ételrecept: Köményes házi kenyér

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 84 db
  • Videók - 107 db
  • Blogbejegyzések - 1393 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 4 db

Üdvözlettel,

minden ami finom vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Hozzávalók:
  • 1 kg teljes kiőrlésű kenyérliszt
  • 25 dkg Graham korpásliszt /vagy ha világosabb színű kenyeret akarunk, akkor fehér finomliszt/
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-2,5 dkg só
  • a liszt minőségétől függően 7,5-8 dl langyos víz
  • 2-3 mokkáskanál őrölt kömény
  • A sütőforma kikenéséhez:
  •   rama vagy zsír
  • A tetejére:
  • 1 tojás
Elkészítés:

Kimérjük a liszteket, beletesszük az őrölt köményt, és jól összekavarjuk. Már jóval előtte /legalább előző este/ szobahőmérsékleten kell tartani a liszteket. Kelesztőtálba szitáljuk, és a közepére 2-3 dl folyadék befogadására alkalmas mélyedést készítünk.

Kimérjük a vizet és a sót is. Összekeverés előtt a vízből kiöntünk egy teáscsészére valót, 2-3 evőkanál lisztet teszünk bele, majd csomómentesen elkavarjuk az élesztővel. Hagyjuk felfutni /kb. 20 perc /. A maradék vizben feloldjuk a sót, és olyan helyre tesszük, ahol langyos marad.

A bögrében felfutott az élesztő a kelesztőtálban készített mélyedésbe öntjük, majd a felületére a tál széléről liszttel teljesen betakarjuk. Addig várunk, míg a liszt meg nem repedezik, és imitt-amott a folyadék már ki is szivárog a repedésen. Ekkor kezdhető el a dagasztás. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától és a kezünkre sem ragad /ha nem búzalisztet használunk, a dagasztási idő lényegesen megnő/. Előfordulhat, hogy ha több a korpa, akkort egy kicsit több vizet kell használni, de ha fehérliszttel dolgozunk, akkor kicsit kevesebb kell/. A tésztának nem szabad sem keménynek, sem lágynak lennie, de ezt a többszöri probálkozás után már megtapasztaljuk. Elkezdődhet a kelesztés /kb. 40 perc/.

A kelesztés alatt kizsírozzuk /margarinnal is lehet/ a sütőformákat, és a zsiradékra lisztet szitálunk, egyenletesen eloszlatjuk a falán, majd a fölösleges lisztet gyúrótáblára öntjük.

A kelesztési idő letelte után /kelesztőtál fedele felpattan/ a megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára öntjük, jól átgyúrjuk, 2 kissebb darabra vágjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságú és a sütőforma hosszúságúra húzgáljuk szét. Mindenféle olajos magvakkal megszórhatjuk /szezám, tökmag, napraforgó, lenmag stb. / ízlés szerint. A bejglihez hasonlóan felcsavarjuk, és beletesszük a sütőformába.

Meleg helyre tesszük, majd kb. 1 óra kelési idő múlva a tetejét ízlés szerint keresztben vagy hosszában beirdaljuk, és a kevés sóval kikevert tojással a tetejét kenőtollal megkenjük. Még itt is megszórhatjuk olajos magvakkal.

A gázsütőt begyújtjuk, és teljes lángon felmelegítjük, addig, míg a pára az üvegről el nem tűnik, aztán kinyitjuk az ajtaját, és kiszellőztetjük, a legkisebb fokozatra állítjuk, és betesszük az előkészített tésztákat. A sütő aljára tehetünk kis hőálló edénykébe vizet /a párásabb környezet jobban kedvez a kelésnek/. Aranysárgára sütjük. A sütési idő fele után a hőmérsékletet egy kicsit megemelhetjük. Sütési idő: kb. 1-1,5 óra.

Címkék: péksüti

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu