Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kimérjük a liszteket, beletesszük az őrölt
köményt, és jól összekavarjuk. Már jóval előtte /legalább előző este/
szobahőmérsékleten kell tartani a liszteket. Kelesztőtálba szitáljuk, és
a közepére 2-3 dl folyadék befogadására alkalmas mélyedést készítünk.
Kimérjük a vizet és a sót is. Összekeverés előtt a vízből kiöntünk egy
teáscsészére valót, 2-3 evőkanál lisztet teszünk bele, majd
csomómentesen elkavarjuk az élesztővel. Hagyjuk felfutni /kb. 20 perc /.
A maradék vizben feloldjuk a sót, és olyan helyre tesszük, ahol langyos
marad.
A bögrében felfutott az élesztő a kelesztőtálban készített mélyedésbe
öntjük, majd a felületére a tál széléről liszttel teljesen betakarjuk.
Addig várunk, míg a liszt meg nem repedezik, és imitt-amott a folyadék
már ki is szivárog a repedésen. Ekkor kezdhető el a dagasztás. Addig
gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünkre sem
ragad /ha nem búzalisztet használunk, a dagasztási idő lényegesen
megnő/. Előfordulhat, hogy ha több a korpa, akkort egy kicsit több vizet
kell használni, de ha fehérliszttel dolgozunk, akkor kicsit kevesebb
kell/. A tésztának nem szabad sem keménynek, sem lágynak lennie, de ezt a
többszöri probálkozás után már megtapasztaljuk. Elkezdődhet a kelesztés
/kb. 40 perc/.
A kelesztés alatt kizsírozzuk /margarinnal is lehet/ a sütőformákat, és a
zsiradékra lisztet szitálunk, egyenletesen eloszlatjuk a falán, majd a
fölösleges lisztet gyúrótáblára öntjük.
A kelesztési idő letelte után /kelesztőtál fedele felpattan/ a megkelt
tésztát lisztezett gyúrótáblára öntjük, jól átgyúrjuk, 2 kissebb darabra
vágjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságú és a sütőforma hosszúságúra
húzgáljuk szét. Mindenféle olajos magvakkal megszórhatjuk /szezám,
tökmag, napraforgó, lenmag stb. / ízlés szerint. A bejglihez hasonlóan
felcsavarjuk, és beletesszük a sütőformába.
Meleg helyre tesszük, majd kb. 1 óra kelési idő múlva a tetejét ízlés
szerint keresztben vagy hosszában beirdaljuk, és a kevés sóval kikevert
tojással a tetejét kenőtollal megkenjük. Még itt is megszórhatjuk olajos
magvakkal.
A gázsütőt begyújtjuk, és teljes lángon felmelegítjük, addig, míg a pára
az üvegről el nem tűnik, aztán kinyitjuk az ajtaját, és
kiszellőztetjük, a legkisebb fokozatra állítjuk, és betesszük az
előkészített tésztákat. A sütő aljára tehetünk kis hőálló edénykébe
vizet /a párásabb környezet jobban kedvez a kelésnek/. Aranysárgára
sütjük. A sütési idő fele után a hőmérsékletet egy kicsit megemelhetjük.
Sütési idő: kb. 1-1,5 óra.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Graham zsemle
Fahéjas graham-keksz