Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Háromféle piskótát sütünk, egy simát, egy diósat és egy kakaósat.
Sima: 3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg porcukor
Diós: 3 tojás, 6 dkg porcukor, 2 dkg liszt, 4 dkg darált dió
Kakaós: 3 tojás, 6 dkg porcukor, 4 dkg liszt, 2 dkg kakaópor
A szokásos módon piskótát sütünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját
4 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjét habosra verjük (félidőben
hozzáadunk 2 dkg cukrot). A fehérjehabot a sárgájához keverjük, majd
lazán hozzákeverjük a lisztet, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy
sütőlemezre borítjuk, és egy kb. 15x25 cm lapot sütünk belőle (1 cm
magas).
A diósnál és a kakaósnál ugyanezt az eljárás követjük, itt a diót,
illetve a kakaót keverjük össze a liszttel, ezután keverjük a
tojásos-cukros részhez.
A puncssziruphoz az összetevőket - a rum kivételével - forrásig melegítjük, kihűtjük, ezután beleöntjük a rumot.
A sárgakrémhez a tejet a vaníliarúddal felforraljuk, a cukrot, a
tojássárgákat és a keményítőt (vagy lisztet) egy kevés tejjel simára
keverjük, és a forrásban lévő tejhez adjuk állandó keverés mellett.
Amint besűrűsödött, félretesszük. (Még forrón, de már a tűzhelyről
levéve belekeverhetünk 3 tojásfehérjéből készült kemény habot is.)
A csokoládéöntethez a vizet, a kakaóport, az apróra tördelt csokoládét
és a porcukrot felfőzzük folyamatos keverés mellett, néhány perc lassú
forralás után a tűzhelyről levéve beleöntjük a rumot. Főzéskor hígnak
tűnhet, de kihűléskor kellően sűrűvé válik, álljunk ellen a kísértésnek,
ne használjunk keményítőt, pudingport, stb.
A töltéshez a mazsolát (ha szükséges) néhány órára beáztatjuk (rum vagy
langyos víz). A diót késsel durvára vágjuk (nem daráljuk).
Összeállításkor egy tepsibe vagy szögletes üvegtálba helyezzük a sima
piskótalapot, meglocsoljuk a puncsöntet egyharmadával, rásimítjuk a
sárgakrém felét, meghintjük a dió és a mazsola felével. Rátesszük a
kakaós piskótát, meglocsoljuk a puncsöntettel, rákenjük a krém másik
felét, dióval, mazsolával szórjuk. Legfelülre a diós lap kerül,
megöntözzük a maradék puncsöntettel, vékonyan megkenjük baracklekvárral,
dúsan megszórjuk kakaóporral. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a somlóiból fagylaltkanál, esetleg evőkanál segítségével egy
tányérra vagy laposabb tálkába négy darabot gúlaszerűen felhalmozunk,
bőven meglocsoljuk csokoládéöntettel, tejszínhabbal díszítjük.
Adagonként legcélszerűbb tálalni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Somlói galuska - ahogy mi szeretjük
Somlói galuska szarvasgombával
Ananászos tál