Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók kb. 80 db-hoz:
A tésztához: 250 g liszt, 125 g porcukor, 1/2 citrom lereszelt héja, 1 tojás, 150 g hideg vaj
A díszítéshez: 125 g porcukor, 2-3 ek. citromlé, rum vagy málnaszirup, tetszés szerint apró színes cukorgyöngyök, durva kristálycukor, vagdalt pörkölt mandula vagy cukor-virágocskák
Előkészítés: 40 perc
Pihentetés: 1óra
Sütés: 10 perc sütőlemezenként
Elkészítés: Halmozzuk a lisztet a porcukorral és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható cukor-virágocskákkal.
A bevonat legyen elég sűrű, mert különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el, mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira, hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.
Karácsonyi fatörzs8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük
Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojás sárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal. csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
Karácsonyi süti(Diós szeletek, karácsonyfák, ajándékcsomagocskák)
Sütési idő: 15-20 perc 200 fokon
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 20 dkg darált dió, 25 dkg liszt, 3 kiskanál sütőpor, 25 dkg porcukor, 2 kávéskanál őrölt kávé, 3 evőkanál konyak, 2-3 evőkanál víz, dióbél a díszítéshez, sötét csokimáz, bonbon, cukorka, marcipán, baracklekvár
A margarint habosra keverjük, majd a cukrot a vaniliás cukrot, sót és a tojást hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt diót, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. Egy tepsit kizsírozunk, a tésztát rásimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Időközben a porcukorból, őrölt kávéból, a konyakból és a vízből mázat kavarunk. A kész süteményt még forrón négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. A háromszögekre vagy dióbelet ragasztunk, vagy bevonjuk cukormázzal.
Felmelegítjük a sötét csokoládét. Egy keveset nyomózacskóba teszünk belőle és csíkokat nyomunk vele a még nedves mázra. Gyufaszállal vonalat húzunk a csúcs irányába, mellette pedig lefelé. A "fenyőfákat" apró cukorkákkal díszítjük.
A "csomagocskákhoz" a négyzet alakú tésztákat felmelegített lekvárral, majd cukormázzal vonjuk be és megszárítjuk. A marcipánmasszát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és a "csomagocskákat" átkötjük vele.
Karácsonyi torta.Hozzávalók: 12 tojás, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált dió, 3 dkg darás liszt.
A tojás sárgáját, porcukorral és vaníliás cukrot fél óráig keverjük. Azután hozzá adjuk a darált diót, a lisztet és végül a keményre vert tojáshabot. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és két egyforma, kikent, kilisztezett tortaformában külön-külön sütjük, lassan mérsékelt tűzön.
A teljesen kihűlt két tortát kettévágjuk, megtöltjük, és a lapokat egymásra rakjuk. A tortába így három réteg krém készül. A tetejét és az oldalát rummázzal vonjuk be, és díszítjük.
Krém: 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 14 dkg őrölt dió, rum, ízlés szerint.
A porcukrot a vajjal jól összekeverjük, azután beletesszük az őrölt diót és a rumot.
Rummáz: 26 dkg porcukor, 2 kanál, forró víz, 2 kanál rum, 1 kávéskanál olaj.
A porcukorra öntjük a forró vizet, a rumot és az olajat, és sűrű mázzá keverjük.
Karácsonyi kuglófHozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 12 dkg cukor, 37 dkg vaj, 1,2 dl langyos tej, 5 tojás só, 1 citrom lereszelt héja, 15 dkg mazsola, 5 dkg vágott mandula, 5 dkg cukrozott citromhéj, 2 ek. porcukor
A lisztet egy tálba szórjuk, 1 bögrében szétmorzsoljuk az élesztőt, 1 teáskanál cukorral, a tej felével, és kevés liszttel összekeverjük, majd letakarva 20 percig állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk. A megmaradt tejet, cukrot, tojásokat, sót, citromhéjat, a vajhoz keverjük. A felfuttatott élesztőt és a vajas keveréket a lisztbe tesszük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. A mazsolát a mandulával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal együtt a tésztába gyúrjuk. A kelt tésztát a vastagon kivajazott kuglófformába töltjük, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti a formát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kuglófot a sütő alsó részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük, és további 10 percig a sütőben hagyjuk. A süteményt a formával együtt megfordítjuk, 1 nedves kendővel letakarjuk. 10 perc múlva levesszük róla a formát, és porcukorral megszórjuk, vagy csokimázzal leöntjük. (Lehet a kuglófot 2 színűre is készíteni. Abban az esetben a tésztát megfelezzük, és az egyik részhez kakaót keverünk, és utána tesszük a formába.)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Savanyú-édes máktorta
Rokokó narancstorta
Marcipános fenyőfa
Mákosguba-torta