Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
sárgadinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen íze, mint a
méz, lédús és, magas cukortartalmán kívül jelentős a vitamin tartalma
is.
A sárgadinnye termesztéséhez rendelkeznünk kell egy közepes méretű kerttel, és egy jó minőségű termőfölddel. A sárgadinnye csak olyan kertben terem ahol van elég tápanyag a számára,épp ezért ha kertünkbe szeretnénk, sárgadinnyét ültetni még kora tavasszal ássuk be egy jó adag istállótrágyát, így biztosak lehetünk benne hogy szép nagy érett termést kapunk cserébe.
A sárgadinnye meleg igényes hosszú nappalos növény, amelynek a termésfejlődés idején sok vízre és napfényre van szüksége.
Ültetéshez készítsük elő a kertet, szedjünk, ki minden gyomot arról a területről ahová ültetni szeretnénk a növényt, ássuk fel, majd gereblyézzük el egyenletesen a talajt. Ha nem trágyáztuk meg a talajt kora tavasszal, a vetés vagy a palánta ültetése előtt készítsünk fészket és minden fészekbe terítsünk szét tárgyát.
A vetés ideje április és május, a palántákat csak akkor ültessük, ki ha a talaj már eléggé átmelegedett. Sor és tőtávolság 100*50 cm, hiszen egy nagy helyigényű növényről van szó. Az ültetés után ne feledjük el a rendszeres kapálást gyomirtást és öntözést, főleg a fejlődési időszakban.
A sárgadinnye 85% érettségben szedhető10-15 cm.-es szárral ,majd hagyjuk pár napig szobahőmérsékleten beérni.
Íme, néhány sárgadinnyefajta:
Magyar kincs:
Magyar kertészek által termesztett fajta, közepes inda és közepes levélzetű fajta. Leveli közép zöldek, tenyeresen karéjosak. Termése gömbölyű, felülete cseres, nem barázdált. Húsa halványzöld, édes ízű. Középkorai érésű, közepes termőképességgel, házi kertben nagyon jól termeszthető.
Muskotály:
Hosszú főindájú, fajta, amelynek a levelei közép nagyok, és zöld színűek. Termése gömb, vagy lapított gömb alakú, enyhén gerezdes. A termés tömege 1 kg, héja vékony, színe szalmasárga, húsa világoszöld. Középkorai érésű, közepes termőképességgel.
Ezüst ananász:
A közepesnél erősebb növekedésű hosszú indájú fajta. Levelei hamvaszöldek, termése lapított gömb formájú, átlag tömege 1.4-1.8 kg. Héja vastag, ezüst sárga színű, íze évjárattól függően jobb vagy gyengébb. Termőképessége nagyon jó és az egyik legkorábban érő fajta, rövid tenyészideje miatt termesztése igen jövedelmező.
Hógolyó:
Erőteljes növekedésű fajta, levelei nagyok karéjosak, termése sárga színű, héja redőzött. A termés tömege 1.5-2 kg.-ak, húsa vastag halványzöld színű, íze fűszeres lédús. Tenyészideje hosszú a vetéstől számítva elérheti a 130 napot is. Jó termőképességgel rendelkezik, és a fagyok előtt leszedve hűvös helyen akár karácsonyig is tárolható.
És végül, ha sikerült a termesztés szedhetjük a finom édes lédús sárgadinnyéket, amelyekből számtalan finom ételt készíthetünk:
Tejszínes sárgadinnye krémleves
Hozzávalók:
1 átlagos méretű sárgadinnye
10 dkg cukor (kb. 8 dkg a főzéshez, kb. 2 dkg a felkockázott dinnyére)
1 egész fahéj
1/4 vaníliarúd
2,5 dl tejszín
fél citrom leve
A dinnyét négybe vágom, kimagozom, húsát felkockázom, kb. a negyedét
megcukrozva a hűtőbe rakom. A cukrozást ne spóroljuk le - nagyon jól fog
harmonizálni a leves tejszínes ízével. Az eredeti recept kis konyakot
is javasol rá, aki szereti, hajrá :) A többi dinnyét a cukorral, a
citromlével és a fűszerekkel 8 dl vízben megfőzöm. Ha kihűlt, beleöntöm a
tejszínt, összeturmixolom, és a hűtőben állni hagyom (én egy éjszakán
keresztül - szuperül összeértek az ízek). Tálaláskor a cukros
dinnyekockákat beletesszük a levesbe, és élvezzük az íz hatást.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Citromos csirkeleves
Tejszínes Gombaleves
Selymes karfiolkrémleves bazsalikommal és parmezánnal
Pikáns sajtleves