózsírt, a szárnyasokhoz azonban jobb a kacsa- vagy libazsír. Lehetőleg jól szabályozható (villany)sütőben készítsük. 80 fokra állított sütőben lefedve puhítsuk legalább 5-6 órán át a húst. Akkor van készen, amikor már olyan puha, hogy a villát könnyedén bele tudjuk szúrni.

Óvatosan vegyük ki a húst a zsírból és tegyük jól záródó tárolóedénybe. A zsírt tűzhelyen addig forraljuk, amíg a bor maradéka is elpárolog. Ezt az mutatja, hogy már nem forr hevesen. Hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy töltjük a húsra, hogy teljesen ellepje.
Hűtőbe tesszük legalább néhány napra. 2-3 hét érlelés után lesz igazán finom.

Tálalás előtt lekaparjuk a zsírt a húsról, majd a húst forró serpenyőben pár perc alatt színesre pirítjuk.

Címkék: konfitálás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu