ételrecept: Citrusos birskoszorú

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Citrusos birskoszorú

 

Hozzávalók
  • 4 dkg mazsola
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1/2 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 birsalma
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl édes fehérbor
  • 1 teáskanál só
  • 0,1 g sáfrány
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • A mázhoz
  • 40 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1 citrom
  • 1 narancs
Elkészítés

Addig forraljuk a mazsolát a rummal és a vaníliamaggal, amíg kicsit meg nem dagad a gyümölcs. Lereszeljük a citrom és a narancs héját, meghámozzuk a birset, és nagy lyukú reszelőn azt is lereszeljük.

Elkeverjük a lisztet a sóval, a porcukorral, a reszelt héjakkal és a birssel.

Meglangyosítjuk a tejet, beleolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük az élesztőt, a sáfrányt, és simára dolgozzuk benne a tojássárgáját. Végül hozzáadjuk a mazsolát a levével és
a borral együtt. Ezt a keveréket a liszthez öntjük, és 10-15 percig gyúrjuk, amíg szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Szükség esetén kevés lisztet vagy tejet adunk hozzá. Kivajazott edényben pihentetjük 1 órán át, amíg a kétszeresére nem kel a tészta.

Közben elkészítjük a kandírozott héjakat: fölolvasztjuk a borban a mázhoz szükséges porcukor felét, és beletesszük a vékonyra szeletelt, alaposan megmosott citromot és narancsot. Lassú tűzön kb. fél órán át főzzük; ha nagyon sűrűsödne, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, amikor a sziruptól üvegessé válnak a szeletek. Ekkor kiszedjük és tányérra fektetjük őket, a sűrű szirupot pedig pohárba töltjük.

Még egyszer átgyúrjuk az időközben megkelt tésztát, majd kétfelé osztjuk. 50-50 cm hosszú hengereket sodrunk belőle, összecsavarjuk és a két végüknél egybeillesztve kivajazott koszorúformába helyezzük őket. 15 percig 120 fokra melegített sütőben, majd 180 fokon addig sütjük, amíg szép aranybarnára nem pirul (kb. fél óra kell hozzá). Ha nagyon barnulna a teteje, lazán betakarjuk alufóliával.

Még melegen megcsurgatjuk a félretett sziruppal, majd hűlni hagyjuk.

Elkeverjük a maradék porcukrot a citromlével, és bevonjuk vele a koszorút. A kandírozott citrusszeletekkel díszítjük.

Tipp: ha módunkban áll, lehetőleg biocitromot és -narancsot használjunk.

Címkék: citrusos birskoszorú

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu