Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
0,5 kg. hazai tarkabab, 3 répa és 3 petrezselyem gyükér, 70-100 dkg.
füstölt sonka, vagy füstölt csülök. Szemes bors, piros paprika, tárkony,
esetleg borsikafű. Fokhagyma, rántás. Tejföl a tálalásnál, de ez nem
létszükséglet. (Tudomásul kell venni, hogy gasztronómiai szempontból
nagy szórása van a perverzitásnak. Én pl. még a tojásos lecsót és a
gulyáslevest is szívesen eszem tejföllel, mások meg hánynának tőle. Én a
tököt és a kolbászt tartom perverz dolognak a lecsóba, de ez
természetesen nem abszolut igazság, csak megjegyeztem.)
Elkészítés:
Ezt a babletyó főzési módot olyankor alkalmazzuk, amikor vannak
körülöttünk és látványosan valami nagyon szépen akarunk parasztosat
alkotni. Más esetben azért készítjük így, mert kamasz lányok részére
főzünk, akik divatból nem eszik meg a zsíros falatokat, ill. csak akkor,
ha nem látják azokat. Elöljáróban elárulom, nem lesz finomabb a
korábban írt 1. sz. verziónál, csak körülményesebb, de a végeredmény
sokkal szebb. (Azért ne hagyd abba az olvasást most, mert írok még
egyéb, hasznos információkat!)
Áztassuk be a babot kb. 2 órára. Közben szedjük le a csülök, vagy a
sonka zsíros rászeit, valamint a bőrét, amit vagdaljunk kb. 0,7-1 cm
széles csíkokra. Az említett zöldséget karikázzuk fel 0,5 cm vastag
karikákra. A zsíros részeket tegyük be az edénybe és lassú tűzön
olvasszuk ki belőle a zsírt, majd tegyük hozzá a felszeletelt bőrkét és
ugyancsak kis lángon enyhén süssük meg. Amikor a bőrkék
összepöndörödtek, jöhet hozzá a felkarikázott zöldség kis dinsztelésre,
majd beleöntjük a beáztatott babot (lé nélkül!) a forró zsíros alapba és
átkeverjük. Adunk hozzá 2 kávéskanálnyi piros paprikát (levéve e
tűzről, nehogy megkeseredjen a magas hőtől), hozzá keverjük az apróra
vágott sonkát, vagy csülköt és 4 gerezd fokhagymát. (Az apróra vágás kb.
kockacukornyi, vagy nagyobb méretű darabokat jelent.) Átkeverjök, majd
felüntjük kb. 5 literre. Türelmesen főzzük. Amikor a bab és a hús is
puha lesz, teszünk rá egy fokhagymás rántást, amibe invesztáljunk bele 3
gerezd fokhgymát. Nem kell félni a korábbitól, hiszen az szét főtt,
nincs igazán fokhagyma íze, csakj a jó élettani hatása maradt meg.
Valójában mindegy, hogy rántás előtt, vagy után, de tehetünk a
letyóba 0,5, max 1 kávéskanálnyi tárkonyt. Lényeg, hogy ez nem főhet
tovább 5-10 percnél, mert elveszíti az ízét. Hasznos gyógynövény, segíti
az emésztést, jó ízt is ad. Ugyanezt tehetjük a borsikafűvel is. A
kettőt együtt azonban soha ne használjuk, mert nem harmonizálnak.
Tanácsok:
Tekintettel arra, hogy ez a honlap elsősorban egészségmegőrzéssel
foglalkozik, leírom, miért favorizálom a tarkababot. (Lehet fehér is,
csak az nem annyira finom.)
A bab Közép Európában évszázsdokon keresztöl az emberiség
legfontosabb tápláléka között szerepelt előkelően kimagasló éves
fogyasztási mennyiségével. Mára szinte megfeledkeztünk róla, holott
genetikailag nagy valószínűséggel mintegy "elvárt táplálék" az
életünkben. Fogyasztása hatékonyan segíti a kamaszok csont építését, a
kálcium hiányának leküzdését. Le lehet tesztelni. Ha pl. valakinek fehér
pöttyök jelennek meg a körmén és eszik egy kiadós bab ételt, az új
körömnél már nem jelentkezik a Ca hiány okozta tünet. Tessenek
kipróbálni! Másik fontos hatása a rákos megbetegedések megelőzésében már
világszerte bizonyított. Persze én füstölt adalékokkal javaslom. Ettől
sem kell megijedni, hiszen a hosszú főzési idő alatt a füstölésből
származó benzpirének és egyéb méreganyagok jelentős részben lebomlanak, a
vízben elhidrolizálnak. Elveszítik azt a mérgező hatásukat, amiket
nekik tulajdonítanak.
Egészsége ételek ezek!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!