Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a minden ami finom közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
minden ami finom vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A jeges édességet már több mint 5000 éve nyalja az emberiség. Az ősi Kínában, vagy éppen Nagy Sándor csatái előtt is fogyasztották már a fűszeres, gyümölcsös havat.
A
fagylalt igazi reneszánszát azonban Párizsban érte el, a 19. században.
Innen indult világhódító útjára a jeges nyalat, mely nálunk először az
1840-es években, a mai Vörösmarty téren volt kapható.
Ma a
fagylalt készülhet nagyüzemi vagy kisipari formában. A különbség az
alapanyagoknál kezdődik. A nagyipari termelésben különböző porított
alapanyagokat illetve növényi zsírt, cukrot és tejport kevernek össze.
Ezeket felmelegítik és összedolgozzák. A következő lépcső a formába
öntés. A lehetőségek száma majdnem végtelen, hiszen a jégkrém íze és
formája is változtatható. A formába öntött anyagot azonnal lehűtik. Ezt
hőkezelésnek nevezik, és a tartósító folyamat része. A fagylaltok
ugyanis tartósítószert nem tartalmazhatnak.
A
hűtést követően kaphat a jégkrém pálcikát illetve bevonatot. A termék
itt már mínusz 12 fokos, így még a csomagolás alatt sem olvad el.
A tölcséres fagyikra hasonlító jégkrémek is hasonló eljárással
készülnek. Itt először csoki mázzal fújják be, majd krémmel töltik fel a
tölcsért. Erre kerül a díszítő feladatot is ellátó édesség. Mindez még
meleg állapotban történik. A tölcsérek ezek után bekerülnek egy mínusz
40 fokos hűtőkamrába, ahol háromnegyed órán keresztül hűlnek. A termék
így tartós lesz, és megfelelő körülmények között akár 6 hónapig is
megőrzi minőségét.
Ennek a 138 éves múltra visszatekintő
cukrászdának sok visszatérő vendége van. Vajon mi lehet a titok, hogyan
készülnek háziasabb körülmények között ezek a változatos fantázianevű
édességek?!
Íme, az erdei gyümölcs fagyi receptje az info-24.tv nézőinek Auguszt Olgától:
Cukor, joghurt, tejszín és tej. Ezt a keveréket főzi a cukrászmester
fél órán át 65, majd újabb negyed órán át 85 fokon. Ezek után kerül bele
a gyümölcs a forró masszába, így zárva ki a fertőzésveszélyt. Mindezt
csak kevergetni kell, más titok állítólag nincs.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Bogyós-vaníliás túrófagylalt